Sunt suplimentele alimentare recomandate pacientilor cu lupus?

Lupusul este o afecțiune de natură autoimună, caracterizată de hiperactivitatea sistemului imunitar al organismului, care începe să atace țesuturile sănătoase, confundându-le cu țesuturi bolnave sau cu agenți patogeni. Deși nu există o dietă anume creată pentru pacientul care suferă de lupus, este recomandat ca acesta să adopte un stil alimentar cât mai sănătos, care să-l ajute să țină mai bine boala sub control. Suplimentele alimentare îi pot fi, de asemenea, de folos.

În general, medicii recomandă o dietă alcătuită în proporție de 50% din carbohidrați, 15% proteine și 30% grăsimi. Însă, având în vedere ca pacientul cu lupus poate avea de-a face cu o serie de riscuri și complicații asociate cu boala, e posibil ca organismul acestuia să se confrunte cu anumite carențe nutriționale. De aceea, suplimentele alimentare pot veni ca o completare la meniul său zilnic.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Pacientul care primește diagnosticul de lupus eritematos sistemic își poate administra, deci, anumite suplimente, care îl pot ajuta să se simtă mai bine. Este important, însă, ca acesta să se consulte în prealabil cu medicul reumatolog care îl tratează, astfel încât să se asigure că suplimentele alimentare administrate nu vor interacționa negativ cu medicamentele și nici nu îi vor cauza alte probleme.

Suplimentele alimentare în lupus: care dintre ele ar putea fi de folos?

Iată o listă cu câteva suplimente care se pot dovedi utile pentru pacientul cu lupus:

Suplimentele alimentare cu Omega 3

O dietă bogată în acizi grași Omega 3 poate contribui la încetarea procesului inflamator, cu care și pacientul bolnav de lupus are de-a face. Cu toate că nu există multe studii care să trateze relația dintre Omega 3 și evoluția lupusului, studiile făcute pe populația generală sunt încurajatoare în acest sens.

Mai exact, rezultatele acestora arată că acizii grași Omega 3 pot calma procesul inflamator, însă totodată îmbunătățesc și starea de spirit a pacientului și pot avea efecte benefice asupra sănătății sistemului cardiovascular. Se știe că pacienții care suferă de lupus nu doar că se luptă cu inflamația cronică, ci au și risc cardiovascular crescut și că multe decese în lupus sunt cauzate de complicațiile cardiace. Discută cu medicul tău despre administrarea suplimentelor pe bază de ulei de pește de mare adâncime, care sunt extrem de bogate în conținutul de acizi grași Omega 3.

Suplimentele alimentare cu vitamina D și calciu

Pacienții diagnosticați cu lupus eritematos sistemic prezintă risc crescut de osteoporoză din cauza tratamentului administrat pentru această boală autoimună. Mai mult decât atât, pacienții care suferă de această afecțiune ar trebui să limiteze expunerea la radiațiile UV, care poate declanșa un puseu de activitate a bolii, precum și erupții cutanate.

Așadar, e important ca aceștia să aibă o alimentație bogată în calciu și vitamina D, care sunt esențiale pentru oase puternice și sănătoase. Dacă, însă, pacientul nu consumă suficiente produse lactate și alte alimente care conțin calciu (sardine, migdale, frunzoase etc.), acesta poate avea nevoie de suplimente care să compenseze lipsa acestui mineral din dieta. Suplimentele alimentare care conțin calciu și vitamina D se vor lua numai la recomandarea medicului de către pacientul care suferă de afecțiuni autoimune.

Suplimentele alimentare cu acid folic 

Acidul folic este un nutrient esențial (vitamina B9) și are un rol important în formarea și repararea celulelor. Unele medicamente folosite în tratamentul lupusului, cum ar fi metotrexatul, pot interfera cu absorbția acidului folic. Suplimentarea cu acid folic este adesea recomandată în aceste cazuri pentru a preveni sau atenua posibilele efecte secundare asociate cu deficitul de acid folic, precum anemia și problemele gastrointestinale.  

În plus, unele studii au sugerat că acidul folic ar putea avea efecte antiinflamatorii și antioxidante, care ar putea fi benefice oricum în gestionarea generală a simptomelor lupusului. Cu toate acestea, mai multe cercetări sunt necesare pentru a confirma aceste posibile beneficii.

Suplimentele alimentare cu vitamina B12

Unele medicamente utilizate în tratamentul lupusului, precum metotrexatul, pot afecta absorbția vitaminei B12. Dacă lupusul afectează tractul gastrointestinal și interferează cu absorbția normală a nutrienților, inclusiv a vitaminei B12, pot apărea simptome gastrointestinale și deficit de B12. Persoanele care au lupus și adoptă o dietă vegetariană sau vegană pot fi expuse unui risc și mai mare de carență de B12, deoarece această vitamină este prezentă în principal în produse de origine animală. Așadar, suplimentele alimentare cu B12 pot fi de mare ajutor în lupus.

Suplimentele alimentare cu vitamina A

Vitamina A poate avea efecte benefice asupra erupțiilor cutanate cauzate de lupus. Mare atenție, însă, întrucât un aport prea mare de vitamina A poate avea efecte adverse nedorite. Neapărat discută întâi cu medicul, nu lua vitamina A după ureche, pentru că îți poți face mai mult rău!

