Hepatita toxica medicamentoasa

Acest tip de hepatita indusa de medicamente reprezinta o inflamatie grava a ficatului cauzata de utilizarea de substante care pot provoca hepatita acuta sau hepatita fulminanta.

Medicatia afecteaza in mod direct celulele hepatice si boala poate fi dezvoltata de catre orice persoana expusa la aceste medicamente, cu anumite conditii favorizante.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In alte cazuri, hepatita este cauzata de hipersensibilitatea la anumite medicamente, asemanatoare unei reactii alergice ale ficatului, manifestata sub forma de hepatita. Dezvoltarea acestui tip de hepatita poate fi corelata cu cantitatea de medicamente utilizate de individ si toxicitatea acestora.

Hepatita indusa de medicamente nu are niciun potential de contagiozitate, deoarece nu este infectioasa, fiind determinata doar de utilizarea individuala de substante care afecteaza functia hepatica.

Medicamentele care pot provoca hepatita

Unele substante care pot provoca hepatita sunt steroizii anabolizanti, unele produse toxice utilizate in medii industriale, cand nu sunt purtate mastile de protectie sau imbracamintea adecvata, dar bineinteles si o serie de medicamente, cum ar fi, mai frecvent:

  • Nimesulid Tiazolidin Eritromicina Statinele Tolcapona Metildopa
  • Fluoroquinolonele Triciclice, Amiodarona Tetraciclinele, izoniazida, rifampicina,
  • Acetaminofenul, valproatul de sodiu, Fenitoin, Oxifenisatina

 

In unele cazuri rare, Roaccutane, un medicament utilizat pentru tratarea acneei severe, poate provoca hepatita indusa de medicamente, dar care dispare odata cu scaderea dozei de medicament sau oprirea acestuia.

Trebuie stiut hepatita indusa de medicamente nu se produce la toti pacientii care iau aceste medicamente, ci doar la cei care au o sensibilitate genetica mai mare la acestea sau au dobandit-o prin anumite conditii patologice( ficat gras, alte boli) ori prin asocierea de substante toxice intre ele sau prin consumul de alcool.

 

Simptomele hepatitei medicamentoase

Simptomele acestui tip de hepatita apar brusc dupa utilizarea medicamentelor, prin:

  • stare subfebrila;
  • durere in partea dreapta a abdomenului;
  • ingalbenirea pielii si a conjunctivei oculare;
  • prurit;
  • greata;
  • varsaturi;
  • stare de rau si indispozitie;
  • urina inchisa la culoare;
  • fecale deschise la culoare, cu aspect de argila sau chit.

 

Hepatita indusa de medicamente poate fi confirmata atunci când medicul observa simptomele si efectueaza o serie de analize.

 

 

Testele folosite pentru a diagnostica hepatita medicamentoasa includ masurarea transaminazelor AST, ALT, bilirubinei, fosfatazei alcaline, amoniemiei, timpul de protrombina si gamma-GT, ale caror valori cresc si se constata scaderea albuminei si fibrinogenului. In plus fata de aceste teste biopsia hepatica poate ajuta in diferentierea de alte tipuri de hepatita.

Tratamentul pentru hepatita indusa de medicamente este reprezentat de sistarea imediata a medicamentului sau expunerii la substanta toxica generatoare. In mod normal, daca nu se instaleaza o insuficienta hepatica grava, ficatul care are o putere uriasa de regenerare isi va restabili functiile si nu sunt recomandate tratamente naturiste sau suplimente diverse, luate "dupa ureche", intrucat acestea pot chiar ingreuna procesul natural de regenerare.

Atunci când aceasta masura nu este suficienta, unii medici pot prescrie steroizi pentru o perioada de aproximativ doua luni sau pâna la normalizarea testelor hepatice. In situatii mai grave, exista in centrele de hepatologie avansate aparate speciale de dializa hepatica, de tip MARS, care mentin statusul pacientului in vederea transplantului hepatic.

 

 

Dieta

Dieta pentru hepatita indusa de medicamente consta in hidratare si cresterea consumului de alimente naturale, cum ar fi legume, fructe si cereale, reducerea consumului de alimente bogate in grasimi, prajeli, mezeluri, alimente procesate industrial si eliminarea completa a alcoolului.

Dieta este importanta pentru a facilita detoxifierea ficatului si evitarea suprasolicitarii ficatului pentru procesele digestive.

De obicei, dupa 1-3 ani, pacientul trebuie reexaminat pentru a evalua statusul ficatului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0