Hepatita A: cauze, simptome si tratament

1. Informații generale despre hepatita A
   a. Ce este hepatita A?
   b. Cauzele hepatitei A
   c. Mijloacele de transmitere ale virusului hepatitei A
   d. Cum NU se transmite virusul hepatitei A?
   e. Simptomele hepatitei A
   f. Persoane predispuse la îmbolnăvirea de hepatita A
   g. Diagnosticarea hepatitei A
2. Complicații ale hepatitei A
3. Cum se tratează hepatita A?
   a. Odihnă și hidratare pentru hepatita A
   b. Regim alimentar pentru bolnavii de hepatita A
   c. Remedii naturiste pentru vindecarea hepatitei A
   d. Menajarea ficatului în perioada de vindecare a hepatitei A
4. Cum se previne hepatita A?
   a. Vaccinul contra hepatitei A
   b. Igiena corectă penru evitarea contractării virusului hepatitei A
   c. Stil de viață sănătos

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Informații generale despre hepatita A

Hepatita A este o afecțiune virală care declanșează inflamarea ficatului. Boala este contagioasă, iar virusul se poate transmite cu două săptămâni înainte ca simptomele să apară și o săptămână după ce simptomele au apărut deja.

Ce este hepatita A?

Hepatita A este o afecțiune cauzată de virusul hepatic A care, la fel ca toate virusurile hepatice, cauzează inflamație la nivelul ficatului și afectează funcționarea acestuia. De cele mai multe ori, persoanele infectate se tratează complet fără să rămână daune permanente la nivelul ficatului.

Cauzele hepatitei A

Hepatita A apare în urma contractării virusului hepatic A. De cele mai multe ori, hepatita se transmite prin alimentele sau apă contaminată, dar și prin contactul direct cu o persoană contaminată. Persoana infectată cu hepatită C elimină virusul hepatic prin materiile fecale. Atunci când o altă persoană consumă mâncare sau apă contaminată cu urme de materii fecale infectate, dezvoltă hepatită A. Majoritatea infecțiilor sunt pasate de la o persoană la alta prin contact direct cu un membru al familiei infectat cu virusul hepatic A.

Mijloacele de transmitere ale virusului Hepatitei A

Hepatita A se poate transmite în mai multe moduri, însă în mod special sunt expuse infectării persoanele care intră în contact pentru o perioadă îndelungată cu un pacient infectat.

Mâncarea contaminată cu materii fecale care conțin virusul hepatic A poate declanșa hepatita A. Mâncarea este contaminată cu acest virus prin prepararea de către o persoană infectată, care nu s-a spălat pe mâini după ce a folosit toaleta. Alimentele care sunt adesea surse de infectare cu virusul hepatic A: fructele, legumele, fructele de mare și înghețata.

Și apa contaminată reprezintă o sursă importantă de infectare cu hepatita A. Virusul hepatic A poate supraviețui mai bine de o lună în apa de mare, în apa dulce, în apa reziduală, dar și în sol.

Persoanele care întră în contact cu pacienții infectați cu virusul hepatic A au un risc mare să contracteze, la rândul lor, acest virus. Calea de transmisie este fecal-orală, realizându-se prin ingestia unui produs contaminat cu materiile fecale ale bolnavului. Din cauză că se ia pe cale orală, hepatita A poartă și denumirea de „boala mâinilor murdare”.

Și sexul neprotejat poate cauza transmiterea virusului hepatic A, mai ales în cuplurile de homosexuali.

Echipamentele medicale folosite la pacienții infectați cu hepatită A și contaminate, care nu sunt dezinfectate, pot transmite virusul hepatic și la alți pacienți.

Instrumentele cosmetice contaminate pot contribui, de asemenea, la transmiterea hepatitei A.

Persoanele care consumă droguri au un risc mai mare să li se transmită virusul hepatic A.

Cei care călătoresc în țările cu grad crescut de endemicitate în ceea ce privește hepatita A sunt predispuși infectării cu virusul hepatic A.

Cum NU se transmite virusul hepatitei A?

Acum că ai aflat cum se transmite virusul hepatitei A, ar trebui să știi și cum nu se trnsmite acest virus.

Hepatita A nu se transmite prin contactul cu saliva unui bolnav, adică strănutul și tusea nu pot răspândi virusul hepatic A.

Nici alăptarea nu este responsabilă pentru transmiterea acestui virus, așa că bebelușii care sunt încă alăptați de mame diagnosticate cu hepatită A nu pot lua acest virus prin intermediul laptelui matern.

