Evită aceste 5 situații dacă ai LUPUS

Lupusul este o afecțiune a sistemului imunitar, care apare atunci când organismul nu își mai recunoaște propriile țesuturi și începe să le atace, considerându-le agenți externi ori țesuturi bolnave. Ce se poate face pentru a rări manifestările bolii?

Această boală a sistemului imunitar se manifestă episodic, fazele de remisiune și puseele de lupus alternându-se de-a lungul vieții. Cum această afecțiune nu are tratament, pentru a ține simptomele lupusului sub control, pe lângă medicamentele recomandate, e indicat ca pacienții să fie atenți și la stilul de viață. E bine ca aceștia să ia în calcul exercițiul fizic regulat (yoga este una dintre formele de mișcare recomandate de speciliști) și gestionarea stresului (acest inamic invizibil dăunează sănătății fizice și mentale).

În afară de aceste lucruri, există câțiva factori care pot declanșa un puseu sau care pot agrava simptomele deja existente, iar aceștia trebuie evitați pentru reducerea riscului acutizării lupusului. Așadar, specialiștii sfătuiesc pacienții diagnosticați cu lupus eritematos sistemic să evite următoarele situații:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1. Petrecerea timpului liber afară, când este soare

Deși soarele este util pentru producția de vitamina D în corp și o plimbare într-o zi însorită conferă o stare de bine, pacienții diagnosticați cu lupus ar trebui să evite expunerea la soare. Această situație le poate cauza iritații cutanate, dar poate, în același timp, și să declanșeze un puseu al bolii. 

Întrucât este aproape imposibil să îți petreci tot timpul liber în casă și nici nu este recomandat acest lucru, ai putea totuși să eviți orele la care radiațiile solare sunt la intensitate maximă (în intervalul orar 10 a.m. - 04:00 p.m.). Atunci când ieși din casă nu uita să folosești întotdeauna o loțiune de plajă cu factor de protecție 50 (există și creme special create pentru zona feței, cu FPS 50, care nu lasă urme albe pe piele), pe care să o aplici pe toate zonele expuse razelor soarelui. Accesoriile precum pălăriile și șepcile din materiale cu protecție solară sunt, de asemenea, o idee bună.

2. Tratarea cu medicamente care conțin Trimetoprim și Sulfametoxazol

Aceste substanțe se regăsesc în Bactrim forte, un antibiotic folosit în tratarea afecțiunilor tractului respirator superior (bronșite, amigdalite, faringite), precum și în tratarea infecțiilor de tract urinar. Aceste medicamente provoacă sensibilitate la soare și acționează, de asemenea, asupra sistemului imunitar. De aceea, pacienții care suferă de lupus nu ar trebui niciodată să ia medicamente care conțin aceste substanțe. E indicat să se ceară sfatul medicului pentru recomandarea altor tratamente pentru aceste probleme ale tractului respirator. 

3. Administrarea unor suplimente pe baza de echinacea 

Mai ales în sezonul gripelor și al răcelilor, suplimentele cu echinacea sunt folosite de multe persoane pentru întărirea sistemului imunitar. Având în vedere că acționează asupra sistemului imunitar, echinacea ar trebui evitată complet de pacienții care suferă de lupus, întrucât acest supliment alimentar le poate declanșa un puseu de activitate a bolii.

Citește și Totul despre lupus

4. Administrarea de melatonină

Secretată de glanda pineală, melatonina este hormonul care reglează ciclul cicardian, implicit somnul. Melatonina sintetică este adesea folosită pentru tratarea insomniilor și pentru inducerea somnului la pacienții care au probleme la acest capitol. Însă pacienților cu lupus melatonina le poate declanșa probleme serioase, întrucât aceasta stimulează sistemul imunitar. Orice supliment care conține melatonină ar trebui evitat de către pacienții care au primit diagnosticul de lupus. Discuția cu medicul specialist este obligatorie în cazul începerii administrării oricărui medicament sau supliment alimentar. Pentru tratarea insomniei, se va cere sfatul medicului, care poate recomanda alte tratamente în loc de cel cu melatonină.

5. Consumul de germeni de lucernă

Alimentația sănătoasă, care include și consumul de germeni din diverse semințe reprezintă o situație la care nu toată lumea poate adera. Astfel, și germenii de lucernă au ajuns un fel de vedetă printre superalimente, având o mulțime de calități nutriționale și efecte benefice. Din păcate, însă, pacienților care suferă de lupus eritematos sistemic nu numai că nu le este benefic consumul de germeni de lucernă, însă le poate fi chiar nociv. Aceste lucru se întâmplă pentru că acești germeni conțin un anumit tip de aminoacizi, care stimulează activitatea sistemului imunitar. În cazul pacienților cu lupus, acești aminoacizi stimulează sistemul imunitar deja hiperactiv, cauzând și mai multe probleme decât sunt deja.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - What is Lupus
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323653

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0