Cat dureaza efectele cofeinei

Cofeina este o substanta care stimuleaza sistemul nervos. Cand cofeina intra in corpul uman, ea creste pulsul si tensiunea arteriala, sporind nivelul energiei si imbunatatind starea de spirit.

Cofeina actioneaza rapid, iar multe persoane spun ca observa efectele cafelei intr-un interval de cateva minute. Aceste efecte dureaza pana cand corpul uman metabolizeaza complet substanta. Durata aceasta depinde de cativa factori, spun expertii.

Fiecare persoana va simti efectele cafelei intr-un mod diferit, iar la unii, cafeaua poate avea un efect mai indelungat, in comparatie cu ce se intampla la alte persoane.

Femeile insarcinate sau persoanele care intampina dificultati cand vine vorba de somn ar trebui sa aiba mare grija in privinta momentului in care consuma cafeaua, asa ca este de dorit sa se evite cu totul consumul de cofeina.

Cat dureaza sa metabolizezi cofeina?

Potrivit medicalnewstoday.com, cofeina are o "durata de viata injumatatita" de aproximativ 5 ore. O persoana care consuma 40 de miligrame (mg) de cofeina va avea 20 mg de cofeina ramasa in sistemul sau dupa 5 ore.

Cand ating efectele cafelei "varful"?

Nivelurile cofeinei ating efectele maxime (asa-zisul "varf") in sange in decurs de aproximativ 15-45 de minute de la consum. Apoi, ele sunt rapid metabolizate de ficat.

Cele mai multe persoane bautoare de cafea observa cele mai puternice efecte in acest interval de timp si multi oameni recunosc ca se simt nervosi sau incapabili sa se relaxeze, ca simt nevoia sa urineze si ca au "explozii" subite de energie. Aceste simptome tind sa dispara pe masura ce cofeina incepe sa fie descompusa in organism.

Poti sa dezvolti o toleranta la cofeina?

Pe masura ce corpul devine rezistent la aceasta substanta (care este ca un drog), persoanele care consuma in mod regulat cofeina abia vor mai observa efectele cafelei. Cu toate acestea, pentru cineva care este foarte sensibil la cofeina, efectele pot sa persiste ore bune sau chiar pana a doua zi.

Cat de mult dureaza efectele cofeinei?

Nu exista o limita de timp stabilita in acest sens. Durata efectelor cofeinei depinde de doza si de factorii personali ai fiecaruia dintre noi, inclusiv varsta, masa corporala (greutatea) si de cat de sensibili suntem la cofeina.

Alimente si bauturi care contin cofeina

Cofeina se gaseste, de obicei, in bauturile precum:

  • cafeaua si bauturi pe baza de cafea: espresso, latte-uri si cappuccino
  • ceai alb, ceai negru si ceai verde
  • multe bauturi carbogazoase
  • bauturile energizante.


Chiar si cafeaua decofeinizata contina o oarecare cantitate de cofeina, iar persoanele care sunt foarte sensibile la aceasta substanta ar trebui sa evite acest produs.

Totodata, cofeina se gaseste si in unele alimente, precum:

  • ciocolata si produsele care contin ciocolata, cum ar fi ciocolata calda,
  • inghetata cu aroma de cafea sau de mocha
  • semintele de guarana si bauturile care contin guarana
  • unele batoane proteice si batoane energizante
  • bauturile care se consuma inaintea antrenamentelor la sala si pudrele proteice.


Cofeina (sau cafeina) este, totodata, un ingredient frecvent intalnit in pilulele pentru slabit si in unele medicamente pentru durerile de cap, care se elibereaza fara prescriptie medicala.

 

Cum iti poate afecta cofeina somnul?

Efectele generale ale cofeinei pot sa dureze intreaga zi. Substanta poate sa persiste in corp si poate avea consecinte subtile, chiar si dupa ce efectele vizibile s-au dus.

Cofeina poate duce la un somn de o calitate mai slaba sau chiar poate sa intrerupa "tiparele" de somn, in functie de gradul de sensibilitate al persoanei si in functie de cat de multa cofeina a consumat.

Majoritatea adultilor pot consuma intre 200 si 300 mg pe zi, iar depasirea acestei cantitati de cofeina poate duce la tulburari de somn.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0