Adevarul despre pudra proteica: ce contine de fapt?

Pudra proteica este unul dintre cele mai contestate si discutate suplimente disponibile pe piata, din cauza raportului riscuri - beneficii. In general este folosita de sportivi, de persoanele care vor sa isi creasca masa musculara, dar si, ocazional, de cei care vor sa completeze aportul zilnic de proteine.

Ce contine pudra proteica?

Inainte de a cumpara un astfel de produs, asigurati-va ca provine din surse sigure, este produs si comercializat de companii acreditate. Discutati si cu un medic si cu antrenorul personal despre aceasta alegere, pentru a elimina eventualele riscuri pentru sanatate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu depasiti niciodata dozele recomandate, mai ales atunci cand va doriti rezultate spectaculoase foarte rapid!

Iata care sunt cele mai comune ingrediente din pudrele proteice:

 

 

  1. Proteine in lapte, mai exact zer. Este o suprsa completa de proteine, care contine toti cei noua aminoacizi esentiali. Zerul poate fi utilizat in mai multe variante: izolat, concentrat si hidroizolat. Sunt de preferat produsele care contin zer pe lista ingredientelor, dar care mentioneaza si "rBGH free" pe ambalaj. In acets mod te asiguri ca vacile de la care provine laptele nu au fost injectate cu hormoni.
  2. Proteine din albus de ou si proteine din gelatina sunt variante de proteine care nu provin din lapte, potrivite pentru persoanele cu intoleranta la lactoza. Caseina este de asemenea o optiune, si este folosita frecvent fiindca ingroasa shake-urile, care devin mai greu de digerat si prin urmare te satura mai mult.
  3. Proteine pe baza de plante: sunt mai rare, insa puteti gasi cu siguranta si astfel de produse. Sunt preferate de persoanele vegetariene si sunt considerate de multi sportivi ca fiind mai usor de digerat.
  4. Emulgatorii fac pudra sa se dizolve mai rapid si mai usor in apa, lapte sau alt lichid. Cei mai utilizati emulgatori sunt soia si lecitina de floarea-soarelui.
  5. Agentii de ingrosare sunt folositi pentru a da pudrei efectul de shake atunci cand este dizolvata in apa. Cei mai utilizati sunt guma guar, guma de roscove, guma xantan, caragenan și maltodextrina.
  6. Indulcitorii sunt adaugati pentru a imbunatati aroma bauturii, care altfel ar fi foarte chimica si "nisipoasa". Fiindca majoritatea producatorilor incearca sa foloseasca cat mai putin zahar, veti gasi pe lista ingredientelor indulcitori artificiali, cum sunt: manitol, sorbitol, xilitol, hidrogenat hidrolizat de amidon, sucraloza, aspartam, zaharina. Stevia este un alt ingredient comun, considerat un indulcitor mai natural si mai sanatos.
  7. Arome naturale sau artificiale: sunt cele care dau bauturii mirosul si gustul specific - ciocolata, capsuni, etc. Cautati pudrele cu indulcitori naturali.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evitati produsele cu continut mare de coloranti, arome sau aditivi si opriti administrarea pudrei imediat ce observati efecte adverse, de orice natura: disconfort digestiv, dureri de cap, diaree, lipsa poftei de mancare, ameteli, etc.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0