

Regim alimentar pentru pacientii care sufera de lupus
Regim alimentar pentru pacientii care sufera de lupus
Regim alimentar pentru pacientii care sufera de lupus
Boala lupus este una de natura autoimuna, care se manifesta prin inflamatie la nivelul intregului corp, dar si prin alte simptome. Dieta adoptata poate ameliora sau declansa/ agrava simptomele specifice acestei afectiuni. De aceeea, se recomanda adoptarea unui regim alimentar sanatos, echilibrat si nutritiv, care sa asigure starea de bine a pacientului bolnav de lupus.
Regimul alimentar pentru pacientii cu lupus trebuie sa fie unul echilibrat, pe baza de alimente sanatoase, de preferat de provenienta organica.
Cu toate ca nu exista restrictii alimentare pentru pacientii care au primit diagnosticul de lupus, specialistii in nutritie sunt de parere ca unele alimente ar trebui evitate intrucat favorizeaza inflamatia.
Regimul alimentar este totusi recomandat in cazul celor diagnosticati cu lupus intrucat ajuta pacientul in urmatoarele privinte:
- Reduce inflamatia din organism si simptomele asociate acesteia
- Mentine oasele si musculatura fortificate
- Combate efectele adverse ale tratamentelor medicamentoase administrate
- Mentine o greutate normale
- Reduce riscul de afectiune cardiovasculara
Alimente pentru reducerea inflamatiei
Consumul alimentelor antiinflamatoare ar putea fi de ajutor pacientilor diagnosticati cu lupus. Iata ce alimente au asemenea efecte:
- Fructele si legumele
- Alimentele bogate in acizi grasi Omega-3: peste, nuci, semintele de in, ulei de canola, ulei de masline
- Mirodeniile precum turmericul
Alimentele cu efect inflamator trebuie evitate, iar printre acestea se afla:
- Prajelile
- Carnea procesata
- Grasimea de origine animala
- Produsele de patiserie/ cofetarie
- Sosurile
- Produsele lactate bogate in grasimi (cascavalul, untul, inghetata, frisca)
- Germenii de lucerna
Alimente care fortifica oasele
Sanatatea oaselor reprezinta un subiect sensibil pentru pacientii bolnavi de lupus, de aceea este extrem de important sa acordam atentie fortificarii acestora. Medicamentele administrare pacientilor care sufera de lupus cresc riscul de osteoporoza.
Pentru oase puternice si sanatoase se recomanda consumul de alimente bogate in calciu si vitamina D, precum:
- Laptele degresat
- Iaurtul sarac in grasimi si sodiu
- Branza dietetica
- Laptele de soia/ migdale
- Legumele cu frunze verzi
Alimente care combat efectele negative ale medicamentelor administrate pentru tratarea lupusului
Medicamentele administrate in caz de lupus pot cauza efecte adeverse precum: retentia fluidelor in tesuturi, greata, probleme gastrointestinale, slabirea sistemului osos.
Poti combate aceste efecte adverse adoptand o dieta saraca in sodiu, dar bogata in calciu si vitamina D. De asemenea, sunt recomandate mesele mici si dese, consumate in tihna, nu pe fuga.
Alimente care ajuta pacientul sa isi mentina greutatea
Lupusul este asociat atat cu scaderea in greutate, cat si cu acumularea kilogramelor in plus.
Pentru mentinerea greutatii ideale e indicat consumul de fructe, legume si cereale integrale, dar totodata si evitarea alimentelor nesanatoase si hipercalorice precum preparatele de fast-food, dulciurile si carnea foarte grasa.
Alimente care reduc riscul cardiovascular
Pacientii care sufera de lupus prezinta risc cardiovascular crescut. Asta inseamna ca acestia trebuie sa adopte o dieta sanatoasa pentru inima, astfel incat nivelul de colestrol sa fie tinut sub control.
Studiile de specialitate au confirmat faptul ca alimentele bogate in acizi grasi Omega-3 reduc riscul cardiovascular asa ca e indicat consumul de alimente precum:
- Somon
- Sardine
- Macrou
- Herning
- Ton
- Seminte de in
- Nuci
- Nuci pecan
- Ulei de canola, ulei de nuca sau ulei de in
Sursa foto: Shutterstock