

Retete de preparate antiinflamatoare pentru pacientii cu lupus
Retete de preparate antiinflamatoare pentru pacientii cu lupus
Retete de preparate antiinflamatoare pentru pacientii cu lupus
Lupusul este o afecțiune cronică de natură autoimună, care poate să atace orice parte a organismului, începând cu pielea și până la organele interne și articulațiile. Afecțiunea se manifestă sub formă de puseuri de activitate a bolii și perioade de remisiune. Pe lângă alte măsuri pe care e nevoie să le ia pacientul cu lupus, consumul de alimente antiinflamatoare ajută la menținerea remisiunii pe termen mai lung.
Există unii factori care contribuie la declanșarea unui puseu de activitate al bolii ori care accentuează simptomele lupusului. Printre acești factori se află și alimentația. Alegerile alimentare pe care le faci ca pacient cu lupus pot fi bune sau rele pentru tine. Dacă ceea ce mănânci mai des are efect inflamator, riscul este să ți se prelungească episoadele active de boală. Dacă, însă, alegi să mănânci cât mai multe alimente antiinflamatoare, poți ajuta la reducerea episoadelor active și la păstrarea remisiunii.
Ce alimente sunt antiinflamatoare?
Alimentele antiinflamatoare sunt cele care ajută la reducerea inflamației în organism și pot contribui la prevenirea sau gestionarea unor afecțiuni cronice, inclusiv lupus. Iată câteva exemple de astfel de alimente:
Fructe și legume
- Fructe de pădure (afine, zmeură, căpșuni)
- Fructe citrice (portocale, lămâi, grepfrut)
- Roșii
- Spanac și alte legume cu frunze verzi
- Broccoli
- Morcovi
Nuci și semințe
- Nuci (nuci, migdale)
- Semințe de in
- Semințe de chia
Pește gras
- Somon
- Macrou
- Sardine
- Ton
Uleiuri sănătoase
- Ulei de măsline extravirgin
- Ulei de avocado
Condimente și ierburi aromatice
- Turmeric
- Ghimbir
- Usturoi
- Scorțișoară
Cereale integrale
- Ovăz
- Quinoa
- Orz
Leguminoase
- Linte
- Fasole
- Năut
Ceaiuri
- Ceai verde
- Ceai de mușețel
- Ceai de ghimbir
Alte alimente, cu moderație
- Ciocolată neagră (cu conținut ridicat de cacao)
- Vin roșu (consumat cu moderație)
- Probiotice: iaurt, kefir, miso, varză murată
Mâncarea preparată în casă ar trebui să fie prima alegere în lupus
Cel mai indicat pentru pacienții diagnosticați cu lupus ar fi să consume cât mai multe preparate gătite acasă, din ingrediente de proveniență organică, pe cât posibil. Cu cât evită mai mult preparatele gata ambalate, cumpărate din comerț, cu atât șansele să se simtă bine sunt mai mari. Alimentele ultra procesate, cum sunt majoritatea mezelurilor, margarine, brânzeturi topite, chipsuri, burgeri, produse de patiserie, acadele, biscuiți etc. conțin adesea ingrediente nesănătoase, cu efect inflamator, deloc benefice pentru oamenii bolnavi de lupus.
Alimente antiinflamatoare - rețete pentru pacienții cu lupus
În cele ce urmează, îți propunem câteva rețete pregătite cu alimente antiinflamatoare, care să fie și gustoase, și sățioase.
Somon teriyaki
Pentru 2 porții ai nevoie de următoarele ingrediente:
240 g de somon
1 lingură de ghimbir proaspăt, curățat și ras
3 linguri de sos de soia sărac în sodiu
2 linguri de suc natural de ananas
1 lingură de oțet de orez
Împarte somonul în 4 bucăți. Amestecă sucul de ananas cu sosul de soia, cu oțetul de orez și cu ghimbirul într-un bol. Într-o tigaie antiaderentă, gătește bucățile de somon timp de 3 minute pe fiecare parte (sau mai mult, dacă îți palce mai făcut). Pune apoi jumătate din sosul preparat anterior în tigaie, peste somon, și mai gătește încă 5 minute. Scoate peștele pe farfurii și consumă-l acoperit cu cealaltă jumătate de sos rămasă în bol, alături de verdețuri la alegere.
Pui indian aromat, preparat cu orez
Pentru 6 porții de pui indian aromat, cu orez, ai nevoie de următoarele ingrediente:
1 ½ cană de orez basmati
1 bucățică de 2‑3 cm de ghimbir, dată pe răzătoare
¾ linguriță de sare
¼ linguriță de chimion pudră
¼ linguriță de coriandru pudră
¼ linguriță de turmeric măcinat
un praf de piper cayenne
1 cană de lapte de cocos
½ kg de piept de pui tăiat bucățele
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 ceapă mare, mărunțită
1 băț de scorțișoară
200 g de fasole păstăi
¼ cană de caju mărunțit
½ cană de supă de pui
2‑3 linguri de zeamă de lămâie
2 linguri de mentă proaspătă, mărunțită
Pune orezul la fiert, iar după 25 de minute, oprește focul și scurge-l. Între timp, dă pe răzătoare rădăcina de ghimbir, apoi amestecă ghimbirul ras cu sarea, chimionul, coriandrul, turmericul, piperul cayenne și cana de lapte de cocos. Adaugă puiul, acoperă recipientul în care le-ai pus și introdu la frigider până când orezul este fiert.