Simptomele hepatitei A

Mai multe simptome pot indica prezența în organism a virusului hepatic A. Există însă și situații în care boala nu se manifestă deloc. De cele mai multe ori însă, bolnavul se simte, dar și arată bolnav. Simptomele sunt mai agresive pe măsură ce înaintezi în vârstă. Spre exemplu, hepatita A nu se manifestă prin simptome la copiii mai mici de 6 ani.

Hepatita A are următoarele simptome:

• Oboseală extremă
• Pierderea apetitului
• Dureri musculare
• Greață și vărsături
• Febră
• Dureri sau disconfort abdominal, în special în zona ficatului
• Dureri articulare
• Urină închisă la culoare
• Mâncărimi la nivelul pielii
• Icter

Persoane predispuse la îmbolnăvirea de hepatita A

Unele persoane sunt mai predispuse la îmbolnăvirea de hepatită A, și anume cele care îngrijesc copii, care locuiesc împreună cu un pacient bolnav de hepatită A, care suferă de afecțiuni ale sângelui precum hemofilia, care consumă substanțe interzise, care întrețin raporturi sexuale cu pacienți diagnosticați cu hepatită A.

Diagnosticarea hepatitei A

Diagnosticul de hepatită A se pune cu ușurință în urma realizării unui set de analize de sânge, care confirmă prezența virusului hepatic în organism. Pentru a primi însă diagnosticul, pacientul trebuie să meargă la medic imediat ce observă prezența unor simptome care pot fi atribuite bolilor hepatice.

În primă fază, medicul va discuta cu pacientul despre istoricul său medical, despre simptomele avute, precum și despre intesitatea acestora și de momentul în care au apărut. Apoi, dacă bănuiește că hepatita A este responsabilă pentru aceste simptome, va face analize de sânge pentru a descoperi dacă suspiciunile sale se confirmă sau nu.

Testul pentru detectarea virusului hepatitei A detectează, de fapt, anticorpii pe care organismul îi produce atunci când întră în contact pentru prima oară cu virusul hepatic. Din fericire, după ce organismul se vindecă de hepatita A, produce o serie de anticorpi care îl protejează de acest virus hepatic pentru totdeauna – asta înseamnă că este imposibilă o a doua îmbolnăvire de hepatită A.

Medicul va identifica prezența proteinelor numite anticorpi care apar ca răspuns imunitar în urma infectării cu virusul hepatic A. Dacă se observă prezența anticorpilor anti-HVA de tip IgM, atunci infecția este recentă și organismul încă se lupta cu boală. Acești anticorpi dispar însă într-un interval de 3-12 luni de la infectare și apoi apar anticorpii anti-HVA de tip IgG, care protejează pe viață organismul de virusul hepatic A.

Complicații ale hepatitei A

Spre deosebire de celelalte tipuri de boală, hepatita A nu lasă daune permanente ficatului și nu se cronicizează. În cazuri foarte rare, hepatita A poate declanșa pierderea subită a funcțiilor hepatice, în special la persoanele foarte în vârstă care suferă deja de afecțiuni hepatice cronice. Insuficiența hepatică necesită internare pe perioada tratamentului.

Cum se tratează hepatita A?

Nu există un tratament specific pentru hepatita A. Oamenii de știință consideră că unele antivirale s-ar putea dovedi utile în prevenirea și tratarea formelor severe sau a hepatitei fulminante, reducând durata simptomelor și scurtând perioada de infectare, limitând astfel riscul de apariție a focarelor și răspândirea variantelor de evacuare a vaccinului, însă mai este nevoie de cercetări.

Organismul elimină virusul hepatic pe cont propriu. În cele mai multe cazuri de hepatită A, ficatul se vindecă de la sine în cel mult 6 săptămâni. Așadar, tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor prin câteva măsuri la îndemână.

Odihnă și hidratare pentru hepatita A

Întrucât hepatita A are ca simptom principal oboseala, odihna este extrem de importantă pentru recuperarea rapidă.

Regim alimentar pentru bolnavii de hepatita A

Regimul alimentar joacă un rol important în vindecarea hepatitei A. Pacienții diagnosticați cu această afecțiune hepatică ar trebui să consume următoarele alimente:

• Proteine de origine vegetală, întrucât sunt mai bine tolerate decât cele de origine animală. Proteinele ajută ficatul să se regenereze.
• Fructe și legume precum: portocale, struguri, grepfrut, cireșe, usturoi.
• Supele sunt recomandate pentru pacienții cu hepatită întrucât sunt hrănitoare și ușor de digerat.

De asemenea, există și preparate interzise în regimul alimentar pentru hepatită A:

• Carbohidrații în exces: pastele, produsele de patiserie, pâinea albă, cartoful
• Alimentele procesate, care conțin conservanți sau zaharuri
• Alcoolul

Remedii naturiste pentru vindecarea hepatitei A

Există și remedii naturiste care accelerează vindecarea hepatitei A:

Proprietățile antiinflamatoare ale turmericului sunt benefice în cazul ficatului inflamat din cauza virusului hepatic A. Adaugă turmeric în preparatele consumate și vei grăbi vindecarea.

