Ce este lupusul

Lupusul este o afectiune autoimuna cronica si ataca orice parte a organismului, incepand de la piele si articulatii, pana la organe.

 

La pacientii care sufera de lupus, sistemul imunitar nu mai functioneaza asa cum ar trebui. In mod normal, rolul sistemului imunitar este acela de a produce proteinele denumite “anticorpi”, care protejeaza organismul de agentii invadatori precum virusurile si bacteriile. Atunci cand organismul sufera de o afectiune autoimuna, sistemul imunitar nu poate face diferenta dintre un agent invadator si tesuturile sanatoase ale organismului. Asadar, sistemul imunitar creeaza anticorpi de care nu e nevoie, care ajung sa distruga tesuturile sanatoase.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

 

Anticorpii care ataca propriile tesuturi ale organismului declanseaza inflamatie si durere, atacand diverse parti ale corpului.

Fiind o afectiune autoimuna, lupusul nu este o boala contagioasa. Aceasta afectiune poate sa apara la orice varsta, fara niciun motiv aparent, insa in general debuteaza la persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani.

Exista doua tipuri de lupus:

  • Lupus eritematos discoid
  • Lupus eritematos sistemic

Lupusul eritematos discoid afecteaza pielea expusa la razele soarelui, insa nu afecteaza organele vitale. Leziunile cutanate au forme circulare (de aici si numele de discoid – de la “disc”) si lasa adesea cicatrici dupa vindecare.

Pe de alta parte, lupusul eritematos sistemic este mult mai agresiv, afectand atat pielea, cat si organele vitale. Lupusul sistemic determina si inflamarea articulatiilor, a muschilor, a pielii, dar si a membranelor care protejeaza plamanii, inima, rinichii si creierul. Lupusul eritematos sistemic poate cauza de asemenea afectiuni renale.

 

 

Din ce cauza apare lupusul

Nu se cunoaste cauza exacta care declanseaza lupusul. Studiile facute pana la acest moment in domeniu au scos la iveala faptul ca lupusul e cauzat de o combinatie de factori genetici, hormonali, imunitari, precum si factori ce tin de mediu. 

 
 

In categoria factorilor ce tin de mediu intra si: infectiile virale si bacteriene, stresul emotional sever, expunerea excesiva la radiatiile solare.

Nivelul ridicat de estrogen din timpul sarcinii poate agrava lupusul.

Cum recunosti lupusul

Lupusul nu este deloc usor de diagnosticat, pentru ca se poate manifesta prin diverse simptome pentru o scurta perioada de timp, iar apoi sa intre intr-o faza latenta in care simptomele lipsesc.

Printre simptomele lupusului se afla:

  • Oboseala extrema
  • Febra
  • Caderea parului
  • Iritatii la nivelul pielii
  • Probleme pulmonare
  • Probleme renale
  • Articulatii inflamate
  • Probleme gastrointestinale
  • Probleme la nivelul glandei tiroide
  • Uscaciunea gurii
  • Uscaciune oculara

Pe langa acestea, pot aparea si ulcere la nivelul cavitatii bucale, inflamarea nodulilor limfatici, dureri musculare, durere in piept, osteoporoza, depresie, anemie sau vertij.

Pacientul poate experimenta doar cateva dintre aceste simptome sau le poate resimti pe toate – lupusul este o boala care se manifesta diferit de la o persoana la alta.

Diagnosticare lupus

Lupusul este tratat de medicii reumatologi. In functie de organele care sunt afectate de aceasta afectiune, e posibil ca si alti specialisti sa fie implicati in tratarea pacientului. Printre acestia se afla: medici dermatologi, medici cardiologi, medici neurologi, medici nefrologi, medici hematologi sau medici pneumologi.

Tratament lupus

Nu exista un tratament care sa vindece lupusul. Tratamentul pentru lupus are rolul de a ameliora simptomele cauzate de afectiune, precum si de a proteja organele, reducand activitatea autoimuna din organism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0