Tratamentul în caz de ciroză

Tratamentul cu terapie combinată pentru pacienții cu ciroză, în mod special pentru cei cu ciroză decompensată, este încă un subiect delicat. Ținând cont de faptul că ratele răspunsului virusologic susținut (RVS) sunt foarte scăzute în acest stadiu al bolii, în general tratamentul nu a fost indicat pacienților cu ciroză.

 

În plus, există riscul ca tratamentul să accelereze procesul de decompensare iar efectele sale secundare pot fi extrem de severe.  

Studiile asupra eficienței tratamentelor

Studiile recente au demonstrat însă că tratamentul poate fi benefic atât pentru pacienții cu ciroză compensată cât și pentru unii dintre pacienții cu ciroză decompensată, foarte atent selecționați.   
 
 

Aproape o treime din pacienții care urmează tratament pot obține RVS și mai mult și în plus o reducere a inflamației și fibrozei. Tratamentul poate fi de asemenea benefic și înainte de operație, pentru pacienții cu ciroză decompensată care sunt în așteptarea unui transplant de ficat. Pentru pacienții care obțin RVS înainte de operație, există o șansă rezonabilă ca virusul hepatitei C să nu mai revină după transplant. Atunci când virusul este încă detectabil, aproape întotdeauna noul ficat se va reinfecta după transplant.   

Dovezile arată că tratamentul va fi cu adevărat eficient pentru pacienții cu ciroză care nu au recidivat sau care nu au urmat un tratament anterior.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0