

Factorii de risc in aparitia lupusului
Lupusul este o afectiune cronica autoimuna, care determina sistemul imunitar sa atace tesuturile sanatoase ale organismului. Astfel, apar simptomele precum inflamatia, durerile ori iritatiile cutanate.
Cauza exacta care declanseaza lupusul nu este cunoscuta. Unii specialisti sustin ca lupusul apare ca urmare a unei combinatii de factori interni si externi precum hormonii, mostenirea genetica si factorii ce tin de mediu.
Factori de risc lupus
Exista o serie de factori care cresc riscul de dezvoltare a lupusului:
Sexul – 90% dintre pacientii diagnosticati cu lupus sunt femei. Inainte de pubertate, fetele si baietii au sanse egale de a dezvolta lupus, insa dupa perioada adolescentei, sansele persoanelor de sex feminin cresc considerabil. Acest lucru ar putea fi explicat prin cantitatea hormonilor din organism. Oamenii de stiinta au analizat legatura dintre estrogen si lupus. Estrogenul este un hormon care fortifica sistemul imunitar, de aceea femeile sunt mai afectate de afectiunile autoimune decat barbatii.
In timpul studiilor, cercetatorii au constatat ca episoadele de lupus sunt accentuate inainte de menstruatie, precum si in timpul sarcinii, atunci cand nivelul de estrogen este mai mare.
Mostenirea genetica – nu s-a depistat inca o gena anume care cauzeaza lupus. Totusi, persoanele care au un frate cu lupus au de 20 de ori mai multe sanse sa dezvolte, la randul lor, aceasta afectiune. De asemenea, persoanele care au o ruda de gradul I diagnosticata cu o afectiune autoimuna, au sanse sporite de a dezvolta lupus.
Factori de mediu – potrivit cercetatorilor din cadrul Fundatiei pentru Lupus din America, o serie de agenti ce tin de mediu pot declansa lupusul sau pot contribui la aparitia acestei afectiuni.
Iata lista factorilor de mediu ce pot contribui la aparitia lupusului:
- Radiatiile emise de soare, in special radiatiile UVB
- Radiatiile emise de lampile din solar
- Expunerea la pulberea de siliciu (persoanele care lucreaza in agricultura se expun la aceasta)
- Medicamente din clasa sulfonamidelor, care cresc sensibilitatea la soare
- Medicamentele precum tetraciclina
- Antibioticele precum: penicilina, amoxacilina, ampicilina sau cloxacilina
- Infectiile printre care si infectia cu virusul Epstein-Barr
- Infectiile virale
- Epuizarea
- Stresul emotional (cauzat de divort, decesul unei persoane dragi sau un diagnostic primit)
- Orice situatie care produce transformari in organism: sarcina, nasterea, interventiile chirurgicale
- fumatul
Varsta – in general, lupusul debuteaza in perioada 15 – 45 de ani. Asadar, tinerii adulti au sanse mai mari sa dezvolte lupus, comparativ cu varstnicii sau copiii.
Factori care pot declansa episoadele in care boala devine (mai) activa
Daca lupusul s-a instalat deja, exista anumiti factori care pot declansa manifestarea simptomatologiei, scotand boala din starea latenta.
- Expunerea prelungita la soare
- Fumatul
- Anumite medicamente
- Expunerea la anumite substante chimice
- Anumite infectii
Cel mai indicat ar fi sa te consulti cu medicul cu privire la factorii care pot cauza lupusul ori care pot agrava boala daca aceasta s-a instalat deja. Pacientii bolnavi de lupus ar trebui sa isi adapteze stilul de viata in functie de factorii care declanseaza episoadele. Astfel, vor evita accentuarea simptomelor specifice bolii si vor incetini chiar evolutia lupusului.
Sursa foto: Shutterstock