Cum influențează migrenele tensiunea arterială după menopauză?

Ce legătură este între menopauză, tensiune arterială și migrene? Se pare că femeile care suferă de migrene înainte de menopauză pot avea un risc sporit de a dezvolta tensiune arterială crescută după menopauză, potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific Neurology.

Migrena este o tulburare debilitantă, care duce adesea la mai multe episoade de durere de cap severă pe lună și, de obicei, mai frecvent experimentată de femei decât de bărbați, mai ales în anii de dinaintea menopauzei. După menopauză, mai puține femei suferă de migrene, totuși, acestea cresc prevalența tensiunii arteriale mărite în rândul femeilor. În plus, migrenele sunt și un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare.

O echipă de cercetare de la Institutul Național pentru sănătate și cercetare medicală din Paris (INSERM) a încercat să afle dacă antecedentele de migrenă ale unei femei sunt asociate cu un risc crescut de hipertensiune arterială după menopauză. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Migrenele și menopauza

Studiul a implicat 56.202 de femei care nu aveau hipertensiune arterială sau boli cardiovasculare la vârsta la care intraseră la menopauză. Din acest grup, 46.659 de femei nu avuseseră niciodată migrene, iar 9.543 de femei suferiseră în trecut de migrene. Participantele au fost urmărite până la 20 de ani și au finalizat anchete de sănătate la fiecare doi până la trei ani. Până la sfârșitul studiului, 11.030 de femei au raportat că se confruntă cu migrene.

Migrene înainte de menopauză, risc mai mare de hipertensiune după menopauză

Un total de 12.501 femei au dezvoltat tensiune arterială crescută în timpul studiului (9.401 dintre femeile fără migrene și 3.100 dintre cele cu migrene). Participantele la studiu care raportaseră aceste dureri de cap severe au dezvoltat, de asemenea, tensiune arterială crescută la o vârstă mai mică decât femeile fără această problemă de sănătate. Vârsta medie de diagnostic pentru femeile fără migrene a fost de 65 de ani și pentru femeile cu migrene a fost de 63 de ani.

După ajustarea pentru factori precum indicele de masă corporală, nivelurile de activitate fizică și antecedentele familiale de boli cardiovasculare, cercetătorii au descoperit că femeile care s-au confruntat cu migrene înainte de menopauză au avut un risc cu 29% mai mare de a dezvolta hipertensiune după menopauză. Cercetătorii au descoperit că riscul dezvoltării tensiunii arteriale ridicate a fost similar la femeile cu migrenă cu aură și la cele fără.

Conexiunea dintre migrene și hipertensiune arterială

Potrivit autorilor studiului, există mai multe moduri în care migrena poate fi legată de hipertensiunea arterială. Persoanele cu dureri de cap severe s-au dovedit a avea semne timpurii de rigiditate arterială. Vasele mai rigide, mai mici, nu sunt la fel de capabile să favorizeze fluxul sangvin, rezultând creșteri ale tensiunii. 

Este, de asemenea, posibil ca această asociere să fie cauzată de genetică. Deoarece cercetări anterioare arată că migrenele cresc probabilitatea apariției evenimentelor cardiovasculare, identificarea unor factori de risc suplimentari, cum ar fi probabilitatea mai mare de tensiune arterială crescută în rândul persoanelor cu migrene, ar putea fi de ajutor pentru stabilirea unui tratament individual sau pentru prevenire. 

Concret, studiul nu arată că migrena cauzează hipertensiune arterială după menopauză, ci doar o asociere între cele două probleme de sănătate. O limitare a studiului a fost că episoadele de migrenă au fost auto-raportate de către participante și, deci, este posibil ca boala să fi fost clasificată greșit. Tensiunea arterială mare a fost, de asemenea, auto-raportată, ceea ce înseamnă că poate existau și femei care, deși erau hipertensive, nu știau acest lucru.

Din ce cauze apar migrenele și care sunt factorii de risc?

Deși cauzele migrenei nu sunt pe deplin înțelese de lumea științifică, moștenirea genetică și factorii de mediu par să joace un rol important. Ar putea fi implicate modificări ale trunchiului cerebral și ale interacțiunilor sale cu nervul trigemen, o cale majoră a durerii sau dezechilibrele în substanțele chimice din creier, cum ar fi serotonina, care ajută la reglarea durerii din sistemul nervos.

Ce declanșează migrenele?

Există o serie de elemente declanșatoare ale episoadelor de migrenă, inclusiv:

  • Modificările hormonale la femei. Fluctuațiile estrogenului, cum ar fi înainte sau în timpul perioadelor menstruale, sarcinii și menopauzei, par să declanșeze dureri de cap la multe femei.
  • Medicamentele hormonale, cum ar fi contraceptivele orale și terapia de substituție hormonală, pot, de asemenea, agrava migrenele. Cu toate acestea, unele femei spun că migrenele apar mai rar atunci când iau aceste medicamente.
  • Anumite băuturi. Acestea includ alcoolul, în special vinul și pe cele cu multă cofeină, cum ar fi cafeaua sau energizantele.
  • Stresul. Stresul la locul de muncă sau acasă poate provoca migrene.
  • Stimulii senzoriali. Luminile puternice și strălucirea soarelui pot induce migrene, la fel și sunetele puternice. Mirosurile tari - inclusiv parfum, diluant de vopsea, fum de țigară și altele - declanșează migrene la unii oameni.
  • Tulburările de somn. Lipsa somnului, prea multe ore de somn sau schimbarea de fus orar pot declanșa migrene la unii oameni.
  • Factori fizici. Efortul fizic intens ar putea provoca migrene în cazul anumitor persoane.
  • Schimbările meteorologice. O schimbare a vremii sau a presiunii barometrice poate duce la apariția unei migrene.
  • Alte medicamente. Vasodilatatoarele, precum nitroglicerina, pot agrava migrenele.
  • Unele alimente. Brânzeturile maturate și alimentele prea sărate și procesate pot declanșa migrene.
  • Aditivi alimentari. Aceștia includ îndulcitorul aspartam și conservantul glutamat monosodic, care se găsesc în multe alimente.

