Manifestarile gastrointestinale in lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic afecteaza intreg organismul, iar sistemul gastrointestinal nu face exceptie. Pacientii care sufera de lupus experimenteaza adesea probleme gastrointestinale, precum si complicatii la nivelul organelor din jur, cum sunt pancreasul si vezica biliara.

Simptomatologia gastrointestinala este nespecifica si include anorexie, greata, varsaturi si dureri abdominale, punand adesea probleme de diagnostic diferential cu alte afectiuni digestive.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceste simptome sunt datorate interesarii seroasei peritoneale sau arteritei mezenterice. Vasculita mezenterica se prezinta cu dureri abdominale, febra, varsaturi. Diagnosticul este confirmat de examenul computer tomograf abdominal - prezenta semnelor de ischemie intestinala, si in absenta tratamentului se poate complica cu hemoragie, infarct si perforatie intestinala.

Esofagul poate fi si el afectat de boala lupus, acesta avand adesea de-a face cu inflamatia. Inflamatia prezenta la nivelul esofagului poate cauza reflux gastroesofagian. Boala de reflux gastroesofagian se manifesta prin arsuri, balonare si eructatii.

Varsaturile, diareea si contipatiile pot aparea si ele pe fondul lupsuului eritematos sistemic. Aceste simptome de natura digestiva pot fi declansate de tratamentul pe baza de antiinflmatoare nesteroidiene sau corticosteroizi, folosit adesea in tratarea lupusului.

Si bolile inflamatorii intestinale pot aparea pe fondul lupusului eritematos sistemic. Colita ulcerativa si boala Crohn sunt doua afectiuni autoimune inflamatorii ce pot aparea la pacientii cu lupus. Diareea si durerile abdominale sunt specifice acestor doua boli, medicul fiind cel in masura sa stabileasca diagnosticul corect.

Pancreatita acuta poate aparea ca urmare a vasculitei sau a tratamentului cu cortizon sau imunosupresoare. Inflamarea pancreasului, adica pancreatita, trebuie tratata in functie de cauza sa.  Pancreatita cauzata de vasculita se trateaza cu corticosteroizi, in timp ce pancreatita cauzata de tratamentul cu corticosteroizi este tratata prin oprirea tratamentului pe baza de cortizon.

Afectarea hepatica poate aparea ca urmare a bolii sau secundara tratamentului farmacologic (antiinflamatoare nonsteroidiene sau imunosupresoare).

Hepatomegalia apare la 30% din pacientii cu lupus eritematos sistemic, iar biopsia hepatica poate evidentia leziuni de steatoza hepatica (cel mai frecvent) sau hepatita.

 

Citeste si Lupusul: cauze, simptome si tratament

 

Cresterea enzimelor hepatice (aminotransferazelor) se intalneste la 1/3 din pacienti, de asemenea, icterul si cresterea enzimelor de colestaza pot fi intalnite in LES.

Lupusul eritematos sistemic, fiind o boala autoimuna, se poate asocia cu ciroza biliara primitiva sau hepatita autoimuna. Hepatita autoimuna este o boala a ficatului, care determina sistemul imunitar sa atace celulele hepatice, determinand inflamarea ficatului. Mai bine de jumatate dintre cei care sufera de hepatita autoimuna sufera si de o alta afectiune de natura autoimuna, printre care si lupusul eritematos sistemic. Principalul simptom al acestei afectiuni autoimune este oboseala extrema. Pot aparea insa si icterul, marirea in volum a ficatului, durerile articulare si disconfortul abdominal.

Prezenta anticorpilor antifosfolipide poate determina sindromul Budd Chiari prin ocluzia venelor hepatice. Pacientii pot prezenta dureri abdominale, ascita, edeme, circulatie venoasa colaterala vizibila la nivel abdominal si toracic, encefalopatie hepatica, hemoragie digestiva sau pot fi asimptomatici.

Splenomegalia (splina marita) apare ca urmare a fibrozei periarteriale sau infarctelor splenice.

Lupusul creste si riscul de ulcer peptic. Ulcerul peptic este, de fapt, o leziune ce apare la nivelul mucoasei stomacului, in general din cauza aciditatii crescute sau a unor medicamente foarte agresive. Tratamentul cu antiinflamatoare folosit pentru tratarea lupusului eritematos sistemic creste riscul de ulcer peptic, distrugand tesuturile de la nivelul peretilor stomacului. Mai mult decat atat, si infectia cu Helicobacter pylori, adesea intalnita la pacientii cu lupus, poate cauza ulcer peptic.

Simptomele gastrointestinale apar sau se accentueaza in timpul puseelor de activitate a bolii si sunt estompate sau dispar in perioadele de remisiune a acesteia. Asadar, pacientul cu lupus eritematos sistemic trebuie sa urmeze tratament si sa faca tot posibilul sa prelungeasca perioada de remisiune a bolii.

Intre timp, simptomele gastrointestinale vor fi tratate medicamentos, asa cum considera medicul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0