Ceaiul de ghimbir stimulează sistemul imunitar, ajută sistemul limfatic și, de asemenea, stimulează eliminarea toxinelor din organism. Mai mult decât atât, ghimbirul are efecte antivomitive așa că va combate greața și vărsăturile care pot apărea din cauza hepatitei A.

Menajarea ficatului în perioada de vindecare a hepatitei A

Menajarea ficatului în perioada de vindecare a hepatitei A poate ameliora simptomele, însă poate grăbi totodată și vindecarea acestei afecțiuni. Îți poți proteja ficatul consumând alimente sănătoase, ușor de digerat, dar și evitând consumul de alcool sau tutunul.

Cum se previne hepatita A?

Hepatita A poate fi prevenită cu succes, deoarece există un vaccin împotriva acestei afecțiuni hepatice. Vaccinarea este în special recomandată în cazul persoanelor care fac parte din grupele de risc. Și unele măsuri de precauție adoptate de copiii care întră în colectivitate pot fi de ajutor în prevenirea hepatitei A.

Vaccinul contra hepatitei A

Vaccinul împotriva hepatitei A este administrat, de regulă, în două doze. Cea de-a două doză se administrează la 6 luni după prima. Specialiștii recomandă vaccinarea împotriva hepatitei A următoarelor grupe de risc:

• Copii de 1 an sau copii mai mari de 1 an care nu au făcut vaccinul;
• Angajații laboratoarelor de analize, care intră în contact cu virusul hepatic A;
• Bărbații care întrețin relații sexuale cu alți bărbați;
• Persoane care călătoresc în zone ale lumii în care hepatita A este răspândită;
• Persoanele care utilizează substanțe interzise sub orice formă, nu neapărat pe cele injectabile;
• Persoanele care suferă deja de afecțiuni hepatice cronice.

Vaccinul pediatric împotriva hepatitei A este folosit pentru a preveni apariția bolii la copii. Vaccinul acționează prin expunerea copilului la o cantitate redusă de virus, care determină organismul să dezvolte imunitate la afecțiune. Acest vaccin nu tratează hepatita A, dacă virusul a pătruns deja în organism. Vaccinarea împotriva hepatitei A este recomandată pentru copiii în vârstă de 12 luni sau mai mari. În România, vaccinul împotriva hepatitei A nu este inclus în Programul național de vaccinare, ci trebuie achiziționat de către părinți.

Igiena corectă pentru evitarea contractării virusului Hepatitei A

Câteva reguli de igienă te ajută să te protejezi de virusul hepatitei A:

• Spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a mânca ceva, dar și după ce mergi la toaletă.
• Atunci când consumi fructe și legume crude, curăță-le singur și spală-le bine, nu le cumpăra gata curățate.
• Evită să consumi carne sau pește crude sau gătite insuficient, mai ales din surse nesigure.
• Consumă numai apă îmbuteliată, chiar și atunci când te speli pe dinți, când ești în vacanță în țări exotice.
• Nu consuma băuturi neîmbuteliate din surse nesigure, dar nici gheață.

Dacă ai fost deja infectat cu acest virus, evită să îl dai mai departe respectând următoarele reguli:

• Spală-ți cu atenție mâinile după ce mergi la toaletă.
• Nu pregăti mâncare pentru nimeni.
• Protejează-te atunci când întreții relații intime.

Stil de viață sănătos

Adoptarea unui stil de viață sănătos îți protejează ficatul. Alege să ai o alimentație sănătoasă, bogate în legume, fructe și cearale integrale și săracă în grăsimi animale și alimente foarte procesate (mezeluri, brânză topită, fast-food etc.). Totodată, respectă regulile de igienă care te pot feri de o mulțime de boli. Analizele făcute în mod regulat vor scoate la iveală problemele de sănătate de la nivelul ficatului, dacă acestea există. De asemenea, e important să mergi la medic imediat ce observi semne care indică hepatita.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Hepatitis A
https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/hepatitis/hepatitis-a
NCBI - Hepatitis A
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459290/
NCBI - Hepatitis A: Epidemiology, High-Risk Groups, Prevention and Research on Antiviral Treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8540458/
Studiul „Hepatitis A: Epidemiology, High-Risk Groups, Prevention and Research on Antiviral Treatment”, apărut în Viruses. 2021 Oct; 13(10): 1900. Published online 2021 Sep 22. doi: 10.3390/v13101900, autori: Marion Migueres et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0