Stadiile fibrozei in hepatita C

Fibroza hepatica reprezinta acumularea de tesut cicatricial la nivelul ficatului, care apare ca urmare a inflamatiei ficatului pentru o perioada indelungata, inflamatie care determina moartea multor celule hepatice. De regula, fibroza este declansata de afectiunile cronice ale ficatului precum hepatita de tip C.

 

Cauze fibroza hepatica

Fibroza apare in momentul in care tesuturile cicatriciale se dezvolta atat de repede incat organismul nu le mai poate distruge si elimina de la nivelul ficatului. Infectiile cronice cu virusul hepatic C ori virusul hepatic B, consumul excesiv de alcool, expunerea la substante toxice si alte traume la nivelul ficatului pot cauza fibroza. In cazuri rare fibroza hepatica este principala problema, de regula aceasta este o afectiune secundara care apare in urma cirozei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

In mod normal, organismul raspunde la leziuni sau afectiuni prin formarea tesutului cicatricial, in vederea vindecarii. In caz de fibroza insa, procesul de vindecare nu se poate realiza. Atunci cand hepatocitele, adica celulele functionale ale ficatului, sunt afectate de un virus, de alcool ori de substante toxice, sistemul imunitar incepe sa repare daunele produse de virus. Daca apare deja fibroza, hepatocitele afectate determina eliberarea substantelor daunatoare in ficat, cauzand formarea tesutului cicatricial.

Simptome fibroza hepatica

In primele stadii ale fibrozei, rareori apar simptome intrucat ficatul reuseste sa functioneze in continuare. Pe masura ce tesuturile cicatriciale se inmultuesc din cauza inflamatiei ficatului, formand legaturi intre ele, functiile metabolice ale fictaului sunt intrerupte. Daca fibroza hepatica evolueaza, se poate transforma in ciroza, complicatie care presupune incapacitatea de functionare a ficatului.

Un ficat sanatos are o textura moale, in schimb ce ficatul cu fibroze devine mai tare. In caz de ciroza, ficatul devine tare precum o piatra.

 

 

Stadiile fibrozei in hepatita C

Fibroza hepatica este destul de dificil de diagnosticat in faza incipienta intrucat nu prezinta simptome. Analizele de sange pot trada fibroza, iar in aceasta situatie medicul recomanda o biopsie hepatica. In timpul biopsiei, se recolteaza tesut de la nivelul ficatului, care apoi va fi analizat astfel incat sa se stabileasca daca este vorba despre fibroza si in ce stadiu se afla aceasta.

Fibroza hepatica are 5 stadii:

Stadiul 0 – nu exista fibroza hepatica

Stadiul 1 – fibroza portala

 
 

Stadiul 2 – fibroza portala cu aparitia septelor

Stadiul 3 – fibroza portala cu inmultirea septelor si extinderea acestora catre zona centrala a ficatului

Stadiul 4 – ciroza

Fibroza hepatica in hepatita C

Infectia cronica cu virusul hepatic C este cauza principala a aparitiei complicatiilor precum fibroza sau ciroza la nivelul ficatului. Fibroza hepatica reprezinta acumularea excesiva de tesut cicatricial alcatuit din proteine precum colagenul. Aceasta acumulare apare ca o consecinta a incercarii nereusite a organismului de a vindeca ficatulul afectat de virusul hepatic.

Fibroza hepatica este o complicatie cu consecinte importante in evolutia hepatitei C. Fibroza indica o evolutie rapida a bolii, ceea ce inseamna ca ciroza sau alte complicatii hepatice pot aparea mai repede.

Pacientii care nu sufera de fibroza ori care sufera de fibroza portala, in primul stadiu, au un risc scazut, de 25 – 30%, de ciroza in urmatorii 20 de ani. Pe de alta parte insa, pacientii cu fibroza portala cu aparitie a septelor sunt mai predispuse cirozei, ciroza aparand intr-o asemenea situatie in mai putin de 10 ani.

Tratament fibroza in hepatita C

Fibroza poate fi tratata, asta daca nu este vorba despre fibroza in stadiul 4, moment in care apare si ciroza.

Tratamentul antiviral administrat pentru eliminarea virusului C, precum si schimbari ale stilului de viata precum renuntarea la alcool si la substante daunatoare dar si adoptarea unei diete sanatoase si respectarea cu strictete a indicatiilor oferite de medic pot incetini evolutia fibrozei, insa o pot si vindeca. Capcitatea de regenerare a ficatului este de mare ajutor in aceasta situatie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0