Ce efecte adverse are tratamentul pentru lupus?

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune care necesita tratament de lunga durata, chiar si in perioadele de remisiune a bolii. Medicamentele administrate pentru tratarea acestei boli autoimune cauzeaza adesea reactii adverse – iata care sunt cele mai frecvente efecte nedorite ale tratamentului pentru lupus, dar si cum pot fi estompate acestea!

Lupusul eritematos sistemic este o boala de natura autoimuna, care determina hiperactivitatea sistemului imunitar, care la randul lui declanseaza o serie de procese inflamatoare in organism, atacand tesuturile sanatoase ale acestuia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Corticosteroizii sunt medicamentele care provoaca cele mai agresive reactii adverse la pacientii cu lupus, de aceea ele nu sunt recomandate pe perioade indelungate, cu toate ca sunt eficiente in tinerea sub control a manifestarilor lupusului.

In timpul puseelor de activitate a lupusului, corticosteroizii sunt cei care pot salva viata pacientului, acestia estompand inflamatia si totodata reducand activitatea sistemului imunitar care este hiperactiv. Inflamatia, durerea si sensibilitatea specifice lupusului sunt ameliorate cu ajutorul medicamentelor din aceasta clasa.

Printre efectele adverse ale folosirii tratamentelor cu corticosteroizi pe perioade indelungate se numara riscul crescut de infectie, slabiciunea musculara, pierderea densitatii osoase (n.r. osteoporoza), cresterea nivelului de colesterol precum si diabetul.

Din cauza reactiilor adverse nedorite, medicii prescriu corticosteroizi in cazurile in care pacientul cu lupus nu resimte o ameliorare la administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene ori a antimalaricelor.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt adesea folosite in tratarea lupusului, intrucat calmeaza procesul inflamator.

Si acestea pot cauza efecte adverse precum durerile de stomac, gastrita, durerile de cap, hipertensiunea, invinetirea rapida a pielii, hepatita, tensiunea la nivelul cefei (in general apare in urma administrarii ibuprofenului la pacientul cu lupus), eruptiile cutanate.

Terapia imunosupresoare (Belimumab) este si ea folosita, in ultimii ani, in tratarea lupusului eritematos sistemic. Tratamentul biologic este, in general, bine agreat de organismul bolnavului de lupus, insa poate avea o serie de efecte adverse precum riscul crescut de infectie, hipersensibilitate, dureri de cap, greata si oboseala cronica. Unii pacienti au inregistrat instabilitate psihica si emotionala, avand tendinte suicidale in urma administrarii acestui tratament.

Tratamentul pentru lupus difera de la un pacient la altul, in functie de complicatiile cu care acesta are de-a face. De aceea, este bine ca pacientul sa discute cu medicul despre posibilele reactii adverse atunci cand i se prescrie tratamentul. In acest fel, acesta nu va fi luat prin surprindere de modul in care organismul reactioneaza in urma administrarii tratamentului.

Cum faci fata reactiilor adverse ce apar in urma administrarii tratamentului pentru lupus

Daca ai de-a face cu simptome atipice, ce pot fi puse mai degraba pe seama tratamentului pe care il urmezi decat pe seama puseului de activitate a bolii, discuta cu medicul tau. Acesta iti poate oferi solutii pentru problema pe care o ai. Daca reactiile adverse nu sunt grave si pot fi ameliorate prin anumite medicamente sau chiar prin stilul de viata adoptat, medicul va recomanda continuarea tratamentului. Pe de alta parte, daca efectele adverse sunt agresive si afecteaza starea de sanatate a pacientului, medicul reumatolog va lua in considerare schimbarea tratamentului.

E important ca pacientul cu lupus eritematos sistemic sa adopte un stil de viata sanatos, care sa favorizeze starea de bine. Adoptarea unei diete sanatoase, bazata pe fructe, legume, dar si grasimi sanatoase, este recomandata pacientului cu lupus. Consumul de sare e indicat sa fie limitat, din cauza ca poate afecta rinichii, dar si pentru ca sarea poate interactiona cu medicamentele corticosteroide.

Odihna, reducerea stresului si sportul sunt, de asemenea, importante pentru pacientul diagnosticat cu lupus. Pacientul trebuie sa doarma cel putin 8 ore pe noapte. Acesta poate practica yoga, pilates sau exercitii de respiratie pentru reducerea nivelul de stres. Totodata, e important ca pacientul sa adopte un stil de viata activ – se recomanda activitatile sportive de intensitate moderata, care nu suprasolicita articulatiile sau musculatura.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Belumumab in systemic lupus erythematosus”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Ankita Srivastava
  • Studiul “Frequency of adverse drug reactions in patients with systemic lupus erythematosus”, publicta pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Pope J, Jerome D, Fenlon D, Krizova A, Ouimet J
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0