Tratamentul pentru hepatita C si afectiunile renale

Un studiu realizat recent indica faptul ca terapia antivirala folosita pentru hepatita C este sigura, dar si eficienta, in cazul pacientilor diagnosticati atat cu afectiune renala, cat si cu infectie cu virusul hepatic C.

Infectia cu virusul hepatic C, care adesea cauzeaza o afectiune hepatica serioasa, este comuna in randul pacientilor cu afectiune renala si creste totodata riscul de insuficienta renala. Sofosbuvir, medicament folosit adesea in tratamentul antiviral pentru hepatita C, era pana acum privit cu scepticitate de catre medici intrucat nu se stia daca este sau nu toxic pentru rinichi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a afla daca este sau nu Sofosbuvir eficient si sigur pentru pacientii cu afectiuni renale, Meghan Sise, medic in cadrul Spitalului General din Massauchusetts, alaturi de colegii sai, a realizat un studiu pe un esantion de 98 de pacienti care sufereau de afectiune renala in stadiu 1-3 si primeau totodata tratament pentru hepatita C.

Studiul a dovedit ca raspunsul imunologic a fost de 81% si ca functiile renale in timpul tratamentului au fost stabile. Totodata, studiul a dovedit si ca pacientii cu afectiune renala in stadiu avansat s-au vindecat mai repede de infectia cu hepatita C, comparativ cu pacientii cu afectiune renala in stadiu incipient. Sofosbuvir a fost bine tolerat de catre pacientii diagnosticati cu boli renale, efectele adverse fiind serioase doar in 17% dintre cazuri. In 8% dintre cazuri severitatea efectelor adverse a determinat oprirea tratamentului.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca e nevoie de mai multa cercetare pentru a descoperi o cale prin care se poate eradica hepatita C in cazul pacientilor care sufera de afectiuni renale.

 

 

Dr. Sise, coordonatorul studiului, este de parere ca folosirea terapiei antivirale la pacientii cu hepatita C a transformat boala intr-una vindecabila, iar acest studiu a dovedit faptul ca acest tip de tratament poate fi folosit in siguranta si de catre pacientii care sufera de afectiuni renale in stadiul 1-3.

Pe de alta parte, medicii Richard Johnson (Universitatea din Colorado) si Michiko Shimada (Universitatea de Medicina din Hirosaki, Japonia), sunt de parere ca exista si alte tratamente antivirale care, spre deosebire de Sofosbuvir, nu sunt eliminate din organism de catre rinichi. Asadar, este nevoie de un studiu care sa compare modul in care mai multe tratamente antivirale actioneaza asupra organismului pacientului bolnav de hepatita C dar sufera si de afectiuni renale.

Sofosbuvir este un medicament folosit in tratamentul pentru hepatita C. Tratamentul antiviral este bazat pe o combinatie de medicamente asa ca Sofosbuvirul este adesea administrat alaturi de substante precum Ribavirina ori Decatasvir. Sofosbuvir reduce cantitatea de virus C din organism, ajutand astfel ficatul sa se vindece. Totodata, acesta ajuta sistemul imunitar sa se lupte cu infectia.

Printre efectele adverse ale Sofosbuvirului se afla: oboseala, durerile de cap, greata, diareea, iritatiile la nivelul pielii, tulburari de somn, irascibilitate. Daca apar reactii adverse precum respiratie accelerata, paloarea fetei ori tahicardie, medicul trebuie anuntat de urgenta.  

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0