Ce efecte adverse are tratamentul pentru lupus?

Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune care necesită tratament de lungă durată, chiar și în perioadele de remisiune a bolii. Însă medicamentele administrate ca tratament pentru lupus cauzează adesea reacții adverse - iată care sunt cele mai frecvente efecte nedorite ale tratamentului pentru această boală autoimună, dar și cum pot fi reduse.

Lupusul eritematos sistemic este o boală de natură autoimună, care determină hiperactivitatea sistemului imunitar, care la rândul lui declanșează o serie de procese inflamatoare în organism, atacând țesuturile sănătoase ale acestuia. Există mai multe opțiuni de tratament pentru lupus, însă toate au și efecte adverse, unele chiar semnificative.

Recomandările Experților DOC

Tratament lupus: efecte adverse ale medicamentelor

Corticosteroizi

Corticosteroizii sunt medicamente care se prescriu ca tratament pentru lupus, însă acestea provoacă cele mai agresive reacții adverse; de aceea, nu sunt recomandate pentru perioade îndelungate, cu toate că sunt eficiente în ținerea sub control a manifestărilor lupusului.

În timpul puseelor de activitate a lupusului, corticosteroizii sunt cei care pot salva viața pacientului, aceștia calmând inflamația și totodată reducând activitatea sistemului imunitar care este hiperactiv. Inflamația, durerea și sensibilitatea specifice lupusului sunt, deci, ușurate cu ajutorul medicamentelor din această clasă.

Printre efectele adverse ale folosirii tratamentelor cu corticosteroizi pe perioade îndelungate se numără riscul crescut de infecție, slăbiciunea musculară, pierderea densității osoase (osteoporoză), creșterea nivelului de colesterol precum și diabetul. Din cauza reacțiilor adverse nedorite, medicii prescriu corticosteroizi în cazurile în care pacientul cu lupus nu observă o îmbunătățire la administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene ori a antimalaricelor.

Antimalarice

Hidroxiclorochina este un antimalaric care se prescrie des ca tratament pentru lupus, aceasta acționând prin scăderea nivelurilor de anticorpi din sânge care atacă țesuturile sănătoase. De asemenea, poate combate durerea, inflamația și iritația pielii. Unii oameni primesc antimalarice pe termen lung, iar greața, vărsăturile, erupția cutanată și hiperpigmentarea pielii sunt efecte secundare frecvente. În cazuri rare poate să apară și afectarea ochilor, mai ales la pacienții cărora li s-a prescris medicamentul timp de peste 10 ani.

Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt adesea folosite ca tratament în lupus, întrucât calmează procesul inflamator. Și acestea pot cauza efecte adverse precum durerile de stomac, gastrita, durerile de cap, hipertensiunea, învinețirea rapidă a pielii, hepatita, tensiunea la nivelul cefei (în general apare în urma administrării ibuprofenului la pacientul cu lupus), erupțiile cutanate.

Imunosupresoare

Terapia imunosupresoare (metotrexat, azatioprină) este de asemenea folosită, în ultimii ani, în tratarea lupusului eritematos sistemic. Imunosupresoarele vin cu un risc crescut de infecții, de cancer, hipertensiune și osteoporoză.

Medicamente bilogice

Tratamentul biologic este, în general, bine agreat de organismul bolnavului de lupus, vizând anumite zone ale sistemului imunitar care provoacă inflamație, însă și acesta poate avea o serie de efecte adverse precum riscul crescut de infecție, hipersensibilitate, dureri de cap, greață și oboseala cronică. Unii pacienți au înregistrat instabilitate psihică și emoțională, având tendințe suicidale în urma administrării acestui tratament.

Tratamentul pentru lupus diferă de la un pacient la altul, în funcție de complicațiile cu care acesta are de-a face. De aceea, este bine că pacientul să discute cu medicul despre posibilele reacții adverse atunci când i se prescriu anumite medicamente. În acest fel, acesta nu va fi luat prin surprindere de modul în care organismul reacționează în urma administrării tratamentului.

Oamenii de știință cercetează alternative terapeutice pentru lupus

Lumea științifică este în continuă căutare de tratamente mai eficiente și mai sigure pentru lupus și alte boli asemănătoare. În prezent se cercetează alternative terapeutice pentru lupus care să diminueze potențialele efecte adverse ale tratamentelor actuale. Un obiectiv al managementului bolii este retragerea steroizilor ca tratament pentru lupus, deoarece terapia este însoțită de imunosupresie largă și este plină de efecte secundare. În acest scop, s-a încercat utilizarea imunodepresiei țintite și s-a constatat că îmbunătățește rezultatele pentru unii pacienți, deși nu pentru toți.

Potrivit unei analize recente, într-o revizuire cuprinzătoare, s-a demonstrat că rituximab induce o îmbunătățire semnificativă a manifestărilor sistemice în peste 90% dintre cazurile de lupus. Medicamentul nu a fost încă aprobat de Adminsitrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru tratamentul lupusului, deoarece unele studii nu au reușit să își atingă obiectivele primare. Rituximab s-a dovedit a fi eficient în nefrita lupică de clasa V, dar nu și în boala proliferativă.

Belimumabul a scăzut riscul de deces legat de afectarea renală la apcienții cu lupus. Utilizarea secvenţială a rituximabului urmată de belimumab a fost, de asemenea, încercată în mai multe studii, precum şi utilizarea concomitentă a belimumabului şi rituximabului, cu rezultate promiţătoare, arătând un posibil efect sinergic.

