De ce e sportul benefic in lupus si 3 exercitii recomandate

Lupusul este o afecțiune autoimună care provoacă o serie de simptome ce afectează calitatea vieții pacientului, începând de la dureri articulare și până la erupții cutanate. Această boală apare pe fondul hiperactivității de cauză necunoscută a sistemului imunitar, care începe să atace țesuturile sănătoase ale organismului. Un stil de viață sănătos, care să includă și exerciții fizice sau alte forme de mișcare este important pentru gestionarea bolii.

Inflamația este răspunzătoare pentru simptomele neplăcute ale lupusului, deci procesul inflamator declanșează manifestările acestei boli. Pe lângă tratamentul medicamentos, specialiștii recomandă ca pacientul cu lupus eritematos sistemic să adopte un stil de viață sănătos, incluzând și activitate fizică, astfel încât să elimine sau măcar să reducă factorii care ar putea declanșa un puseu de activitate a bolii.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Importanța mișcării în lupus

Mișcarea, după cum arată multiple studii, trebuie să facă parte din stilul de viață sănătos al oricărei persoane. Mișcarea este extrem de importantă în general, însă e și mai importantă pentru pacientul diagnosticat cu lupus eritematos sistemic sau alte afecțiuni autoimune, cronice. Exerciții fizice trebuie, însă, făcute cu măsură, pentru că un efort fizic prea mare poate declanșa un puseu de activitate a lupusului.

Dacă pacientul cu lupus practică zilnic un sport de intensitate moderată, acesta se va simți mai bine, își va menține articulațiile flexibile, indicele de masă corporală în limitele sănătoase, dar totodată va fortifica sistemul osos și va îmbunătăți calitatea somnului. Obezitatea este o problemă frecventă la persoanele cu lupus, deoarece poate influența și gradul de oboseală și poate crește și cantitatea de durere resimțită în articulații, deci păstrarea la o greutate potrivită este cu atât mai importantă.

Exercițiile cardio ajută la reducerea riscului de boli de inimă, care este principala cauză de deces pentru persoanele cu lupus. Un alt beneficiu major al practicării sportului la pacientul cu lupus constă în energia pe care o capătă acesta după o repriză de exerciții. Sportul stimulează și energizează corpul, combătând astfel oboseala cronică specifică acestei afecțiuni autoimune. 

Nu e de neglijat nici faptul ca sportul stimulează eliberarea de serotonină și de endorfine în creier, substanțe cunoscute ca fiind hormoni ai fericirii, întrucât induc o stare de bine. Exercițiile fizice ajută astfel la reducerea stresului, anxietății și depresiei, adică probleme des întâlnite la pacienții cu lupus. 

Ce exerciții să practici dacă suferi de lupus eritematos sistemic?

Iată câteva recomandări de mișcare pentru pacienții cu lupus:

Exerciții care implică stretching

Activitățile precum yoga sau pilates, care se bazează pe întinderi ale oaselor, mușchilor și articulațiilor, sunt recomandate pacientului care a primit diagnosticul de lupus. Stretchingul menține flexibilitatea corpului, însă mai ales a articulațiilor, care din cauza bolii pot deveni rigide și dureroase. Yoga ajută la îmbunătățirea flexibilității, echilibrului și reducerea stresului. Pilates-ul se concentrează pe îmbunătățirea forței musculare și a posturii, dar adaptarea exercițiilor pentru nivelul tău de confort este esențială.

Exerciții cardio

Exercițiile aerobice (cardio) sunt cele care au legătură cu rezistența, care lucrează cu o gamă largă de grupe de mușchi, menținând ridicat pulsul. Mersul pe bicicletă, dansul și înotul sunt activități care fac parte din această categorie și pe care pacientul cu lupus ar trebui să le practice în mod regulat. Atenție, însă, dacă faci sport în aer liber să nu stai în soare decât îmbrăcat adecvat și după ce ai folosit o loțiune cu factor de protecție solară.

