Ce este Hepatita C

Hepatita C a fost descoperită încă din 1989 și este o boală cauzată de infecția cu virusul hepatitei C (VHC). Această poate afecta în mod special ficatul, împiedicându-i capacitatea de a-și îndeplini funcțiile esențiale. Hepatita C poate de asemenea afecta și alte zone ale corpului precum sistemul digestiv, sistemul limfatic, sistemul imunitar și creierul.

În multe cazuri hepatita C poate rămâne nediagnosticată timp de mai mulți ani deoarece simptomele sale pot fi adesea puse pe seama altor boli. Oboseală, probleme și dureri digestive, probleme ale pielii, depresia, insomia sunt cele mai des întâlnite simptome ale acestei afecțiuni și toate pot avea alte cauze.

Virusul hepatitei C se transmite la oameni prin contact direct cu sângele, cel mai frecvent prin injecții nesigure practicate în special de consumatorii de droguri, prin transfuzii de sânge sau echipament medical dezinfectat inadecvat. Transmiterea virusului hepatitei C pe cale sexuală face parte din cele mai puțin comune moduri de transmitere ale virusului și deasemnea, riscul ca o mamă infectată să transmită mai departe copilului ei virusul este de 5%.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Conform statisticilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, între 130 și 150 de milioane de oameni au infecție cronică cu virusul hepatitei C la nivel global iar aproximativ 500.000 de oameni mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatită C. Nivelul de infecție, cunoscut sub numele de prevalență, variază foarte mult de la o țară la alta. Cele mai afectate zone de pe glob sunt Africa și Asia Centrală și de Est.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Există 6 tulpini ale virusului hepatitei C distribuite fiecare în funcție de regiuni. Cele mai des întâlnite sunt genotipurile 1 și 3, reprezentând o mare majoritate a cazurilor de infecție. Acestea sunt urmate de genotipul 2 care pare a fi cel mai ușor de tratat cu o rată de success de 80%, urmat de genotipurile 4, 6, pe ultimul loc aflându-se genotipul 5 care reprezintă un procent aproape inexistent de îmbolnăvire. În România cel mai predominant este genotipul 1.

Virusul hepatitei C poate cauza infecție acută sau cronică. Infecția acută de obicei nu prezintă simptome și nu poate pune viață în pericol, o parte din pacienți eliminând virusul în primele 6 luni de la contactare. Restul pacienților vor dezvoltă infecție cronică cu virusul hepatitei C. În consecință, dacă infecția nu este tratată apare riscul de ciroză sau cancer hepatic.

Tratamentele medicamentoase care distrug acest virus au efecte secundare importante și nu oricine poate fi potrivit să le urmeze. Acestea însă au progresat semnificativ pe parcursul anilor și rata lor de success este de aproximativ 70%.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0