Cancerul la gat si cancerul cerebral ar putea fi asociate cu hepatita C

Cercetatorii sustin ca hepatita C poate mari riscul de a dezvolta anumite forme de cancer la gat sau cancer cerebral.

Hepatita C este o infectie grava a ficatului, provocata de un virus. Reprezinta cea mai des intalnita infectie transmisa prin sange in Statele Unite, afectand 3,5 de milioane de persoane, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Multe persoane nu stiu ca sunt infectate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Incercam sa ii facem pe oameni sa constientizeze ca aceasta infectie are consecinte si ca se poate vindeca” a spus liderul studiului, dr. Harrys Torres, profesor asociat de boli infectioase la Centrul de Oncologie Anderson in cadrul Universitatii Texas.

Se stie deja ca persoanele cu hepatita C se confrunta cu un risc mult mai ridicat de cancer hepatic si limfom non-Hodgkin's, potrivit cercetatorilor.

Medicamentele antivirale vindeca peste 90% din cazurile de hepatita C, iar screening-ul si tratamentul pot preveni dezvoltarea cancerului, a declarat Torres intr-un comunicat de presa al centrului.

Acesta si colegii sai au analizat datele a peste 34.500 de pacienti testati la centrul medical. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu hepatita C inregistreaza un risc de doua ori mai mare de cancer oral si cancer la gat si un risc de cinci ori mai mare de cancer laringian, spre deosebire de persoanele care nu sufera de hepatita C.

 

 

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca pacientii cu cancer cerebral si cancer la gat, care sufera de hepatita C au fost mai predispusi sa aiba virusul human papilloma (HPV), asociat cu anumite tipuri de cancer.

E posibil ca studiul, publicat pe 13 aprilie in revista Institutului National de Oncologie, sa se dovedeasca important in screening-urile pacientilor cu hepatita C si in tratarea celor cu cancer la gat si cancer cerebral, au precizat autorii.

Hepatita C poate afecta si maniera in care pacientii raspund la tratament, a adaugat Torres. Medicii trebuie sa inteleaga ca hepatita C nu afecteaza numai ficatul, ci si ca este o infectie la nivelul organismului, a spus acesta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0