Încinge uleiul de măsline într-o tigaie, sotează ceapa, iar după 5 minute adaugă bățul de scorțișoară și mai gătește, amestecând continuu, încă 3 minute. Redu focul la minimum. Trasferă jumătate din cantitatea de ceapă călită pe o farfurie, lăsând cealaltă jumătate și bățul de scorțișoară în tigaie.
Peste ceapa din tigaie, adaugă orezul fiert, fasolea păstăi și jumătate din cantitatea de caju, precum și puiul împreună cu ingredientele în care a stat la marinat. Completează cu supa de pui, precum și cu laptele de cocos rămas, apoi adaugă ceapa călită pusă deoparte.
Gătește totul la foc mic până când lichidele se evaporă și toate ingredientele sunt complet gătite - va dura în jur de 20 de minute. Adaugă zeama de lămâie și consumă asezonat cu caju-ul rămas și cu mentă proaspătă.
Chipsuri sau wedges din cartofi copți
Ingrediente de care ai nevoie:
2 cartofi dulci mari, tăiați felii sau wedges
1‑2 linguri de ulei de cocos
1-2 linguri de frunze de cimbru proaspete
puțină sare roz de Himalaya
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-un bol, pune feliile de cartof cu uleiul de cocos, sarea și cimbrul proaspăt și maseză bine cartofii. Așază feliile de cartofi dulci într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Coace în jur de 20 de minute cartofii (dacă sunt feliați, dacă sunt wedges pot avea nevoie de 30 sau 40 de minute) și vei obține cele mai delicioase gustări din cartofi copți. Dacă nu îți place cimbrul, poți pune alte ierburi aromatice după preferințe - oregano, mărar, rozmarin etc. - și, de asemenea, condimente precum turmeric, boia, pudră de ghimbir sau de rozmarin etc.
Bol cu quinoa și legume
Iată de ce ai nevoie pentru a pregăti 2 porții de quinoa cu legume, alimente antiinflamatoare numai bune pentru un prânz sățios sau o cină:
1 cană de quinoa
2 căni de apă
1 cană de tofu, tăiat cuburi
1 cană de broccoli, tăiat în bucăți mai mici
1 cană de morcovi, tăiați julienne (fâșii subțiri)
1 cană de spanac frunze, proaspăt
1 cană de roșii cherry, tăiate în jumătăți
1 avocado, tăiat cuburi
2 linguri de semințe de dovleac
2 linguri de nuci (de exemplu, nuci pecan sau migdale), tocate grosier
Pentru dressing
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
zeama de la 1 lămâie
1 linguriță de turmeric pudră
1 linguriță de ghimbir ras sau pudră
2 căței de usturoi, pisați
Sare și piper, după gust
Clătește quinoa sub apă rece, apoi, într-o oală medie, pune la fiert quinoa și apa. Când începe fierberea, lasă focul mic și acoperă oala. Fierbe totul pentru aproximativ 15 minute sau până când apa este absorbită și quinoa este fragedă (verifici din timp în timp). Lasă quinoa să se răcească ușor și pregătește legumele și tofu.
Într-o tigaie mare, la foc mediu, adaugă o lingură de ulei de măsline și pune broccoli și morcovii, gătește-i pentru 5-7 minute amestecând sau până când sunt ușor crocante. Pune și tofu și spanacul și gătește pentru încă 2-3 minute, până când se înmoaie puțin frunzele de spanac. Într-un bol mic, amestecă 2 linguri de ulei de măsline, sucul de lămâie, turmericul, ghimbirul ras și usturoiul pisat și condimentează cu sare și piper după gust.
Într-un bol mai mare, combină quinoa gătită, legumele călite, roșiile cherry, avocadoul, semințele de dovleac și nucile, toarnă dressing-ul peste ingredientele din bol și amestecă bine pentru a combina totul. Acest fel de mâncare este nu doar delicios, ci și foarte hrănitor, oferind o multitudine de vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la combaterea inflamației care apare în lupus.
Ce mai poți face pentru a menține remisiunea în lupus?
Menținerea remisiunii în lupus necesită o abordare cuprinzătoare și integrată. Pe lângă consumul de alimente antiinflamatoare, contează foarte mult să urmezi cu strictețe medicamentele prescrise, inclusiv antiinflamatoarele, imunosupresoarele și altele specifice lupusului.
De asemenea, practică pe cât posibil activități care să te relaxeze, fie că e vorba de o plimbare, cititul unei cărți sau o discuție cu o persoană dragă, care să te facă să râzi și să te binedispună. Gestionează eficient stresul și prin mișcare, orice formă de mișcare este mai ușor de făcut și plăcută pentru tine.
În lupus, oboseala este extrem de prezentă, deci asigură-te că dormi suficient în fiecare noapte și că ai o rutină de somn regulată. Caută să te odihnești și în timpul zilei dacă te simți obosit.
Nu mai puțin important, mergi la controale medicale regulate pentru a monitoriza progresul bolii și pentru ca medicul să-ți ajusteze tratamentul, dacă este necesar, efectuează analize de sânge și alte investigații recomandate de medicul tău pentru a detecta eventualele complicații ale bolii înainte ca acestea să devină severe și să te afecteze grav.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Jophns Hopkins Lupus Center - Diet
https://www.hopkinslupus.org/lupus-info/lifestyle-additional-information/lupus-diet/
Lupus Research - Cookbook for Lupus Awareness
https://www.lupusresearch.org/wp-content/uploads/2021/08/Cook-book_v9-Shell.pdf
Te-ar mai putea interesa și...