

Ce medici diagnosticheaza si trateaza lupusul eritematos sistemic
Ce medici diagnosticheaza si trateaza lupusul eritematos sistemic
Ce medici diagnosticheaza si trateaza lupusul eritematos sistemic
Lupusul eritematos sistemic este o afectiune de natura autoimuna, care deregleaza modul in care functioneaza sistemul imunitar. Concret, sistemul imunitar al pacientului incepe sa atace, nemotivat si necontrolat, tesuturile sanatoase ale organismului, declansand astfel procesul inflamator si o serie de simptome specifice acestuia.
Cunoscut si sub denumirea de “boala cu o mie de fete”, lupusul face parte din categoria afectiunilor dificil de diagnosticat de catre medici, asta pentru ca are manifestari diferite de la un pacient la altul. Medicii confunda adesea, in stadiu incipient, lupusul cu alte afectiuni similare, in general tot autoimune, asta si pentru ca nu exista o analiza speciala pentru depistarea sa.
Medicii folosesc anamneza si examinarea fizica, precum si o serie de teste si analize pentru stabilirea diagnosticului de lupus eritematos sistemic.
Pentru stabilirea tratamentului, medicul reumatolog este cel la care trebuie sa mearga pacientul. Reumatologii sunt medici internisti sau pediatri, specializati in diagnosticarea si tratarea bolilor articulare, musculare, osoase, precum si a celor autoimune, precum lupusul eritematos sistemic sau poliartrita reumatoida.
Insa medicul reumatolog poate avea nevoie de colaborarea altor medici, intrucat lupusul poate cauza complicatii in alte zone din corp. De pilda, daca lupusul se manifesta la nivel cutanat, prin eruptie lupica, un medic dermatolog va ajuta pacientul in stabilirea tratamentului potrivit pentru piele.
Daca apar complicatii la nivelul inimii, un cardiolog va fi de ajutor in tratarea lupusului, in timp ce pacientii care au complicatii renale au nevoie de ajutorul unui cadru medical specializat in nefrologie.
Lupusul poate afecta si sistemul nervos sau creierul, iar intr-o asemenea situatie medicul neurolog va fi de ajutor.
Daca tractul gastrointestinal are de suferit de pe urma lupusului, medicul gastroenterolog va ajuta medicul reumatolog in tratarea pacientului.
Medicul endocrinolog poate interveni si el daca apar probleme cu glandele suprarenale, ale glandei tiroide sau alte complicatii de natura endocrina.
In unele cazuri, lupusul eritematos sistemic, in timpul unui puseu de activitate a bolii, poate cauza complicatii la nivelul plamanilor. Acestea vor fi tratate de un medic pneumolog.
Medicul obstetrician-ginecolog va fi de ajutor femeii care sufera de lupus, atunci cand aceasta ramane insarcinata. Asta pentru ca lupusul poate afecta sarcina si pacienta necesita ingrijire atenta.
Relatia cea mai stabila trebuie sa o aiba pacientul cu lupus cu medicul reumatolog, care ii trateaza boala lupus. Ceilalti medici, care colaboreaza cu acesta pentru tratarea anumitor simptome sau complicatii, sunt si ei extrem de importanti, insa reumatologul este cel care ia deciziile finale.
Este important ca pacientul sa gaseasca un medic reumatolog cu care sa rezoneze, pentru tratarea bolii pe termen lung. Studiile facute in ultimii ani au aratat ca pacientii care au o relatie mai buna cu medicul care ii trateaza inregistreaza, de asemenea, si rezultate mai bune in ceea ce priveste evolutia bolii si eficacitatea tratamentului.
Pe langa toti acesti specialisti, nu ar fi rau pentru pacient sa se bazeze si pe sprijinul unui psiholog. Lupusul este o boala cronica cu manifestari ce afecteaza considerabil calitatea vietii pacientului, de aceea poate avea ca urmare si aparitia depresiei ori a anxietatii. Un psiholog va putea folosi terapia cognitiv-comportamentala pentru a ajuta pacientul sa isi accepte boala, dar si sa isi modifice tiparele de gandire negative cu privire la diagnosticul dur.
Nu in ultimul rand, in tratarea lupusului este foarte important sprijinul celor dragi. Partenerul de viata, familia, dar si prietenii ar trebui sa sustina pacientul care primeste un asemenea diagnostic, sa ii arate intelegere si sa il ajute sa se puna pe picioare de fiecare data cand debuteaza un puseu de activitate a bolii.
Lupusul este o afectiune imprevizibila, care se manifesta episodic, prin pusee de activitate a bolii, care alterneaza cu perioade de remisiune, insa cu cat pacientul isi cunoaste boala mai bine, cu atat mai bine va reusi sa tina simptomele sub control.
Sursa foto: Shutterstock