

Chimioterapia, folosita in tratarea lupusului - este sau nu eficienta?
Chimioterapia, folosita in tratarea lupusului - este sau nu eficienta?
Chimioterapia, folosita in tratarea lupusului - este sau nu eficienta?
Exista ideea preconceputa potrivit careia chimioterapia se foloseste numai in tratarea cancerului. Ei bine, aceasta poate fi folosita si in tratamentul pentru lupusul eritematos sistemic.
Chimioterapia face referire la tratamentul cu anumite substante medicamentoase, care au rolul de a ucide sau de a incetini multiplicarea celulelor canceroase. Atunci cand chimioterapia este folosita in tratarea lupusului sau a altor boli reumatice, se folosesc doze mult mai mici decat cele folosite pentru tratarea cancerului.
Lupusul este o afectiune autoimuna, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar al pacientului care sufera de aceasta boala ataca tesuturile sanatoase. Astfel, apare procesul inflamator, care poate afecta pielea, articulatiile, dar si rinichii si alte organe. Printre manifestarile frecvente ale lupusului se numara durerile articulare, oboseala extrema, febra, iritatiile cutanate si nu numai. Simptomele lupusului pot fi diferite de la un pacient la altul.
Nu exista un tratament care sa vindece lupusul, singurele metode de tratament existente fiind folosite pentru incetinirea activitatii sistemului imunitar hiperactiv.
Unii medici folosesc chimioterapia in tratarea lupusului, din cauza ca nu au prea multe optiuni atunci cand vine vorba despre tratarea acestei boli. Un efect advers al chimioterapiei consta in slabirea sistemului imunitar, slabire care ii este necesara pacientului cu lupus eritematos sistemic. Asadar, medicii aleg tratamentele pentru cancer cu scopul de a suprima activitatea sistemului imunitar, prin blocarea productiei de celule imunocompetente.
Ce medicamente folosite in chimioterapie sunt utilizate si in tratarea lupusului
Ciclofosfamida – folosita in general pentru tratarea cancerului, ciclofosfamida are si efecte imunosupresoare, fiind astfel eficienta in tratarea lupusului. Cu toate ca initial era administrat pe cale orala, sub forma de pilula, acum se administreaza intravenos. Ciclofosfamida are efecte mai ales la nivelul rinichilor si plamanilor. Printre reactiile adverse se numara: caderea parului, infertilitatea si problemele cu vezica biliara.
Metotrexat – acest medicament pentru cancer este mai eficient pentru tratarea poliartritei reumatoide decat pentru cea a lupusului, insa si-a dovedit eficacitatea in tratarea eruptiilor cutanate si a durerilor articulare in lupusul eritematos sistemic. Cele mai frecvente efecte adverse sunt greata, aftele bucale si durerile de cap, insa cauzeaza adesea si fotosensibilitate si leziuni hepatice. Consumul de alcool este strict interzis in perioada tratamentului cu Metotrexat, intrucat cauzeaza complicatii renale severe.
Azatioprina – acest medicament este folosit in special pentru a preveni respingerea transplantului renal la pacientii cu cancer, dar este la fel de eficient si la pacientii cu lupus eritematos sistemic. Acest medicament imbunatateste functiile hepatice si renale. Printre efectele secundare ale tratamentului cu azatioprina se numara pancreatita sau complicatiile hepatice.
Ce efecte secundare are folosirea chimioterapiei asupra pacientului bolnav de lupus?
Chimioterapia este agresiva cu organismul, iar efectele secundare apar adesea in urma administrarii tratamentului, chiar daca se folosesc doze mai mici.
Intrucat suprima activitatea sistemului imunitar, chimioterapia poate cauza:
- Anemie (numarul globulelor rosii din sange este foarte mic)
- Leucopenie (numarul globulelor albe este mai mic, ceea ce inseamna ca organismul e expus riscului de infectie)
- Trombocitopenie (numarul trombocitelor din sange este redus, ceea ce inseamna ca procesul de coagulare a sangelui este afectat).
Discuta cu medicul tau despre posibilele efecte secundare pe care chimioterapia le poate avea asupra ta. Daca ai de-a face cu efecte secundare in urma administrarii medicamentelor, discuta cu acesta in cel mai scurt timp – medicul poate modifica doza, substanta folosita, dar si durata tratamentului in functie de modul in care organismul tau reactioneaza.
Efectele chimioterapiei in tratarea lupusului eritematos sistemic se vor vedea dupa saptamani sau chiar luni de administrare. Mai mult decat atat, metotrexatul, de pilda, poate fi utilizat pe o perioada mai lunga, de cativa ani, daca nu are efecte secundare.
Ciclofosfamida, pe de alta parte, nu poate fi folosita pe perioade lungi, intrucat are grad mare de toxicitate.
Sursa foto: Shutterstock