

Lupus neonatal: cauze, simptome si tratament
Lupus neonatal: cauze, simptome si tratament
Lupus neonatal: cauze, simptome si tratament
Lupusul neonatal este o afectiune autoimuna care apare atunci cand anumiti anticorpi sunt transmisi de la mama la fat. Acesti anticorpi pot afecta pielea bebelusului, precum si inima, ficatul, sangele sau creierul.
Lupusul neonatal este o afectiune extrem de rara, aparand la un copil din 20.000 de nou nascuti. Cel mai frecvent, acesta se manifesta prin iritatii la nivelul pielii si prin complicatii cardiace.
Lupusul neonatal nu este o forma a lupusului eritematos sistemic, cu toate ca iritatia cutanata este asemanatoare. Lupusul neonatal este o afectiune complet diferita de alte forme de lupus.
Cauze lupus neonatal
Cauza exacta a declansarii lupusului neonatal nu este cunoscuta, insa cercetatorii au constatat ca transferul unor anumiti anticorpi de la mama la fat prin placenta joaca un rol important in aparitia lupusului neonatal. Este vorba despre anticorpii anti-Ro si anti-La, care apar in cazul lupusului eritematos sistemic si sindromului Sjogren.
Peste 60% dintre mamele care transmit fatului acesti anticorpi nu prezinta, la nasterea copilului, niciun semn al bolii autoimune, aceasta manifestandu-se abia dupa nastere.
Semne si simptome lupus neonatal
La nivel cutanat, iritatiile cauzate de lupusul neonatal sunt asemanatoare cu cele cauzate de formele de lupus prezente la adulti. In cele mai multe cazuri, este vorba despre leziuni circulare, de culoare rosie, aparute la nivelul pielii. Pot aparea, de asemenea, zone cu aspect solzos, mai ales in urma expunerii la soare. Dupa vindecare, unii copii pot ramane cu zone mai pigmentate in locul iritatiei, in timp ce in cazul altora apar vase de sange mai proeminente pe zonele afectate.
In cele mai multe cazuri, primele semne ale bolii apar in prima sau a doua luna de viata, insa exista si situatii in care lupusul neonatal se manifesta inca de la nastere.
Problemele cardiace apar in peste 60% din cazuri, insa numai 10-30% devin fatale. Blocul atrioventricular complet, defectele structurale congenitale precum si insuficienta cardiaca pot aparea in caz de lupus neonatal.
Anomaliile hepatice apar in 50% dintre cazuri, in timp ce problemele sangelui apar in 35% dintre cazurile de lupus neonatal. In cazuri extrem de rare, pot aparea meningita aseptica, mielopatia sau pneumonia.
Cum este lupusul neonatal diagnosticat
Diagnosticul de lupus neonatal este confirmat printr-o serie de analize de sange facute atat mamei, cat si nou nascutului. Analizele de sange vor diferentia lupusul neonatal de dermatita atopica, dermatita seboreica, urticarie, dermatoza fotosensibila si dermatofitie.
Biopsia cutanata nu este necesara daca iritatiile apar in forma circulara si daca analizele de sange ale mamei confirma diagnosticul.
In cazul in care se confirma diagnosticul de lupus neonatal, este necesara tinerea sub observatie a ritumul cardiac al bebelusului. O electrocardiograma, precum si screeningul pentru afectiuni ale ficatului sau rinichilor sunt obligatiorii. Nou nascutul poate fi evaluat si de un specialist in reumatologie pediatrica sau de un cardiolog.
Tratament lupus neonatal
Tratamentul pentru lupus neonatal este administrat in functie de simptomele care apar in fiecare caz in parte. Majoritatea simptomelor se vindeca spontan (fara tratament) in primele luni de viata.
Nou nascutii diagnosticati cu lupus neonatal ar trebui evaluati pentru a se depista daca exista complicatii hematologice sau hepatice. De asemenea, acestia ar trebui sa faca controale regulate pentru monitorizarea ritmului cardiac.
Protectia solara este recomandata pentru bebelusii care sufera de lupus neonatal. De asemenea, cremele pe baza de steroizi concepute special pentru bebelusi pot fi recomandate pentru tratarea iritatiilor cutanate, insa in cele mai multe cazuri nu e nevoie de tratament.
Sursa foto: Shutterstock