Cum poti reduce riscul de a infecta apropiatii cu virusul C

Virusul hepatic C se transmite prin contact direct cu sangele infectat, asa ca persoanele care sufera de hepatita C trebuie sa fie foarte atente pentru a nu infecta pe nimeni cu acest virus.

Familia si apropiatii sunt cei mai expusi riscului de infectare cu virusul C intrucat acestia intra in permanenta in contact cu bolnavul. Acesta din urma trebuie deci sa fie foarte vigilent pentru a preveni transmiterea afectiunii hepatice celor dragi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista o serie de reguli pe care trebuie sa le respecti pentru a reduce riscul de infectare a celor din jur cu virusul hepatic C – iata despre ce reguli este vorba!

Discuta cu apropiatii despre afectiunea de care suferi – nu e o rusine sa suferi de hepatita C, asa ca nu ai de ce sa te feresti de cei dragi. Poarta o discutie cu acestia, explica-le ce presupune boala ta, dar si cum se transmite. Asigura-te ca si copiii inteleg despre ce este vorba, ei nu trebuie ocrotiti in aceasta situatie. Cu cat inteleg mai bine despre ce este vorba, cu atat mai atenti vor fi cu totii si riscul de contaminare scade considerabil.

Nu folosi obiectele ce tin de igiena la comun – aparatul de ras, forfecuta pentru unghii sau cuticule si periuta de dinti sunt obiecte ce tin de igiena persoanala si nu trebuie folosite oricum la comun, insa aceasta regula trebuie respectata cu sfiintenie in cazul unui bolnav de hepatita C. Prin intermediul acestor obiecte de uz personal se poate intra in contact cu sangele infectat cu virusul C.

Nu folosi bijuterii la comun cu alte persoane – cerceii si piercingurile nu trebuie folosite la comun cu alte persoane intrucat exista riscul de infectare. Este adevarat ca riscul este scazut, insa exista si e mai bine sa fie eliminat.

 

 

Dezinfecteaza cu atentie zonele in care se afla sangele tau – daca iti curge sange din nas ori te tai la deget in timp ce pregatesti masa, este foarte important ca nicio persoana sa nu intre in contact cu sangele tau. In cazul in care cineva apropiat isi doreste sa iti ofere primul ajutor, trebuie neaparat sa poarte manusi pentru a isi proteja mainile de sangele infectat cu virusul hepatic C.

Pentru a dezinfecta o suprafata pe care a curs sangele tau, sterge zona cu servetele ori cu un prosop, pe care te asiguri ca le arunci imediat. Spala si dezinfecteaza apoi suprafata cu o solutie facuta dintr-o parte de clor la 9 parti de apa. Sterge apoi solutia cu servetele sau prosop si pune toate instrumentele folosite pentru dezinfectare intr-o punga pe care o vei inchide bine si o vei arunca direct la gunoi, astfel incat nimeni sa nu intre in contact cu punga.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca ai primit diagnosticul de hepatita de tip C, trebuie sa fii foarte atent ca nimeni sa nu intre in contact cu sangele tau. Astfel, te asiguri ca nu vei infecta pe nimeni cu virusul hepatic care se regaseste in sangele tau.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0