Factorii care accelereaza evolutia hepatitei cronice cu virusul hepatitei C spre ciroza

Hepatita C reprezinta una dintre cauzele care determina aparitia cirozei – iata care sunt factorii care accelereaza evolutia acestui tip de hepatita, transformandu-l in ciroza!

 

Hepatita C este o afectiune inflamatorie a ficatului care apare in urma infectarii cu virusul hepatitei C. Aceasta se poate trata cu metodele noi de tratament antiviral, insa poate si sa evolueze spre ciroza, mai ales daca nu este depistata la timp si nu este tratata corespunzator.

Ciroza hepatica este afectiunea in care tesuturile de la nivelul ficatului se deterioreaza treptat, pana cand functiile ficatului nu mai pot fi indeplinite. Din pacate, nu exista tratament care sa vindece ciroza, singura varianta de tratament eficient in caz de ciroza fiind transplantul de ficat.

 

Factorii care accelereaza evolutia hepatitei C spre ciroza

Consumul de alcool – alcoolul accelereaza procesul de degradare a ficatului din cauza virusului hepatitei C. Studiile au aratat faptul ca in cazul persoanelor alcoolice, severitatea hepatitei C si a evolutiei acesteia este mai accentuata decat in cazul persoanelor care nu consuma alcool. Medicii recomanda abstinenta atunci cand vine vorba despre consumul de alcool la persoanele care sufera de hepatita C.

Varsta – persoanele care depasesc varsta de 40 de ani au de-a face cu o evolutie mai rapida a fibrozelor hepatice, adica a tesuturilor cicatriciale de la nivelul ficatului. Pe masura ce inaintam in varsta, fluxul sanguin catre ficat este redus, ceea ce inseamna ca activitatea ficatului este incetinita. Imunitatea scade si ea odata cu inaintarea in varsta, ceea ce inseamna ca persoanele de peste 40 de ani prezinta risc crescut de dezvoltare a cirozei daca nu respecta indicatiile medicilor.

 

 

Sexul – indiferent de varsta, barbatii au sanse mai mari sa aiba de-a face cu o evolutie mai rapida catre ciroza decat femeile. Acest lucru se petrece din cauza nivelului de estrogen din organismul femeii, care impiedica dezvoltarea fibrozelor hepatice. Din pacate insa, si la femei se poate accelera evolutia tesuturilor cicatriciale dupa instalarea menopauzei, atunci cand nivelul de estrogen din organism inregistreaza o scadere.

Coinfectia cu hepatita B sau HIV

Atat coinfectia cu hepatita B, cat si cea cu virusul HIV determina evolutia mai rapida a daunelor aduse ficatului de catre virusul hepatic C. Oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca exista risc mai mare de cancer la ficat atunci cand este vorba despre coinfectie cu hepatita B.

Steatoza hepatica (boala ficatului gras)

Atunci cand ficatul nu poate metaboliza grasimea asa cum ar trebui, se formeaza depozite de grasime la nivelul ficatului. Acest lucru se petrece fie din cauza daunelor produse la nivelul ficatului, fie din cauza unei diete mult prea bogate in grasimi si poarta denumirea de steatoza hepatica. Acumularea de grasimi cauzeaza si inflamatie, care poate accelera evolutia tesuturilor cicatriciale.

Asadar, pacientul diagnosticat cu hepatita C poate incetini evolutia bolii si poate astfel sa previna ciroza, adoptand un stil de viata sanatos. Consumul de alcool trebuie redus la minimum, iar in ceea ce priveste alimentatia, este recomandata adoptarea unei diete sanatoase, saraca in grasimi nesanatoase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0