Studiu: Pacientii cu hepatita C, mai predispusi sa consume alcool

Un nou studiu sugereaza ca persoanele infectate cu hepatita C sunt mai inclinate sa consume sau sa fi consumat mult alcool. Din pacate, e posibil ca alcoolul sa accelereze degradarea ficatului provocata de virusul respectiv, au adaugat cercetatorii. 

Persoanele adulte care sufera de hepatita C au fost de trei ori mai predispuse sa bea de cinci sau mai multe ori pe zi, in prezent sau in trecut, spre deosebire de persoanele care nu erau infectate cu virusul hepatic, potrivit studiului publicat recent in revista americana Preventive Medicine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Alcoolul accelereaza dezvoltarea fibrozei si aparitia cirozei (degradarea ficatului) in randul persoanelor cu hepatita C, prin urmare, consumul de alcool devine o activitate periculoasa si deseori fatala” a precizat liderul echipei de cercetare, Amber Taylor, de la U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). „In 2010, boala de ficat legata de consumul de alcool s-a clasat pe a treia pozitie in ceea ce priveste mortalitatea in randul persoanelor cu hepatita C” a adaugat Taylor.

Hepatita C este infectia ficatului cauzata de un virus transmis prin sange, spre exemplu, prin ace nesterile. Hepatita C cronica poate provoca probleme de sanatate de lunga durata, precum cancer hepatic, potrivit CDC.

In Statele Unite, abuzul de alcool face anual aproape 88.000 de victime, dupa cum au raportat cercetatorii. Consumul de alcool este deosebit de nociv pentru persoanele cu hepatita C, au subliniat acestia.

Pentru realizarea studiului, oamenii de stiinta au analizat datele din U.S. National Health and Nutrition Examination Survey (Sondajul privind Examinarea Nutritiei si Starii de Sanatate Nationale din Statele Unite), provenite de la peste 20.000 de persoane. Mai exact, au analizat rata de infectie cu hepatita C in urmatoarele patru grupuri: grupul persoanelor care nu consuma deloc alcool, grupul celor care nu mai consuma alcool, grupul persoanelor care in prezent consuma putin alcool si grupul celor care consuma mult alcool. Desi studiul nu a fost conceput pentru a demonstra o relatie de tip cauza-efect, cercetatorii au descoperit ca ratele mai mari de hepatita C in randul persoanelor care nu mai consuma alcool si al celor care in prezent, consuma mult alcool decat in cazul celor care nu consuma deloc alcool sau care consuma alcool cu moderatie.

Un sondaj de monitorizare a participantilor care au fost la un moment dat infectati cu virusul respectiv, a aratat ca 50% dintre acestia nu stiau de infectia cu hepatita C. „Jumatate din persoanele care traiesc cu hepatita C nu stiu nici ca au fost infectati cu hepatita, nici care sunt riscurile grave ale consumului de alcool” a precizat Taylor intr-un comunicat de presa al revistei. „Acest lucru subliniaza nevoia de diagnosticare si de interventii eficiente si cuprinzatoare care sa asocieze persoanele infectate cu hepatita C cu tratamentele curative disponibile in prezent si sa ofere educatia si sprijinul necesare pentru reducerea consumului de alcool” a adaugat aceasta.

 

 

CDC recomanda ca persoanele nascute intre 1945 si 1965 sa faca cel putin o data analizele pentru hepatita C. Persoanele testate pozitiv trebuie sa fie testate pentru consumul de alcool, recomanda agentia.
Cercetatorii au precizat ca rezultatele ar putea sa-i ajute pe furnizorii de servicii medicale sa dezvolte strategii de tratament eficiente si interventii pentru pacientii lor.

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0