De cate feluri este hepatita?

Hepatitele se pot clasifica in mai multe tipuri: A, B, C, D, E, F, G, hepatita autoimuna, hepatita indusa de medicamente si hepatita cronica.

Hepatita A

Hepatita A se poate transmite fie de la persoane bolnave prin contact direct sau obiecte pe care aceasta le-a manipulat, dar si prin contactul cu apa sau alimente contaminate, de aceea este importanta igiena cand mancati si prepararati hrana. Cel mai adesea hepatita A are simptome usoare, dar pot exista si cazuri de hepatita fulminanta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hepatita B

Hepatita B se transmite prin contact cu sange sau secretii contaminate, contact sexual, instrumente ascutite, taietoare, contaminate, precum cele de manichiura, stomatologie, astfel incat vaccinarea este importanta; se poate face si mai tarziu in viata in cazul in care nu ati fost vaccinat in copilarie. Poate fi asimptomatica si se impun tratamente pentru a preveni deteriorarea ficatului.

Hepatita C

Hepatita C este o infectie a ficatului, care poate fi vindecata atunci cand acesta este detectat precoce si tratamentul se face corect. Tratamentul pentru hepatita poate depasi 6 luni. Acest tip de hepatita, se transmite prin sange sau secretii ale unei persoane infectate, instrumentar medical sau de manichiura, contaminat, transfuzii.

 

 

Hepatita D

Hepatita D, numita si hepatita Delta, apare impreuna cu virusul hepatitei B si poate provoca hepatita fulminanta. Vaccinarea impotriva hepatitei B imunizeaza, de asemenea, persoana impotriva hepatitei D, deoarece un virus depinde de celalalt pentru a se replica.

Virusul hepatitei E

Hepatita E se transmite prin aportul de apa contaminata cu materii fecale sau alimente contaminate - cum ar fi fructe sau legume nespalate corespunzator. Aceasta boala apare de obicei in focare din cauza igiena precara si insalubritate. Nu exista niciun vaccin pentru hepatita E si tratamentul consta in repaus si de hidratare.

Hepatita F

Studiile stiintifice au confirmat faptul ca hepatita F nu a fost inca identificat in mod corespunzator si, prin urmare, acest tip de hepatita este inca in cercetari.

Hepatita G

Hepatita G este adesea diagnosticata la pacientii cu hepatita B, hepatita C sau HIV

Hepatita autoimuna

Hepatita autoimuna este o boala genetica in care organismul produce anticorpi impotriva celulelor sale hepatice proprii care duc la distrugerea progresiva a acestora. In medie, pacientii diagnosticati cu hepatita autoimuna, care nu sunt tratati in mod corespunzator pot supravietui timp de numai 10 de ani.

Hepatita medicamentoasa

Hepatita indusa de medicamente este cauzata de consumul excesiv sau inadecvat de medicamente. In acest caz, ficatul nu poate metaboliza medicamente le si toxinele generate declanseaza simptomele tipice de hepatita. Tratamentul consta in sistarea ingerarii  medicamentelor respective sau inlocuirea acestora cu altele, mai putin nocive pentru ficat.

 

 

Hepatita cronica

Unele persoane pot suferi de hepatita cronica, care poate duce la ciroza, distrugerea celulelor hepatice si necesita transplantul hepatic. Poate fi o cauza a dezvoltarii cancerului de ficat, care necesita radioterapie si chimioterapie.

Unul dintre cele mai comune teste de sange care ajuta in diagnosticarea hepatitelor este analiza alanin transferazei ALT. Masurarea valorilor alanin aminotransferazei este utilizata pentru a detecta leziuni hepatice si, prin urmare, poate fi recomandata pentru persoanele care au:

  • Ficat gras sau sunt supraponderali
  • Sindrom de epuizare sau "oboseala cronica"
  • Pierderea poftei de mancare
  • Greata si varsaturi
  • Umflarea abdomenului
  • Urina inchisa la culoare
  • Piele si ochi galbene

 

Nivelul de ALT poate fi ridicat chiar si in cazul in care pacientul nu prezinta niciun simptom, si reprezinta un instrument excelent pentru diagnosticarea precoce a problemelor hepatice. Astfel, testul ALT se poate face atunci cand exista un istoric de expunere la virusul hepatitic B, utilizarea excesiva a bauturilor alcoolice sau prezenta diabetului zaharat. In mod normal valorile ALT se situeaza intre 7 si 56 U / litru.

Enzima alanin aminotransferaza este prezenta in celulele hepatice si, prin urmare, atunci cand exista o deteriorare in organ, cauzata de prezenta unui virus sau substante toxice, enzima este eliberata in fluxul sanguin, ceea ce duce la o crestere a nivelului lor sange

ALT foarte mare:

- cand valorile sunt de 10 ori mai mari decat in ​​mod normal, cauzata de hepatita acuta cauzata de virus sau utilizarea unor medicamente.

- de 100 de ori mai mari decat in ​​mod normal: este comun pentru consumatorii de droguri, medicamente, alcool sau alte substante care provoaca leziuni hepatice severe.

ALT crescute:

- de 4 ori mai mare decat in ​​mod normal: in hepatita cronica si, prin urmare, poate fi un semn al instalarii cirozei sau cancerului, de exemplu.

Intrucat enzima alanin aminotransferaza se regaseste si in muschi si inima, desi intr-o masura mai mica, valorile ALT pot fi de asemenea, crescute, dupa efort fizic intens sau dupa efectuarea unei injectii intramusculare. Pentru a evita erorile de diagnostic, medicul poate recomanda alte teste, cum ar fi AST sau SGOT, care, impreuna cu ALT, ajuta la confirmarea diagnosticului de probleme hepatice.

In cazurile in care valorile alanin aminotransferazei sunt ridicate, se recomanda sa se consulte un hepatolog pentru a face o evaluare a istoricului medical si a identifica cauza problemei intervenite in ficat.

Medicul poate solicita, de asemenea, mai multe teste specifice, cum ar fi testele infectioase de hepatita sau biopsia hepatica. In cazul ALT crescute se impune o dieta specifica, cu continut redus de grasimi si de preferinta cu alimente gatite dietetic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0