Blisibimod prezintă caracteristicile unei peptide și ale unui anticorp. A fost testat într-un studiu de fază II în lupusul eritematos sistemic și nu a atins obiectivul primar de eficacitate al răspunsului SRI-5. Un efect benefic al tratamentului a fost observat la pacienții cu lupus cu activitate ridicată a bolii, unde a părut a fi eficient în scăderea dozei de steroizi. De asemenea, medicamentul a părut a fi bine tolerat de participanții la studiu, fără evenimente adverse grave raportate și fără decese.

Ofatumumab este un anticorp monoclonal anti-CD20 complet umanizat. A fost aplicat ca agent de epuizare a celulelor B, care poate fi utilizat la pacienții cu lupus intoleranți la rituximab, adică la pacienții care dezvoltă reacții de perfuzie la rituximab. Rezultatele cercetărilor indică faptul că medicamentul este bine acceptat și poate reprezenta un tratament alternativ țintit pe celulele B în lupus.

GLPG3667, un inhibitor nou, oral, reversibil și selectiv al tirozin kinazei 2 (TYK2), este investigat în prezent în studii pentru tratamentul bolilor inflamatorii și autoimune. Fiind deocamdată un medicament experimental, nu este aprobat de nicio autoritate de reglementare. Eficacitatea și siguranța acestuia nu au fost stabilite sau evaluate pe deplin de către nicio autoritate de reglementare.

În concluzie, în prezent, spun cercetătorii, hidroxiclorochina și glucocorticoizii reprezintă tratamentele standard în gestionarea lupusului, iar când apar erupții, medicii adaugă agenți imunosupresori convenționali. 

Având în vedere pacienții cu boală refractară la tratament, reapariția erupțiilor cutanate, reacțiile adverse ale agenților imunosupresori convenționali și înțelegerea recentă a patogenezei moleculare a lupusului au condus la introducerea agenților biologici și a moleculelor mici în tratamentul lupusului cu scopul de a ține mai bine boala sub control și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Introducerea rituximabului și a belimumabului, agenți biologici care vizează celulele B, a deschis o nouă eră în managementul lupusului și a extins spectrul terapeutic la toate subgrupele de pacienți cu lupus. 

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Deși în zilele noastre sunt în dezvoltare noi agenți biologici și molecule mici care vizează diferite căi patogenetice și cu toate că s-au realizat progrese semnificative în tratamentul lupusului, este nevoie de în continuare de cercetări complexe pentru a asigura o calitate îmbunătățită a vieții pacienților cu lupus, mai spun oamenii de știință.

Cum faci față reacțiilor adverse care apar în urma administrării tratamentului pentru lupus?

Iată câteva măsuri pe care să le iei în calcul pentru a face față mai bine bolii:

Relația strânsă cu medicul curant este foarte importantă

Dacă ai de-a face cu simptome atipice, care pot fi puse mai degrabă pe seama tratamentului pe care îl urmezi decât pe seama puseului de activitate a bolii, discută cu medicul curant. Acesta îți poate oferi soluții pentru problema pe care o ai. Pe de o parte, dacă reacțiile adverse nu sunt grave și pot fi calmate cu alte medicamente sau chiar prin stilul de viață adoptat, medicul va recomanda continuarea tratamentului. Pe de altă parte, dacă efectele adverse sunt agresive și afectează semnificativ starea de sănătate a pacientului, medicul reumatolog va lua în considerare schimbarea tratamentului.

Alimentația potrivită și mișcarea regulată, de bază în gestionarea lupusului

E important ca pacientul cu lupus eritematos sistemic să adopte un stil de viață sănătos, care să favorizeze starea de bine, implicând alimentația de zi cu zi, activitatea fizică și somnul. Adoptarea unei diete hrănitoare, bazată pe fructe, legume, dar și grăsimi sănătoase, este recomandată pacientului cu lupus. Consumul de sare e indicat să fie limitat, din cauză că poate afecta rinichii, dar și pentru că sarea poate interacționa cu medicamentele corticosteroide. Și produsele cu zahăr vor fi limitate. Totodată, e important ca pacientul să adopte un stil de viață activ - se recomandă activitățile sportive de intensitate moderată, care nu suprasolicită articulațiile sau musculatura: mersul pe jos, mersul pe bicicletă, înotul.

Somnul bun și combaterea stresului, ținte necesare pentru pacienții cu lupus

Odihna și reducerea stresului sunt, de asemenea, importante pentru pacientul diagnosticat cu lupus. Bolnavul ar trebui să doarmă cele 8 ore pe noapte. Acesta poate practica yoga, pilates sau exerciții de respirație pentru reducerea nivelul de stres. Găsești pe internet sau pe aplicații care pot fi descărcate în telefon diverse exerciții care te pot ajuta să lupți mai eficient cu stresul. Ca să dormi mai bine, caută să ai seara o atitudine relaxată, să nu te mai frămânți cu problemele de peste zi. Bea un ceai cald de plante, lasă deoparte cofeina sau alcoolul, citește o carte, poartă o conversație cu o persoană dragă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lupus - Medications used to treat lupus
https://www.lupus.org/resources/medications-used-to-treat-lupus
Galapagos - Galapagos announces start of Phase 2 study with selective TYK2 inhibitor, GLPG3667, in patients with active systemic lupus erythematosus  
https://www.glpg.com/press-release/3877/galapagos-announces-start-of-phase-2-study-with-selective-tyk2-inhibitor-glpg3667-in-patients-with-active-systemic-lupus-erythematosus
MDPI - Current Treatment Approach, Emerging Therapies and New Horizons in Systemic Lupus Erythematosus
https://www.mdpi.com/2075-1729/13/7/1496
Studiul „Current Treatment Approach, Emerging Therapies and New Horizons in Systemic Lupus Erythematosus”, apărut în Life, 2023, 13(7), 1496; https://doi.org/10.3390/life13071496, autori: Panagiotis Athanassiou, Lambros Athanassiou


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0