Antrenamente cu greutăți

Și exercițiile de forță, cu greutăți sau cu greutatea propriului corp, sunt benefice pentru cei care suferă de lupus. Acestea fortifică musculatura, asigurând astfel o mai bună susținere articulațiilor.

Indiferent de activitățile sportive alese, e bine să îți asculți corpul și să nu îl forțezi în nicio direcție. Dacă într-o zi te simți rău, ia o pauză și renunță la sport până a doua zi. O formă blândă și eficientă de exercițiu cardiovascular este mersul pe jos, poți începe cu 10-15 minute pe zi și să crești treptat durata în funcție de nivelul de confort.

Ce spun studiile despre mișcare în cazul pacienților cu lupus?

O analiză recentă arată că, dintr-o perspectivă yoghină, în timpul puseelor de boală, organismul are nevoie de ajutor pentru a trece de la starea de alertă ridicată a sistemului nervos simpatic la rolul liniștit, de susținere a imunității, al sistemului nervos parasimpatic. 

Recomandările includ utilizarea unor poziții reparatoare și blânde, a respirației și a meditației pentru a ajuta la gestionarea afecțiunilor cronice, dureroase și pentru a calma o minte stresantă până când inflamația se atenuează. Când pacientul nu prezintă simptome, poate fi utilă o practică de yoga cu o bază mai largă, care se concentrează pe o gamă completă de mișcări. Deoarece lupusul afectează fiecare pacient în mod diferit, intervențiile de yoga pot fi individualizate pentru gama de simptome observate.

O revizuire sistematică tot de dată recentă a arătat că intervenția exercițiului fizic în comparație cu îngrijirea obișnuită ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu lupus în ce privește funcționalitatea fizică, dar în ce privește alte efectele pozitive ale intervenției exercițiilor fizice există dovezi limitate.

Recomandările Experților DOC

O altă revizuire a 40 de articole incluzând 2291 de pacienți cu lupus, publicate între anii 1989 și 2022, a concluzionat că, comparativ cu populația generală, pacienții cu lupus eritematos sistemic au avut niveluri scăzute de activitate fizică, doar între 11% și 29,8% dintre aceștia îndeplinind în mod obiectiv recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Programele de aerobic au avut beneficii semnificative asupra capacității aerobe globale și a riscului cardiovascular estimat al pacienților, în timp ce programele de antrenament de rezistență le-au îmbunătățit forța. Oboseala, depresia și calitatea vieții s-au îmbunătățit semnificativ după antrenamente. Nu a fost raportat niciun eveniment advers sever legat de aceste exerciții fizice.

Cum să combați febra musculară după ce faci sport?

E posibil să faci febră musculară în primele zile în care practici sport, deoarece musculatura nu este obișnuită cu un asemenea efort. Nu trebuie, însă, să te chinui și să aștepți să îți treacă de la sine, ci poți face câteva lucruri care vor calma febra musculară și îți vor reda mobilitatea.

Un duș cald va liniști febră musculară și va reda mobilitatea întregului corp. Poți folosi, pe anumite zone, și comprese cu gheață dacă apar dureri - compresele reci blochează procesul inflamator și calmează totodată durerile. De asemenea, pentru o recuperare rapidă este important să faci din nou mișcare, cât mai curând. Mișcarea stimulează circulația sangvină la nivel muscular, iar astfel febra musculară este combătută mai repede.

Este foarte important și să nu începi cu exerciții foarte intense, care îți suprasolicită corpul. E recomandat să începi cu câteva exerciții ușoare, apoi să mărești intensitatea efortului, precum și durata antrenamentului, treptat. Dacă exagerezi din primele zile, e posibil să apară durerile articulare și chiar și un puseu de activitate a lupusului, iar tu îți dorești exact contrariul.

