Totul despre Hepatita cu virus D sau hepatita Delta

Hepatita D este o afectiune hepatica cauzata de infectia cu un virus hepatitic, la fel ca in cazul altor tipuri de hepatita. Important de stiut in cazul Hepatitei D este ca poate sa apara doar la persoanele care sufera si de Hepatita B. Hepatita Delta cu virus hepatitic D nu poate sa apara la persoanele care nu sufera de hepatita B.

Factori de risc si cum se transmite infectia

Modalitatile de transmitere a infectiei cu virus hepatitic D sunt similare cu infectia hepatitica de tip B. Virusul sa transmite prin contactul cu sangele infectat:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- in timpul interventiilor chicurgicale, transfuziilor de sange

- in timpul contactului sexual neprotejat

- ca urmare a consumului de droguri

- ca urmare a instrumentarului care nu a fost sterilizat corespunzator (manichiura, pedichiura, stomatologie, tatuaje, piercinguri)

- de la mama la copil

- prin contactul cu sangele unei persoane bolnave, in diferite cazuri; de exemplu: in familie cand mai multe persoane folosesca ceeasi periuta de dinti sau lama de ras, de la pacienti la personalul medical.

Toate persoanele care NU au fost imunizate impotriva virusului hepatitc B (prin vaccinare sau imunizare genetica) intra in categoria de risc pentru Hepatita Delta.

Simptome

Ca si in cazul altor tipuri de Hepatita, Hepatita Delta poate fi ajuta sau cronica.

In cazurile acute, se diagnosticheaza in general o coinfectie cu virus B si virus D, care poate duce la o hepatita fulminanta de gravitate medie sau mare. Mai putin de 6% dintre cazurile de hepatita Delta acuta se cronicizeaza.

Majoritatea cazurilor de infectie cu virus hepatitic D apar insa la persoane care sufera de Hepatita B, fiindca virusul D nu se poate multiplica si nu poate afecta organismul decat impreuna si virusul B. Coinfectia graveaza starea persoanelor care sufera de Hepatita B, grabind aparitia cirozei.

Cele mai frecvente simptome in cazul hepatitei cu virus D sunt:

  • Oboseala
  • Icter
  • Anorexie
  • Greata
  • Dificultati de concentrare
  • Scaune de culoarea argilei
  • Insomnii
  • Dureri de cap
  • Urina de culoare inchisa

 

Diagnosticul se realizeaza prin probe de sange, care indica prezenta anticorpilor pentru HDV.

Tratamentul in Hepatita Delta

Despre virusul hepatitic D se cunosc din pacate mai putine lucruri decat in cazul altor virusuri hepatice, insa cercetatorii din intreaga lume incearca sa gaseasca solutii pentru tratamente eficiente care sa opreasca evolutia bolii si sa salveze ficatul pacientilor, preferabil tratand in acelasi timp si hepatita B si hepatita Delta.

In prezent, tratamentul cu pegylated interferon alpha este singurul care da rezultate, insa efectele adverse ii determina pe multi pacienti sa renunte in timpul administrarii. Nu exista o reteta a succesului, fiindca nici durata tratamentului si nici o schema de medicatie nu pot fi considerate standard. Toate celelalte incercari de formule de tratament nu au dat rezultate, iar pecientii din intreaga lume inca asteapta vesti bune de la cercetatori si medici.

Transplantul de ficat ramane o optiune viabila in cazul unui ficat care a fost foarte afectat, insa transplantul nu reduce riscurile reinfectarii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0