Ce medici diagnosticheaza si trateaza lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune de natură autoimună, care dereglează modul în care funcționează sistemul imunitar. Concret, sistemul imunitar al pacientului începe să atace, nemotivat și necontrolat, țesuturile sănătoase ale organismului, declanșând astfel procesul inflamator și o serie de simptome specifice acestuia.

Cunoscut și sub denumirea de “boala cu o mie de fețe”, lupusul face parte din categoria afecțiunilor dificil de diagnosticat de către medici, asta pentru că are manifestări diferite de la un pacient la altul. Medicii confundă adesea, în stadiu incipient, lupusul cu alte afecțiuni similare, în general tot autoimune.

Recomandările Experților DOC

Cum se pune diagnosticul de lupus

Medicii folosesc anamneza și examinarea fizică, precum și o serie de teste și analize pentru stabilirea diagnosticului de lupus eritematos sistemic.

Printre testele recomandate de către medic se numără:

  • Testul de anticorpi antinucleari (ANA) - anticorpii antinucleari sunt anticorpi asemănători cu cei pe care o persoană îi dezvoltă după o infecție virală sau ca răspuns la un vaccin. Însă, în cazul lupusului, acești anticorpi sunt direcționați către unele dintre propriile celule. Aproape toate persoanele cu lupus vor avea un test ANA pozitiv. Totuși, asta nu înseamnă neapărat că ai lupus, deoarece un test ANA pozitiv apare și în rândul persoanelor diagnosticate cu sclerodermie, artrită reumatoidă sau o altă boală a țesutului conjunctiv. 
  • Testele pentru anticorpi antifosfolipidici, anticorpi anti-smith și anti-ADN dublu catenari sunt recomandate atunci când ai un test ANA pozitiv. Aceste teste îl ajută pe medicul specialist să determine dacă pacientul are lupus sau nu.  
  • Medicul va recomanda și o hemoleucogramă completă, pentru a verifica numărul de trombocite, numărul de celule roșii din sânge și nivelurile globulelor albe. Dacă acestea sunt scăzute, atunci este posibil să fie vorba despre lupus.
  • Pentru depistarea lupusului sunt necesare și prelevarea de probe de urină, pentru a verifica dacă există niveluri anormale de proteine în urină, și efectuarea unei biopsii a pielii sau a rinichilor (atunci când testele de laborator indică că poate exista o problemă cu rinichii) prin prelevarea unei mici mostre de țesut pentru a fi examinată la microscop.

Tratamentul în lupus

Pentru stabilirea tratamentului, medicul reumatolog este cel la care trebuie să meargă pacientul. Reumatologii sunt medici interniști sau pediatri, specializați în diagnosticarea și tratarea bolilor articulare, musculare, osoase, precum și a celor autoimune, precum lupusul eritematos sistemic sau poliartrita reumatoidă.

Din păcate, la ora actuală, nu există niciun tratament pentru vindecarea lupusului, iar medicamentele recomandate au ca scop:

  • Gestionarea simptomelor - cum ar fi durerea provocată de umflarea articulațiilor și oboseala extremă
  • Susținerea sistemului imunitar
  • Protejarea organelor  

În tratarea lupusului e nevoie de o echipă de specialiști

Dacă ai fost diagnosticat cu lupus, probabil te simți copleșit de numărul specialiștilor la care trebuie să mergi. Trebuie să știi însă că simptomele bolii te vor îndruma spre ce medici trebuie să te îndrepți.
Un alt lucru important de menționat este că există posibilitatea ca pacienții cu lupus să se confrunte cu boli care se suprapun, cum ar fi sclerodermia, sindromul Sjogren, boala Raynaud, boala mixtă a țesutului conjunctiv. Aceste afecțiuni vor necesita, de asemenea, specialiști care să ajute la gestionarea simptomelor.

Medicul reumatolog

Așa cum am menționat mai sus, tratamentul în lupus este recomandat de medicul reumatolog. Relația cea mai stabilă trebuie să o aibă pacientul cu lupus cu medicul reumatolog, care îi tratează boala diagnosticată. Ceilalți medici, care colaborează cu acesta pentru tratarea anumitor simptome sau complicații, sunt și ei extrem de importanți, însă reumatologul este cel care ia deciziile finale.

Este important ca pacientul să găsească un medic reumatolog cu care să rezoneze, pentru tratarea bolii pe termen lung. Studiile făcute în ultimii ani au arătat că pacienții care au o relație mai bună cu medicul care îi tratează înregistrează, de asemenea, și rezultate mai bune în ceea ce privește evoluția bolii și eficacitatea tratamentului. Însă acesta trebuie să colaboreze, așa cum am mai spus, și cu alți specialiști, întrucât lupusul poate cauza complicații în alte zone din corp.

Medicul dermatolog

De pildă, dacă lupusul se manifestă la nivel cutanat, prin erupție cutanată, un medic dermatolog va ajuta pacientul în stabilirea tratamentului potrivit. Erupțiile cutanate sunt foarte frecvente în cazul lupusului. De altfel, este important de știut că lupusul poate provoca, de asemenea, fotosensibilitate, care poate fi ținută sub control cu ajutorul recomandărilor medicului dermatolog. 

Medicul cardiolog

Dacă apar complicații la nivelul inimii, un cardiolog va fi de ajutor în tratarea lupusului. Prin urmare, dacă te confrunți cu dificultăți de respirație, ameţeală, dureri în piept, nu mai amâna consultul medical. Cardiologul va revizui istoricul medical și va efectua un examen fizic care poate include verificarea tensiunii arteriale, înălțimii și greutății etc. Dacă sunt necesare teste suplimentare, acesta poate recomanda ECG (electrocardiogramă), radiografii sau analize de sânge.

