

Semnele si simptomele Hepatitei C - cum identifici aceasta afectiune hepatica
Semnele si simptomele Hepatitei C - cum identifici aceasta afectiune hepatica
Semnele si simptomele Hepatitei C - cum identifici aceasta afectiune hepatica
Infectia cu virusul hepatitei C nu prezinta nici un semn in foarte multe dintre cazuri. Multe persoane (aproximativ 70%) care au hepatita C nu au simptome deloc si nu sunt constiente de faptul ca sunt infectate.
In situatiile in care simptomele exista, acestea apar la o perioada dupa expunerea la virusul hepatitei C, atunci cand ficatul devine din ce in ce mai deteriorat.
Virusul hepatitei C poate cauza infectie acuta sau cronica. Cea care de obicei nu prezinta simptome este infectia acuta. Aceasta nu poate pune viata in pericol, o parte dintre pacienti eliminand virusul spontan in primele 6 luni de la infectare – fara tratament si fara ca pacientul sa stie ca a fost infectat. In celelalte cazuri, virusul persista in organism mai multi ani. Acest lucru este cunoscut sub numele de hepatita C cronica.
Simptomele sunt, in general, usoare, unele dintre ele asemanatoare cu cele ale unei gripe. Ele pot fi clasificate astfel:
Simptomele timpurii ale hepatitei C
Manifestarile timpurii ale infectarii cu virusul hepatitic C debuteaza in perioada de 2 pana la 12 saptamani dupa expunerea la virus.
Iata care sunt simptomele ce apar in stadiu incipient:
- Oboseala
- Lipsa poftei de mancare
- Dureri abdominale
- Temperatura mare (peste 38 C)
- Senzatie si stare de rau.
Citeste si Analizele specifice pacientului cu hepatită virală
Simptomele tarzii ale hepatitei C – acestea pot fi destul de variate si pentru multe persoane abia sunt simtite
Cand apar simptomele tarzii, hepatita C s-a cronicizat deja, ceea ce inseamna ca virusul a ramas in organism si ataca in permanenta ficatul.
- O stare continua de oboseala
- Senzatie de rau
- Schimbari de dispozitie
- Depresie
- Anxietate
- Indigestie
- Balonare
- Dureri abdominale
- Mancarimi ale pielii
- Dureri articulare si musculare
- Probleme de concentrare si afectarea memoriei de scurta durata
- Pielea si ochii de culoare galbena (icter).
Infectia poate provoca, in cele din urma, ciroza atunci cand nu este tratata. Ciroza apare, in general, la 20-30 de ani dupa infectarea cu virusul hepatitei C. In stadii avansate, simptomele cirozei pot include: icter, varsaturi cu sange, scaune de culoare inchisa si o acumulare de lichid la nivelul picioarelor (edem) si abdomen (ascita). Singurul tratament disponibil pentru ciroza consta in transplantul de ficat, ciroza nefiind reversibila.
Tragem, deci, concluzia ca este important, pentru sanatatea pacientului, ca acesta sa depisteze semnele si simptomele hepatitei C cat mai devreme. Daca acesta merge la medic cu suspiciunea infectiei cu virusul hepatitic C, o simpla analiza a salivei poate confirma sau nu aceasta suspiciune. Diagnosticul de hepatita C se poate stabili si in urma analizelor de sange, dar si cu ajutorul unei biopsii hepatice, care permite medicului sa vada in ce masura este ficatul afectat de virusul C.
Dupa stabilirea diagnosticului de hepatita C, este important ca pacientul sa inceapa tratamentul, astfel incat leziunile produse la nivel hepatic de acest virus sa fie cat mai reduse.
Pe langa ciroza hepatica, hepatita C cronica poate avea si alte complicatii, pe termen lung. Cancerul la ficat apare, uneori, pe fondul infectiei indelungate cu acest virus hepatic. Insuficienta hepatica este o alta posibila complicatie a cirozei in stadiu avansat.
Avand in vedere ca hepatita C este o afectiune care se transmite prin sange ori prin contact sexual, este important ca pacientul protejat sa fie precaut, astfel incat sa nu riste infectarea persoanelor din jur. In acest sens, acesta va evita ca apropiatii sa intre in contact cu sangele sau, nu va folosi obiecte de igiena personala la comun, dar nu va intretine nici raporturi sexuale neprotejate cu partenerul/ partenera de viata. In acest mod, bolnavul de hepatita C se asigura ca nu transmite hepatita celor din familie ori prietenilor.
Cand va merge la dentist ori la un salon de tatuaje, pacientul cu hepatita C va specifica personalului angajat ca sufera de hepatita C, astfel incat sa se ia masurile de precautie necesare.