Riscul de a avea un al doilea accident vascular cerebral

Riscul de recidivă în cazul unui accident vascular cerebral (AVC) poate fi diminuat prin modificarea stilului de viață, alimentației și prin monitorizarea constantă a stării de sănătate.

Ce este un AVC? 

Un accident vascular cerebral apare atunci când se formează cheaguri de sânge sau vasele de sânge rupte întrerup alimentarea cu sânge a creierului. Aproape 1 din 4 accidente vasculare cerebrale apar la cineva care a mai avut un accident vascular cerebral.

Accidentele vasculare cerebrale pot provoca o afectare semnificativă a limbajului, a abilităților cognitive, motorii și senzoriale. Acesta este motivul pentru care este considerată o cauză principală a dizabilităților grave pe termen lung. Recuperarea după un accident vascular cerebral poate fi un proces îndelungat care necesită răbdare, muncă asiduă și angajament. Poate dura ani mulți ani ca pacientul să se recupereze.

Recuperarea poate începe adesea după ce medicii ți-au stabilizat starea. Aceasta include restabilirea fluxului de sânge către creier și reducerea oricărei presiuni în zona înconjurătoare. De asemenea, include reducerea oricăror factori de risc pentru un accident vascular cerebral. Din acest motiv, reabilitarea poate începe în timpul șederii inițiale la spital. Începerea procesului de recuperare cât mai devreme posibil poate crește șansele de a-ți recăpăta funcția afectată a creierului și a corpului.

Riscul de recidivă în AVC

Toți pacienții care au suferit un AVC sunt încadrați automat în categoria de risc crescut de recidivă. Un studiu realizat pe date medicale a stabilit că în Statele Unite ale Americii, din aproape 800.000 de accidente vasculare cerebrale care au loc anual, aproximativ 180.000 sunt recurente. De asemenea, în termen de 5 ani de la producerea unui AVC, riscul de apariție a unui al doilea astfel de episod este mai mare de 40%.

Al doilea accident vascular cerebral are complicații mult mai severe decât primul, fiindcă țesuturile creierului nu mai sunt la fel de rezistente. Mulți dintre pacienți mor sau rămân cu paralizii, deficiențe motorii și de vorbire. Din fericire, s-a demonstrat și că măsurile luate imediat, privind stilul de viață, pot reduce cu până la 80% riscul de recurență al unui AVC.

Ce pot face pacienții pentru prevenție

Primul pas pentru evitarea repetării unui AVC este o atentă monitorizare de către specialiști și stabilirea cauzei exacte a primului accident vascular. Exactitatea acestui diagnostic va dicta și măsurile care vor fi luate, fiindcă este posibil ca, pe lângă modificarea stilului de viață, să fie necesară și o medicație specifică.

Imediat după un accident vascular cerebral, pacientul va renunța complet la fumat, la excesul de alcool și își va monitoriza tensiunea arterială și fibrilația atrială. Se acordă o atenție deosebită și celor care suferă și de diabet, fiindcă în acest caz riscul de AVC este de 4 ori mai mare.

Dacă pacientul are o greutate anormală și chiar suferă de obezitate, se iau imediat măsuri în acest sens, cu ajutorul unei diete care să ofere o slăbire graduală, sănătoasă și pe termen lung. Dacă persoană nu era activă înainte de accidentul vascular cerebral, se introduc treptat și antrenamente zilnice, care să favorizeze circulația sângelui.

Importantă este și susținea psihologică, ajutorul oferit de familie și prieteni. Accidentul vascular cerebral este un moment dificil pentru orice pacient, iar recuperarea, chiar dacă nu presupune eforturi fizice, se face în primul rând mental. Pacientul trebuie să conștientizeze evenimentul, factorii care au dus la producerea lui, dar și riscul de recidivă și posibilele complicații ale unui AVC. Familia și prietenii trebuie să susțină și schimbările din stilul de viață, să îl ajute pe parcursul dietei, să îl consilieze în momentele dificile cum sunt cele de sevraj pentru fumătorii "înrăiți" și să îl menajeze, atunci când este cazul.

În altă ordine de idei, pacientul trebuie să înțeleagă că tratamentele recomandate de medic trebuie urmate toată viață, în mare parte, pentru că ele se adresează cauzele producerii unui nou eveniment. În plus, și suplimentele recomandate, cum sunt cele cu omega3, ginko biloba, conezima Q10 trebuie de asemenea administrate a la long în vederea susținerii sănătății aparatului cardiovascular și cerebrovascular.

Riscul de recurență poate persista între 2 și 5 ani după evenimentul inițial 

O cercetare din 2017 arată că supraviețuitorii unui AVC sau cei ai unui "mini-AVC" (cum mai este numit accidentul ischemic tranzitoriu) sunt în continuare supuși unui risc crescut de AVC pe termen lung, risc crescut de infarct miocardic și risc de deces chiar și la 5 ani de la evenimentul inițial. Potrivit acestei cercetări, riscul unui AVC recurent se acumulează la scurt timp după un AVC inițial sau după un mini-AVC (sau AIT - accidentul ischemic tranzitoriu), iar acest risc este, de regulă, în primele 90 de zile. Din acest motiv, spun oamenii de știință, perioada de 90 de zile de după un AVC sau un AIT a fost cea pe care s-au axat strategiile de prevenție secundară atât în practică medicală, cât și în ceea ce privește studiile din domeniu.

