Cum isi pot proteja bolnavii de hepatita membrii familiei?

Cei mai multi parinti se gandesc mai intai cum sa isi protejeze copiii de o eventuala imbolnavire atunci cand sunt diagnosticati cu hepatita B sau C, acestea fiind afectiuni severe ale ficatului.

Hepatitele de tip B si C sunt afectiuni virale contagioase. Ambele se transmit prin sangele infectat, de aceea membrii familiei pacientului diagnosticat cu o asemenea afectiune hepatica sunt cei mai expusi contaminarii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Virusul hepatitei B poate cauza infectie acuta, care se vindeca de la sine, insa poate cauza si instalarea infectiei cronice – caz in care nu se mai vindeca. Hepatita cronica de tip B poate cauza fibroza hepatica, dar si ciroza dupa multi ani de la infectare.

Si hepatita C poate ramane in stadiul de boala acuta, ca apoi organismul sa elimine subit virusul, insa acest lucru se petrece in doar 20% dintre cazuri. In celelalte 80%, virusul provoaca infectie cronica, care creste considerabil riscul de ciroza pe masura ce trec anii de la contractarea virusului.

In primul rand, este important sa stii cum nu se transmite hepatita, astfel incat sa nu te ingrijoreze situatiile complet inofensive. Hepatitele B si C NU se transmit prin:

  • imbratisare, sarut pe obraz, atingeri uzuale, purtarea hainelor si contactul cu obiecte vestimentare
  • Tuse sau stranut
  • Folosirea la comun a veselei si tacamurilor bine spalate sau servitul mesei in familie
  • Alaptarea la san daca nu exista, bineinteles, leziuni la nivelul mamelonului

 

 

Ce NU trebuie sa faci in familie daca ai hepatita intrucat ii expui pe cei dragi infectarii cu virusul B sau C:

  • Nu mesteca hrana copilului inainte de a-l alimenta, pentru ca in cavitatea bucala pot exista urme de sange, fiind astfel posibila transmiterea virusului prin intermediul mancarii.
  • Cand te ranesti, acorda o atentie speciala ingrijirii ranii. Pentru ca hepatita B se trasmite prin sange, ai grija ca leziunile sangerande sa fie pansate corect si nu permite ca cei dragi sa intre in contact direct cu sangele tau – roaga-i sa poarte manusi daca isi doresc neaparat sa iti ingrijeasca rana.
  • Nu imprumuta lama de ras, periuta de dinti, forfecutele, aparatele de tuns cu lama si evita folosirea in comun a obiectelor de toaleta personala.
  • Nu iti spala hainele patate de sange la comun cu hainele celorlalti din familie. Asternuturile, hainele, prosoapele si hainele patate de sange, fie el si uscat, le vei spala separat, folosind apa calda.
  • Nu lasa necuratate suprafetele cu care interactionezi atunci cand sangerezi. De pilda, daca te tai din greseala in timp ce iti faci manichiura, te vei asigura ca ai dezinfectat cu spirt sau cu clor suprafetele pe care ti-a curs sange.

Atat partenerul cat si alti membri ai familiei pot fi infectati cu VHB (virusul hepatitei B), poate si HVC (virusul hepatitei C), asa ca odata depistata infectia, este important ca toata familia sa isi faca teste. In cazul in care sunt sanatosi, medicul le va propune initierea planului de vaccinare impotriva hepatitei B, ca o masura de protectie.

Doar copiii nascuti din mame infectate cu VHB, primesc pe langa vaccin si HBIG - imunoglobulina specifica antihepatita, o “infuzie” suplimentara de anticorpi care il ajuta pe copil sa lupte cu virusul hepatitei B.

Din pacate insa, un asemenea vaccin nu este disponibil si pentru hepatita C.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0