Care sunt factorii de risc pentru migrene?

Mai mulți factori predispun o persoană la apariția migrenelor, cum ar fi:

  • Istoricul familial. Dacă într-o familie există o persoană care suferă de migrene, atunci copiii sau frații acelei persoane au un risc mare de a se confrunta și ei cu migrenele.
  • Vârsta. Migrenele pot începe la orice vârstă, deși primul episod apare adesea în timpul adolescenței. Migrenele tind să atingă vârful în jurul vârstei de 30 de ani și treptat devin mai puțin severe și mai puțin frecvente în deceniile următoare de viață.
  • Genul. Femeile sunt de trei ori mai susceptibile decât bărbații de a avea migrene.
  • Modificările hormonale. Pentru femeile care suferă de migrene, durerile de cap severe ar putea începe chiar înainte sau imediat după debutul menstruației. De asemenea, și-ar putea face apariția și în timpul sarcinii sau al menopauzei. Episoadele de migrenă sunt mai ușoare și mai rare, în general, după ce femeia a trecut de menopauză.

Ce factori cresc riscul de hipertensiune arterială la femei?

Riscul de hipertensiune arterială poate fi influențat de mai mulți factori, iar acesta poate afecta atât bărbații, cât și femeile. Cu toate acestea, există anumiți factori care pot crește probabilitatea unei femei de a dezvolta hipertensiune arterială. 

  • Vârsta - riscul de hipertensiune arterială crește odată cu înaintarea în vârstă.
  • Istoricul familial - dacă există antecedente de hipertensiune arterială în familia persoanei (părinți, frați, surori), riscul ei este mai mare.
  • Nivelul de stres - stresul cronic poate contribui la creșterea tensiunii arteriale.
  • Stilul de viață -  un stil de viață nesănătos, caracterizat de o dietă bogată în sare, lipsa activității fizice, consumul excesiv de alcool și fumatul, poate crește riscul de hipertensiune arterială.
  • Schimbări hormonale - femeile în perioada menopauzei au un risc crescut de hipertensiune arterială. De asemenea, sarcina poate influența tensiunea arterială.
  • Probleme de sănătate asociate - anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul, apneea în somn sau bolile renale, pot crește, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială.

Cum poți avea mai bine grijă de tine când te apropii de menopauză?

Apropierea de perioada menopauzei aduce schimbări semnificative în corpul femeii, dar îngrijirea adecvată poate ajuta la gestionarea acestor schimbări și la menținerea unei bune stări de sănătate.

Acordă atenție alimentației

Chiar dacă în tinerețe mâncăm fără să fim prea atente la sănătate, o alimentație echilibrată și bogată în nutrienți la vârsta a doua este esențială. Consumul de alimente bogate în calciu și vitamina D poate ajuta la menținerea sănătății oaselor, deoarece femeile pot avea un risc crescut de osteoporoză după menopauză. De asemenea, este important să se limiteze consumul de sare și să se opteze pentru alimente cu conținut mai redus de grăsimi saturate.

Introdu mișcarea în rutina ta

Activitatea fizică regulată are multiple beneficii, inclusiv menținerea unei greutăți sănătoase, susținerea sănătății cardiovasculare și gestionarea stresului. Pentru a rămâne în formă, încorporează exerciții de rezistență și de flexibilitate în rutina ta. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase îți reduce riscul unor probleme de sănătate asociate, cum ar fi hipertensiune arterială și diabet.

Nu lăsa stresul să te doboare

Menopauza aduce schimbări hormonale, dar și emoționale, iar gestionarea stresului este esențială pentru menținerea echilibrului. Practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația, dar și a altor activități (dans, excursii etc.) te poate ajuta.

Mergi la medic

Efectuarea examenelor medicale regulate, inclusiv a testelor de sânge și a testelor de screening recomandate, poate contribui la detectarea precoce a oricăror probleme de sănătate și la gestionarea acestora în mod corespunzător. Discută cu medicul despre schimbările legate de menopauză și despre orice simptome sau preocupări ai avea. 

Newsletter DOC dedicat

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Migraine Foundation - Migraine and Menopause
https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/migraine-and-menopause/
Blood Pressure UK - Blood pressure, the menopause and HRT 
https://www.bloodpressureuk.org/news/news/blood-pressure-the-menopause-and-hrt-.html
Neurology - Association of Migraine With Incident Hypertension After Menopause: A Longitudinal Cohort Study
https://n.neurology.org/content/neurology/early/2021/04/21/WNL.0000000000011986.full.pdf
Studiul „Association of Migraine With Incident Hypertension After Menopause: A Longitudinal Cohort Study”, apărut în Neurology, Aprilie 21, 2021, DOI: 10.1212/WNL.0000000000011986, autori: Conor James MacDonald et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0