Schimbari in stilul de viata la pacientii cu gonartroza

Pacienții trebuie să știe cum se schimbă viața lor din momentul în care medicul le-a pus diagnosticul de gonartroză. Alegerile personale care alcătuiesc un stil de viață sănătos sunt foarte importante pentru gestionarea bolii. 

La nivel mondial, osteoartrita este cea mai frecventă boală cronică a articulațiilor. Osteoartrita genunchiului, cunoscută sub numele de gonartroză, apare atunci când cartilajul dintre articulațiile genunchiului este distrus și se descompune. Acest lucru duce la apariția durerii de genunchi, precum și la rigiditatea articulațiilor și umflături în zona genunchiului. 

Tocmai de aceea, pacienții trebuie să știe ce schimbări ar trebui să facă în stilul lor de viață pentru ca acesta să devină mai sănătos din momentul în care au primit diagnosticul de gonartroză. Unele aspecte pot fi mai ușor de modificat, altele mai greu, dar, dacă dorești să ai o viață cât mai bună și să te bucuri în continuare de o stare cât mai bună de sănătate, încearcă să ții cont de îndrumările de mai jos.

Viața cu gonartroză: stil de viață sănătos

Când vine vorba de stilul de viață, obiceiurile sănătoase pot fi deosebit de importante și le pot fi de folos pacienților cu gonartroză. Astfel, medicul poate sugera să incluzi următoarele schimbări în planul tău de tratament:

NEWSLETTER DOC DEDICAT

E recomandat să faci exerciții fizice cu regularitate

Exercițiile fizice¹ reprezintă cea mai importantă acțiune pe care o poți face când ai gonartroză, pentru că te ajută să faci față neplăcerilor cauzate de boală, cum ar fi redoarea și durerea. Cercetările au arătat că persoanele cu gonartroză pot să aibă foarte mult de câștigat de pe urma exercițiilor fizice regulate, de intensitate moderată.

Activitatea fizică regulată poate contribui la scăderea în greutate, deoarece dacă vei avea mai puține kilograme, vei pune mai puțină presiune pe articulațiile genunchiului, vei menține o gamă largă de mișcări la nivelul articulațiilor și îți vei îmbunătăți rezistența mușchilor și reduce durerea articulațiilor și umflăturile.

Majoritatea experților recomandă exerciții cu impact scăzut asupra articulațiilor, cum ar fi mersul pe bicicletă, mersul pe jos sau înotul. Aerobicul în apă este o altă opțiune bună pentru pacienții cu gonartroză. Acest tip de exerciții nu pun presiune pe articulații, dar permit pacientului să se bucure de toate beneficiile activității fizice.

Dacă ai o formă severă de artroză a genunchiului, evită activitățile fizice cu un impact ridicat, cum ar fi alergatul sau step aerobicul (exercițiile cu stepper). Cel mai bine este să ceri sfatul medicului legat de ce fel de exerciții poți face în siguranță.

Optează pentru mișcări de stretching

Există mici lucruri pe care le poți face în fiecare zi, care te vor ajuta să ții sub control gonartroza. De exemplu, vei vedea cât este de folositor să îți începi ziua cu câteva exerciții de stretching sau cu câteva posturi simple de yoga. Acestea te pot ajuta să îți faci „încălzirea” articulațiilor și pot reduce sau preveni simptomele gonartrozei pe parcursul zilei.

Menține-ți greutatea la un nivel normal

Un stil de viață sănătos înseamnă și să ai o greutate normală pentru înălțimea și vârsta ta. Deși odată cu înaintarea în vârstă tindem să acumulăm kilograme, asta nu înseamnă că este normal ca un vârstnic să fie supraponderal sau obez, cu atât mai mult dacă are și o boală cronică. O persoană supraponderală sau obeză diagnosticată cu osteoartrita genunchiului trebuie să se concentreze pe pierderea kilogramelor în plus. 

Dacă te afli în această situație, e bine să știi că și dacă pierzi un număr mic de kilograme vei vedea că acest lucru este benefic în cazul bolii tale. Viața cu gonartroză înseamnă, deci, și strădania de a ajunge la o greutate cât mai sănătoasă. Eliminând kilogramele în plus, vei reduce stresul de la nivelul articulațiilor tale și vei contribui la ușurarea simptomelor neplăcute.

Nu există miracole care să te facă să slăbești sănătos fără efort. Pentru a slăbi și a-ți menține apoi greutatea normală, pe lângă o alimentație sănătoasă, adoptă și o rutină cu exerciții fizice simple, pe care să le faci în mod regulat. 
Iată câteva sfaturi pentru a avea o dietă echilibrată:

Campanie DOC-Time RMN
  • Asigură-te că alimentația ta obișnuită este alcătuită din fructe, legume, proteine slabe (carne slabă, brânzeturi slabe), carbohidrați complecși (leguminoase, pâine integrală, orez brun) și grăsimi sănătoase (oleaginoase, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui presat la rece etc.). 
  • Limitează consumul de zahăr și produse cu zahăr (prăjituri, fursecuri, băuturi îndulcite), grăsimi saturate (unt, untură, smântână) și sare.
  • Încearcă să mănânci pește măcar de două ori pe săptămână. Dacă nu consumi pește, ia în calcul suplimentele alimentare cu ulei de pește de mare adâncime (caută unele de calitate, certificate, care să conțină o cantitate mare de acizi grași Omega 3).
  • Evită alimentele prăjite. Îți poți face câte o poftă din când în când, dar în general prepară alimentele cât mai sănătos (fierte, la cuptor, la grătar) și mănâncă măcar o salată de crudități pe zi.
  • Nu consuma carne roșie (de porc, miel, vită) mai mult de o dată pe săptămână, o porție de 100 g. Îndreaptă-te mai degrabă spre carnea de pui și de curcan, fără piele.

Poate la prima vedere ți se pare că viața cu gonartroză este mult mai restrictivă decât cea de dinainte de diagnostic, însă, cu voință și cu susținerea medicului curant, precum și a persoanelor dragi, schimbările spre un stil de viață sănătos, care ajută la controlul bolii, pot fi făcute. 

Lucrează treptat la aceste schimbări, deoarece poate fi copleșitor să-ți întorci viața la 180 de grade. Încearcă să elimini pe rând obiceiurile nocive și să adopți treptat obiceiuri sănătoase și vei începe să observi cum simptomele bolii se reduc și începi să te simți mai bine.

Pe lângă un stil de viață sănătos, e important să respecți și celelalte indicații ale medicului pentru tratamentul gonartrozei, cum ar fi administrarea corectă a tratamentului medicamentos sau luarea în considerare a unor remedii la domiciliu, cum ar fi utilizarea unor comprese calde, a unor unguente sau a unor suplimente alimentare. Dacă ai orice nelămuriri legat de tratament, discută cu medicul. Cum spuneam, gonartroza este o boală pe termen lung, deci este firesc să o înțelegi cât mai bine.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Integrating lifestyle approaches into osteoarthritis care
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4576887/
Pub Med - Efficacy of an exercise program combined with lifestyle education in patients with knee osteoarthritis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33139686/
1. Studiul „Efficacy of an exercise program combined with lifestyle education in patients with knee osteoarthritis”, apărut în Acta Reumatol Port, Jul-Sep 2020, 45(3):201-206, autori: Fábio Marcon Alfieri et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0