Oamenii de știință continuă să facă cercetări în ceea ce privește administrarea de suplimente alimentare la pacienții care suferă de lupus eritematos sistemic. Important este ca, indiferent de suplimentul pe care pacientul dorește să îl administreze, să o facă numai după ce se consultă cu medicul specialist care îl tratează.

Recomandările Experților DOC

Nutriția este, de asemenea, de mare importanță, ceea ce înseamnă că dieta adoptată de pacientul cu lupus trebuie să fie una cât mai sănătoasă și echilibrată. Pacientul cu lupus trebuie să se asigure că nu consumă alimente cu o densitate calorică mare, ci cu o mare densitate de nutrienți, astfel încât să își mențină greutatea de-a lungul timpului,. Supragreutatea vine la pachet cu o serie de riscuri și complicații, pe care organismul pacientului cu lupus eritematos sistemic nu le poate ține sub control.

Suplimentele alimentare cu probiotice

Probioticele pot fi luate de asemenea în calcul în cazul lupusului, deoarece acestea pot influența sănătatea sistemului digestiv și pot avea potențiale beneficii pentru sistemul imunitar. Unele persoane cu lupus pot experimenta probleme gastrointestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil sau inflamații la nivelul tractului gastrointestinal. În astfel de cazuri, probioticele le-ar putea ajuta la gestionarea simptomelor, cum ar fi balonarea și disconfortul abdominal. 

Ce spun studiile despre administrarea suplimentelor alimentare în lupus?

O analiză de dată recentă spune că obiectivele actuale de gestionare a lupusului se concentrează pe supraviețuirea pe termen lung, prevenirea afectării organelor și îmbunătățirea calității vieții pacientului. Însă este clar că utilizarea pe termen lung a agenților imunosupresori obișnuiți utilizați în tratamentele pentru lupus, cum ar fi glucocorticoizii, este asociată cu osteoporoza și redistribuirea grăsimii corporale, chiar și în cazul utilizării în doze mici, în timp ce la doze mari contribuie la dezvoltarea unor probleme grave precum cataractă, osteoporoză, fracturi și leziuni cardiovasculare.

Acestea fiind spuse, lumea științifică este interesată să găsească modalități adjuvante de gestionare a lupusului. Analiza arată că, potrivit mai multor studii, o varietate de componente dietetice, cum ar fi vitamina D, uleiul de pește sau curcumina, joacă un anumit rol în gestionarea lupusului. Cu toate acestea, modul în care intervențiile nutriționale și modelele dietetice specifice modulează funcțiile imune în lupus și dacă acestea chiar pot gestiona eficient activitatea bolii rămâne neclar. 

Vitamina D

Studii recente efectuate pe animale, spun oamenii de știință, au demonstrat că aportul de vitamina D poate scădea citokinele inflamatorii, poate suprima progresia bolii și poate crește celulele T reglatoare. În plus, un studiu in vitro a raportat că expunerea la vitamina D a redus apoptoza și a modificat progresia ciclului celular și expresia genelor apoptotice în probe izolate de la pacienți cu lupus. Un alt studiu a indicat că suplimentele cu vitamina D și calciu reduc frecvența osteopeniei și osteoporozei chiar și sub administrarea de corticosteroizi.

Omega 3

Analiza mai arată că acizii grași Omega 3 au efecte antiinflamatorii prin reglarea nivelului mediatorilor inflamatori. Acidul docosahexaenoic (DHA) și eicosapentaenoic (EPA) sunt cei mai activi biologic, capabili să regleze producția de citokine proinflamatorii, activitatea citotoxică mediată de celulele T și macrofagele și chemotaxia neutrofile/monocite. Cum pacienții cu lupus au niveluri scăzute de Omega 3, ceea ce ar putea avea legătură cu o frecvență crescută a complicațiilor cardiovasculare, suplimentele alimentare cu Omega 3 le pot fi de ajutor.

Vitamina E

Tot în această analiză se arată că vitamina E poate regla producția de anticorpi și poate suprima producția de autoanticorpi în rândul pacienților cu lupus, acest efect fiind independent de rolul antioxidant al acestei vitamine; efectul asupra markerilor activității bolii nu este semnificativ, spun oamenii de știință.

Curcumina

Aportul de curcumină poate ajuta prin reducerea leziunilor renale, reglarea citokinelor proinflamatorii și producția de anticorpi, se arată într-un studiu pe animale, iar un altul a observat efectul modulator al curcuminei asupra echilibrului Th17/Treg asupra celulelor T CD4 + la pacienții cu lupus. Astfel, dovezile sugerează un rol al curcuminei în reducerea inflamației și îmbunătățirea stării renale în rândul pacienților cu lupus.

Alimentația generală

Alte studii sugerează că, în bolile autoimune, un aport mai scăzut de sodiu este asociat cu reducerea inflamației, iar un meniu cu mai puține calorii la pacienții cu lupus care suferă de obezitate contribuie nu doar la slăbit, ci și la reducerea oboselii. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Lupus Foundation of America - Lupus nutrition FAQs 
https://www.lupus.org/resources/lupus-nutrition-faqs
NCBI - Diet and Systemic Lupus Erythematosus (SLE): From Supplementation to Intervention 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9565311/
Studiul „Diet and Systemic Lupus Erythematosus (SLE): From Supplementation to Intervention”, apărut în Int J Environ Res Public Health. 2022 Oct; 19(19): 11895. Published online 2022 Sep 20. doi: 10.3390/ijerph191911895, autori: George A. Robinson et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0