Medic specialist în nefrologie

Pacienții cu lupus, care au complicații renale, au nevoie de ajutorul unui cadru medical specializat în nefrologie.

Medic neurolog

Lupusul poate afecta și sistemul nervos sau creierul, iar într-o asemenea situație medicul neurolog va fi de ajutor.

Medic gastroenterolog

Dacă tractul gastrointestinal are de suferit de pe urma lupusului, medicul gastroenterolog va ajuta medicul reumatolog în tratarea pacientului.

Medic endocrinolog

Medicul endocrinolog poate interveni și el dacă apar probleme cu glandele suprarenale, ale glandei tiroide sau alte complicații de natură endocrină.

Medic pneumolog

În unele cazuri, lupusul eritematos sistemic, în timpul unui puseu de activitate a bolii, poate cauza complicații la nivelul plămânilor. Acestea vor fi tratate de un medic pneumolog.

Medic imunolog

Medicul imunolog tratează tulburările sistemului imunitar. Imunologia este o specialitate relativ nouă care presupune furnizarea de servicii clinice și de laborator pentru pacienții care se confruntă cu boli autoimune, alergii, vasculită sistemică și tulburări ereditare ale răspunsului imun.

Fizioterapeut

În funcție de simptomele cu care te confrunți, este posibil să fie nevoie să apelezi și la un fizioterapeut pentru a reduce durerea și rigiditatea articulațiilor. Fizoterapeuții sunt medici specializați în medicină fizică și de reabilitare, care îi pot ajuta pe pacienții cu lupus să își îmbunătățească viața. 

Medicul obstetrician-ginecolog

Medicul obstetrician-ginecolog va fi de ajutor femeii care suferă de lupus, atunci când aceasta rămâne însărcinată. Asta pentru că lupusul poate afecta sarcina și pacienta necesită îngrijire atentă.

Medicul perinatolog

În cazul în care rămâi însărcinată, este important să consulți și un perinatolog. Acesta este un medic specializat în sarcini cu risc ridicat. Deși toate sarcinile la persoanele cu lupus sunt considerate cu risc ridicat, cele mai multe nu impun probleme, iar bebelușii se nasc sănătoși. Un perinatolog poate monitoriza îndeaproape o sarcină pe parcurs pentru a se asigura că sarcina decurge fără incidente. 

Patologi, radiologi și/sau chirurgi

Așa cum am menționat mai sus, este posibil ca uneori să fie nevoie de efectuarea de biopsii pentru diagnosticarea lupusului. Patologul este specialistul care analizează țesutul obținut pentru biopsie la microscop și efectuează teste pentru a evalua boala.

Medicul de familie

Deși atunci când ești diagnosticat cu lupus trebuie să ții legătura cu mulți specialiști , este foarte important să mergi în continuare la medicul de familie. Controalele regulate de depistare a cancerului, cum ar fi frotiurile Papanicolau și colonoscopiile, nu sunt mai puțin importante după ce ești diagnosticat cu lupus.

Psiholog

Pe lângă toți acești specialiști, nu ar fi rău pentru pacient să se bazeze și pe sprijinul unui psiholog. Lupusul este o boală cronică cu manifestări ce afectează considerabil calitatea vieții pacientului, de aceea poate avea ca urmare și apariția depresiei ori a anxietății. Un psiholog va putea folosi terapia cognitiv-comportamentală pentru a ajuta pacientul să își accepte boala, dar și să își modifice tiparele de gândire negative cu privire la diagnosticul dur.

FII PRINTRE PRIMII CARE AFLĂ!

Nu în ultimul rând, în tratarea lupusului este foarte important sprijinul celor dragi. Partenerul de viață, familia, dar și prietenii ar trebui să susțină pacientul care primește un asemenea diagnostic, să îi arate înțelegere și să îl ajute să se pună pe picioare de fiecare dată când debutează un puseu de activitate a bolii.

Lupusul este o afecțiune imprevizibilă, care se manifestă episodic, prin pusee de activitate a bolii, care alternează cu perioade de remisiune, însă cu cât pacientul își cunoaște boala mai bine, cu atât mai bine va reuși să țină simptomele sub control.

Dacă nu este ținută sub control, boala poate duce la decesul pacientului. Dar, datorită tratamentelor actuale și a echipei de medici implicată în tratarea acestei afecțiuni, majoritatea pacienților cu lupus pot să aibă o viață lungă.

Principalele cauze de deces la persoanele cu lupus sunt problemele de sănătate care sunt legate de lupus, cum ar fi bolile de rinichi, infecțiile și bolile de inimă, atrag atenția experții.  De aceea, nu rata controalele la medic, urmează tratamentul medicamentos recomandat de acesta și fă alegeri sănătoase, cum ar fi să nu fumezi, să consumi alimente sănătoase, să practici o activitate fizică regulată și să îți gestionezi greutatea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Diagnosing and Treating Lupus
https://www.cdc.gov/lupus/basics/diagnosing.htm
Lusus Foundation - Doctors who treat lupus
https://www.lupus.org/resources/doctors-who-treat-lupus
National Institute of Arthritis adn Musculoskeletal and Skin Diseases - Systemic Lupus Erythematosus (Lupus): Diagnosis, Treatment, and Steps to Take
https://www.niams.nih.gov/health-topics/lupus/diagnosis-treatment-and-steps-to-take


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0