Discută cu medicul tău reumatolog pe tema mișcării și roagă-l să îți ofere câteva recomandări cu privire la sporturile cele mai potrivite ție. Respectă întocmai sfaturile primite de la medic, întrucât acesta știe mai bine ce este benefic pentru tine.

Sfaturi pentru siguranță

Deși exercițiile fizice sunt benefice pentru persoanele cu lupus, așa cum am discutat deja, este important să nu exagerezi cu mișcarea și să ai mereu în vedere siguranța. Iată câteva idei de care să ții cont:

  • Evită exercițiile în aer liber (pe cât posibil), pentru că lumina soarelui îți poate declanșa erupții. Dacă totuși faci exerciții în aer liber, poartă pantaloni lungi, o cămașă cu mâneci lungi și o pălărie și folosește o cremă cu protecție solară.
  • Ascultă-ți corpul. Dacă simți că obosești prea tare, probabil că ai făcut exces de mișcare. Ocupă-te de exerciții atunci când simptomele bolii sunt la minimum. Nu te forța în ceea ce privește lungimea sau intensitatea. Fiecare pacient este diferit, așa că e bine să-ți știi limitele.
  • Începe încet. Începe cu exerciții ușoare pentru perioade scurte de timp. Crește treptat timpul și intensitatea pe măsură ce începi să te simți mai puternic. Dacă ai dureri după antrenament care durează mai mult de două ore, atunci probabil că ai exagerat cu sportul.
  • Nu te apuca de exerciții dacă ai dureri articulare. Dacă articulațiile tale se simt fierbinți, umflate sau sensibile, nu te mai antrena, deoarece nu vei face decât să-ți agravezi simptomele. 
  • Consultă-te cu medicul înainte de a începe un program diferit de exerciții fizice, pentru a afla dacă ar fi potrivit pentru tine.

În concluzie, activitatea fizică reduce inflamația, crește energia și poate gestiona creșterea în greutate cauzată de medicamentele pentru lupus, cum ar fi corticosteroizii, de exemplu, însă e important să îți asculți corpul și să nu exagerezi. Alege forme de mișcare cu impact redus, cum ar fi mersul pe bicicletă, înotul sau yoga, dar nu exclude activități cu impact ridicat, cum ar fi alergarea, dacă medicul îți spune că este o activitate bună pentru tine.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lupus UK - March’s Topic of the Month - Exercising with Lupus
https://lupusuk.org.uk/lupus-and-exercise/
Science Direct - Benefits & risks of physical activity in patients with Systemic Lupus Erythematosus: a systematic review of the literature
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0049017222001792
Studiul „Benefits & risks of physical activity in patients with Systemic Lupus Erythematosus: a systematic review of the literature”, Seminars in Arthritis and Rheumatism, Volume 58, February 2023, 152128, https://doi.org/10.1016/j.semarthrit.2022.152128, autori: Julien Blaess et al.
MDPI - Effects of Exercise Intervention on Health-Related Quality of Life in Patients with Systemic Lupus Erythematosus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Controlled Trials
https://www.mdpi.com/2227-9032/9/9/1215
Studiul „Effects of Exercise Intervention on Health-Related Quality of Life in Patients with Systemic Lupus Erythematosus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Controlled Trials”, apărut în Healthcare 2021, 9(9), 1215; https://doi.org/10.3390/healthcare9091215, autori: Ming-Chi Lu și Malcolm Koo
NCBI - Yoga for Systemic Lupus Erythematosus (SLE): Clinician Experiences and Qualitative Perspectives from Students and Yoga Instructors Living with SLE
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6279250/
Studiul „Yoga for Systemic Lupus Erythematosus (SLE): Clinician Experiences and Qualitative Perspectives from Students and Yoga Instructors Living with SLE”, apărut în Complement Ther Med. 2018 Dec; 41: 111–117. Published online 2018 Sep 8. doi: 10.1016/j.ctim.2018.09.001, autori: Kimberly R. Middleton et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0