Diagnosticarea lupusului eritematos sistemic la copii

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune a sistemului imunitar, care devine subit hiperactiv si incepe sa atace tesuturile sanatoase ale organismului.

Hiperactivitatea sistemului imunitar in cazul pacientului cu lupus cauzeaza o serie de simptome precum eruptiile cutanate, inflamatie articulara, complicatii renale si nu numai.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lupusul eritematos sistemic este o boala greu de diagnosticat in general, iar copiii nu fac exceptie. Unii copii pot resimti simptomele specifice lupusului, in timp ce la altii boala se poate sa se manifeste foarte delicat.

Testele pe baza de anticorpi pot ajuta medicul sa stabileasca diagnosticul, insa exista si situatii in care testele ies pozitive, insa copilul nu sufera de lupus.

Criteriile specifice de diagnostic sunt folosite pentru depistarea lupusului (si) la copii.

Simptome lupus eritematos sistemic la copii

Atunci cand apare la copii, lupusul se manifesta printr-o serie de simptome, de la caz la caz. Cele mai comune simptome sunt urmatoarele:

  • Caderea parului
  • Eruptii cutanate de tip fluture (apare pe ambii obraji s pe nas si se aseamana cu un fluture)
  • Dureri musculare
  • Dureri articulare
  • Oboseala extrema
  • Durere in piept
  • Tulburari de memorie
  • Probleme de concentrare

Pronosticul pentru lupus in cazul copiilor depinde de evolutia lupusului, precum si de severitatea cu care acesta ataca organele interne (daca o face).

Lupusul se manifesta la copii la fel ca si la adulti. Copiii insa sunt mai greu de diagnosticat. Intrucat perioada de asteptare pana la primirea diagnosticului este mai lunga la copii, exista sanse mai mari ca lupusul sa fi atacat deja organele interne pana la momentul depistarii bolii.

 

Citeste si Despre lupus

 

Copiii cu afectiuni renale grave sau cu alte complicatii severe necesita tratament agresiv pentru tratarea bolii. Pe de alta parte, la copiii cu manifestari blande precum iritatia cutanata usoara si artrita, boala este mai usor de tratat si de tinut sub control. Chiar si asa, boala lupus este una cat se poate de imprevizibila, asa ca medicului ii va fi aproape imposibil sa ofere un pronostic aproape de realitate, pe termen lung.

Copilul care sufera de lupus va fi in permanenta monitorizat de medici si supus analizelor si testelor care verifica evolutia bolii. De aceea, acesta poate avea nevoie de ajutorul unui psiholog, care sa il faca sa inteleaga mai bine boala pe care o are.

Diagnosticul de lupus eritematos sistemic este dificil de acceptat si pentru un adult, asa ca nu e de mirare daca cel mic va intampina probleme la intelegerea situatiei in care se afla. Un psihoterapeut va explica celui mic ce este lupusul eritematos sistemic, de ce e important sa mearga la medic si sa faca tratament precum si ce modificari trebuie sa faca la capitolul stil de viata pentru a se simti mai bine. Cu ajutorul unui terapeut, copilului ii va fi mai usor sa isi inteleaga, dar si sa isi accepte boala.

Sustinerea parintilor si a celor apropiati este, de asemenea, foarte importanta pentru copiii diagnosticati cu lupus. Acestia trebuie sa se simta sustinuti, nicidecum marginalizati din cauza problemei de sanatate pe care o au.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0