Vesti bune pentru pacientii cu Hepatita C si grad de fibroza 2,3 si 4

Programul de tratament gratuit pentru pacientii cu Hepetita C si grad de fibroza 4 va continua si anul acesta, incepand cu luna martie. In plus, luna viitoare va fi semnat un contract nou, care vizeaza pacientii cu fibroza grad 2 si 3, care nu erau inclusi pana acum in criteriile de selectie. Vestule bune vin chiar de la Ministrul sanatatii, Florian Bodog.

Prima veste buna: accesul la tratament se prelungeste

Tratamentul care da rezultate in 99% dintre cazurile de Hepatita C a fost oferit gratuit anul trecut unui numar de 5000 de pacienti, printre criteriile de selectie numarandu-se si gradul de fibroza, care trebuia sa fie 4. Fiindca numarul pacientilor care se incadreaza in aceasta descriere este mai mare, Casa Nationala de Asigurari va prelungi programul si anul acesta, semnand pana la finalul lunii februarie contractul pentru tratamente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pacientii cu fibroza grad 2 si 3, care pana in prezent nu beneficiau de tratament, se pare ca vor fi inclusi in a doua etapa, tot in cursul acestui an, cu o luna mai tarziu. Florian Bodog a afirmat ca "pana la sfarsitul lunii februarie se finalizeaza negocierile pentru F4 [...] iar pentru celelalte tipuri negocierile vor fi finalizate la mijlocul lunii martie." Negocierile sunt confirmate si de Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Acceseaza testul gratuit de evaluare a riscului infectării cu virusul hepatitei C.

A doua veste buna: tratamentul va putea fi accesat mai rapid si mai usor

Pe langa faptul ca tratamentele erau limitate numeric si din punctul de vedere al criteriilor de selectie, pana acum nici procesul obtinerii tratamentului nu era foarte usor. Pacientii se testau cu ajutorul unui voucher, urmau procesul complet de testare pana la stabilirea gradului de fibroza, iar dosarul realizat impreuna cu medicul curant era analizat de comisia de la Casa Nationala de Asigurari. De anul acesta, procesul va suferi modificari radicale.

Comisiile de specialitate de la nivelul Caselor Nationale de Asigurari de Sanatate vor fi desfiintate incepand cu 1 martie. Ceea ce inseamna ca tratamentele vor putea fi prescrise chiar de medicii specialisti, pe baza unui protocol pus la punct anterior de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii si comisiile de specialitate existente la momentul actual care se ocupa de aceste analize.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0