20 de lucruri esentiale despre hepatita C

La nivel mondial, infecția cu virusul hepatitei C afectează la ora actuală 130-150 de milioane de oameni, susțin statisticile Organizației Mondiale a Sănătății. Boala este una silențioasă, dar foarte periculoasă, pentru că în timp, produce inflamarea, ciroza la nivelul ficatului și chiar cancer hepatic.

Iată câteva informații esențiale care vă pot contura tabloul unei afecțiuni care din fericire, astăzi se vindecă!

Cum se transmite hepatita

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1.Virusul hepatitei C ajunge în organism mai ales prin intermediul sângelui infectat al altei persoane.

2. Principalele căi de transmitere ale virusului sunt transfuziile, folosirea seringilor si instrumentarului medical nesterilizat, de la mamă la făt, prin contact sexual cu o persoană infectată, efectuarea de tatuaje sau de piercinguri.

3. Există situații în care sistemul imunitar al persoanei infectate luptă cu virusul și-l anihilează.

Cum evoluează boala

4. Majoritatea celor infectați, 80 la sută, vor face forma cronică a infecției, adică hepatita C.

5. Boala se cronicizează mult mai repede la nou-născuți și la copiii cu vârstele până la 5 ani.

6. Pe termen lung, hepatita C poate duce la ciroză sau cancer hepatic.  

7. Riscul de a face aceste boli grave ajunge până la 30 la sută la pacienții care au infecția în corp de 20 de ani.

8. La ora actuală, 500 de mi de oameni își pierd anual viața din cauza afecțiunilor grave asociate hepatitei C.

Genotipuri și răspândire

9. Virusul hepatitei C are 6 genotipuri, fiecare dominănd în anumite regiuni geografice. Tocmai de aceea, nu s-a putut face un vaccin care să acționeze împotriva tuturor acestor tipuri de virus.

10. Zonele cu cea mai mare răspândire a bolii sunt Asia Centrală și de Este, alături de America de Nord.

Simptome și diagnostic

11. Infecția poate să persiste în organism ani buni fără să dea simptome. Deseori, este depistată cu ocazia testelor pe care le fac donatorii de sânge, chiar și la 15 ani de la primul contact cu virusul.

12. Persoanele la care infecția își face simțită prezența raportează medicului stări de oboseală accentuată, dureri musculare, senzația de mâncărime a pielii, îngălbenirea pielii și a ochilor, culoare închisă a urinei și deschisă a fecalelor.

13.Prezența virusului hepatitei C se pune în evidență prin teste de sânge, prin care se depistează prezența anticorpilor, genotipul virusului și prezența materialului genetic viral.

14. Afectarea ficatului este analizată prin teste funcționale hepatice, biopsie hepatică (prelevarea de țesut hepatic) și explorări imagistice (ecografie, tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanță magnetică, destinate depistării cancerului hepatic).

Hepatita C se tratează

15. La ora actuală, există mai multe tratamente pentru hepatita C, cele mai vechi fiind însoțite de efecte secundare neplăcute precum greață, vărsături, dureri musculare, insomnie.

16. Tratamentul pentru hepatita C depinde de cât de afectat este ficatul, de existența altor boli, de cantitatea de virus hepatitic C din organism și de genotipul virusului hepatitic C.

17. Terapiile de ultimă generație reușesc să vindece hepatita C în proporție de 90 la sută și sunt mult mai ușor de suportat de organism.

18. Terapiile antivirale performante reușesc să împiedice multiplicarea virusului, iar alte tipuri de terapii susțin sistemul imunitar să lupte cu virusul hepatite C.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

19. Hepatita de tip C este în topul cauzelor care duc la transplant de ficat.

20. Un stil de viață sănătos bazat pe dietă echilibrată, sport, odihnă și renunțarea la alcool pot susține organismul și ficatul în lupta cu boala.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0