Sunt suplimentele alimentare recomandate pacientilor cu lupus?

Lupusul este o afectiune de natura autoimuna caracterizata de hiperactivitatea sistemului imunitar al organismului, care incepe sa atace tesuturile sanatoase, confundandu-le cu tesuturi bolnave sau cu agenti patogeni.

Nu exista o dieta anume pentru pacientul care sufera de lupus, insa e recomandat sa se adopte o dieta sanatoasa. In general, medicii recomanda o dieta alcatuita in proportie de 50% din carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi. Insa avand in vedere ca pacientul cu lupus poate avea de-a face cu o serie de riscuri si complicatii, e posibil ca organismul acestuia sa aiba de-a face cu anumite carente nutritionale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pacientul care primeste diagnosticul de lupus eritematos sistemic poate administra anumite suplimente alimentare, care il pot ajuta sa se simta mai bine. Este important, insa, ca acesta sa se consulte in prealabil cu medicul reumatolog care il trateaza, astfel incat sa se asigure ca suplimentele administrate nu ii vor cauza probleme.

Ce suplimente alimentare ar putea sustine starea de bine a pacientului cu lupus

Suplimente cu Omega 3 – o dieta bogata in acizi grasi Omega 3 poate contribui la incetarea procesului inflamator, cu care si pacientul bolnav de lupus are de-a face. Cu toate ca nu exista studii care sa trateze relatia dintre Omega 3 si evolutia lupusului, studiile facute pe populatia generala sunt incurajatoare in acest sens.

Mai exact, rezultatele acestora arata ca acizii grasi Omega 3 pot calma procesul inflamator, insa totodata imbunatatesc si starea de spirit a pacientului si pot avea efecte benefice asupra sanatatii sistemului cardiovascular. Se stie ca pacientii care sufera de lupus au risc cardiovascular crescut si ca multe decese in lupus sunt cauzate de complicatiile cardiace. Discuta cu medicul tau despre administrarea suplimentelor pe baza de ulei de peste de mare adancime, care sunt extrem de bogate in continutul de acizi grasi Omega 3.

Suplimentele care contin calciu si vitamina D – pacientii care sunt diagnosticati cu lupus eritematos sistemic prezinta risc crescut de osteoporoza din cauza tratamentului administrat pentru boala autoimuna. Mai mult decat atat, pacientii care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa limiteze expunerea la radiatiile UV, care poate declansa un puseu de activitate a bolii, precum si eruptii cutanate.

Asadar, e important ca acestia sa aiba o dieta bogata in calciu si vitamina D, care sunt esentiale pentru oase puternice si sanatoase. Daca, insa, pacientul nu consuma suficiente produse lactate si alimente care contin calciu, poate avea nevoie de suplimente care sa compenseze lipsa acestuia din dieta. Suplimentele alimentare care contin calciu si vitamina D se vor lua numai la recomandarea medicului de catre pacientul care sufera de afectiuni autoimune.

 

 

Suplimentele cu acid folic – pacientii care urmeaza un tratament pe baza de metotrexat pot avea nevoie de o doza suplimentara de acid folic.

Suplimentele cu vitamina A – vitamina A poate avea efecte benefice asupra eruptiilor cutanate cauzate de lupus. Mare atentie, insa, intrucat un aport prea mare de vitamina A poate avea efecte adverse nedorite.

Oamenii de stiinta continua sa faca cercetari in ceea ce priveste administrarea de suplimente alimentare la pacientii care sufera de lupus eritematos sistemic. Important este ca, indiferent de suplimentul pe care pacientul doreste sa il administreze, sa o faca numai dupa ce se consulta cu medicul specialist care il trateaza.

Nutritia este foarte importanta, ceea ce inseamna ca dieta adoptata de pacientul cu lupus trebuie sa fie una sanatoasa si echilibrata. Pacientul cu lupus trebuie sa se asigure ca nu consuma alimente cu o densitate calorica mare, astfel incat sa isi mentina greutatea de-a lungul timpului. Supraponderalitatea vine la pachet cu o serie de riscuri si complicatii, pe care organismul pacientului cu lupus eritematos sistemic nu le poate tine sub control.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0