Riscul repetarii unui AVC

Descoperirile făcute de oamenii de știință subliniază nevoia de a se pune la cale un plan de management pe termen lung pentru riscurile modificabile ale unui AVC, cum ar fi hipertensiunea arterială (care trebuie ținută sub control), monitorizarea și tratamentul aritmiilor cardiace (tulburările de ritm cardiac), renunțarea la fumat și acordarea unei importanțe sporite activității fizice. Concluzia cercetătorilor este că există o nevoie reală în cazul pacienților de a se adopta strategii pentru reducerea riscului de AVC, de a li se acordă îngrijiri medicale și de a-i ajută să facă alegeri sănătoase în ce privește stilul de viață, pe termen lung, chiar și la 5 sau 10 ani de la un eveniment cerebrovascular ușor.

Risc ridicat de recidivă în primii 2 ani de la AVC-ul inițial

Conform unui alt studiu realizat între 2017-2019, pacienții care supraviețuiesc unui accident vascular cerebral ischemic prezintă un risc ridicat de recidivă în decurs de 2 ani. Din iunie 2017 până în ianuarie 2019, 358 de pacienți cu primul accident vascular cerebral ischemic au fost înrolați și urmăriți la Spitalul de Medicină Tradițională Chineză din Shenzhen. Aproximativ 80% până la 85% dintre pacienți supraviețuiesc primului accident vascular cerebral ischemic și dintre aceștia, 15% până la 30% experimentează un accident vascular cerebral recurent în primii 2 ani. 

Accidentul vascular cerebral recurent, ca unul dintre obiectivele clinice, este principala cauză a decesului, re-spitalizării și invalidității pe termen lung. Comparativ cu primul accident vascular cerebral, afectarea neurologică cauzată de recidivă este mai gravă, mai dificil de tratat și are o mortalitate mai mare. Prin urmare, prevenirea secundară după primul accident vascular cerebral este de mare importanță pentru a reduce recurența accidentului vascular cerebral.

Ce factori cresc riscul repetării unui AVC

Factorii care conduc la riscul ridicat de accident vascular cerebral recurent sunt încă puțin înțeleși. Predictorii determinați epidemiologic ai recurenței accidentului vascular cerebral includ vârsta, hipertensiunea arterială, fibrilația atrială, diabetul zaharat sau afectarea toleranței la glucoză și hiperlipidemia. Toți acești factori joacă un rol important în prevenția secundară. Pe lângă acești factori, pot exista și alți factori de risc care au legătură cu recurența accidentului vascular cerebral.

Unele diferențe între studiile bazate pe datele de îngrijire medicală și datele de acces la comunitate pot fi explicate prin diferențele în schimbările în stilul de viață și comportamentele riscante, inclusiv abuzul de fumat, alcool, alimentația precară și stilul de viață sedentar, dar și rolul tratamentului medical pe termen lung.

Reabilitarea are întotdeauna succes?

Potrivit National Stroke Association, 10% dintre persoanele care au un accident vascular cerebral se recupereaza aproape complet, cu 25% recuperându-se cu deficiențe minore. Alțe 40% se confruntă cu deficiențe moderate până la severe care necesită îngrijire specială. Aceasta înseamnă că există un tip de handicap care îți afectează funcția zilnică, fie la locul de muncă, fie în viața personală. Și 10% necesită îngrijire pe termen lung într-un azil de bătrâni sau într-o altă unitate.

Recuperarea cu succes a unui accident vascular cerebral depinde de o serie de factori, printre care:

  • ce daune a provocat accidentul vascular cerebral
  • cât de repede începe recuperarea
  • cât de mare este motivația ta și cât de mult te străduiești pentru recuperare
  • vârsta când s-a întâmplat
  • dacă ai alte probleme medicale care pot afecta recuperarea

Experții medicali care te ajută să te reabilitezi pot influența, de asemenea, cât de bine te recuperezi. Cu cât sunt mai pricepuți, cu atât recuperarea ta poate fi mai bună și mai eficientă. Membrii familiei și prietenii tăi vă pot ajuta, de asemenea, să îți  îmbunătățești perspectiva, oferindu-ți încurajare și sprijin. Poți crește șansele de recuperare cu succes prin practicarea exercițiilor de reabilitare în mod regulat!

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Studiul https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2020/06260/clinical_risk_factors_associated_with_recurrence.46.aspx

Studiul "Long-term morbidity and mortality în patients without early complications after stroke or transient ischemic attack", publicat în CMAJ (Canadian Medical Association Journal), autori Jodi D. Edwards, Moira K. Kapral, Jiming Fang și Richard H. Swartz


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0