Ce trebuie sa stii despre reconstructia mamara, dupa mastectomie

Dacă ai decis să apelezi la reconstrucția mamară (fie a unui sân, fie a ambilor sâni), ca urmare a unei mastectomii, ai multe aspecte la care trebuie să te gândești.

După o mastectomie, operația de îndepărtare a unui sân sau a ambilor sâni ca tratament pentru cancerul mamar, pacienta poate lua în calcul reconstrucția mamară. Cercetările arată că acest tip de operație îmbunătățește calitatea vieții pacientei și are un profil bun de siguranță.

Pacienta îi poate cere medicului să înceapă reconstrucția sânului imediat după mastectomie sau să amâne această procedură pentru o anumită perioadă. De exemplu, dacă ai cancer mamar inflamator, s-ar putea să fie nevoie să ți se îndepărteze mai multă piele, lucru care complică o reconstrucție mamară imediată. Alteori, reconstrucția sânului trebuie să fie amânată până când se termină toate ședințele de radioterapie.

Newsletter DOC dedicat

De ce să ții cont legat de reconstrucția mamară după mastectomie?

Iată ce alte lucruri trebuie să iei în considerare în ceea ce privește reconstrucția mamară:

  • vârsta ta și starea generală de sănătate, inclusiv faptul că fumezi sau nu
  • operațiile din trecut și factorii de risc asociați cu o intervenție chirurgicală
  • amploarea bolii
  • dacă este disponibil sau nu țesut autolog (produs propriu, adică cel care provine de la același organism)
  • preferințele tale personale.

Există multe abordări diferite în ceea ce privește reconstrucția sânului, iar medicul îți va explica în detaliu care sunt opțiunile tale și tot el te va ajuta să alegi intervenția chirurgicală potrivită pentru tine. 

Implanturile mamare

Implanturile sunt introduse sub piele sau sub mușchii pectorali. Pentru ca un implant să funcționeze, trebuie să existe suficientă piele rămasă și suficienți mușchi pectorali rămași după mastectomie ca să îl acopere.

Implanturile mamare pot fi realizate într-o singură intervenție chirurgicală, dar de obicei este nevoie de două proceduri separate. După mastectomie, medicul chirurg va așeza un expander tisular sub piele sau sub mușchiul pectoral. La intervențiile ulterioare, chirurgul va umple treptat expanderul tisular cu soluție salină sterilă, la intervale regulate, până la capacitatea sa maximă sau până la mărimea la care pacienta și chirurgul sunt mulțumiți.

Odată ce țesutul pectoral s-a vindecat puțin, expanderul tisular va fi îndepărtat și înlocuit cu un implant mamar permanent. Acest lucru, în general, se întâmplă la două până la șase luni de la mastectomie. În unele cazuri, o mesă specială este folosită pentru a susține expanderul tisular și protezele mamare.

Reconstrucția mamară cu țesut propriu (autolog)

Reconstrucția sânului sau sânilor cu țesut autolog este efectuată folosindu-se țesutul propriu, din corpul pacientei, de obicei prelevat de pe abdomen, spate sau fese. Deoarece este propriul țesut sănătos al pacientei, metoda este forma preferată de reconstrucție pentru pacientele care au avut sau cel mai probabil vor avea nevoie de radioterapie după procedura de mastectomie prin care au trecut.

Această tehnică implică prelevarea de piele, grăsime, vase de sânge și, uneori, mușchi din altă parte a corpului tău, pentru a reconstrui sânii. Există mai multe tipuri de lambouri (bucăți de piele sau țesut, care pot fi grefate în altă parte a corpului); este vorba de țesut propriu, luat de la pacientă.

Lambourile, deci țesuturile proprii, pot fi luate de pe abdomen, de pe spate, de pe fese sau coapse. În unele cazuri, pielea, grăsimea, mușchii și vasele de sânge sunt luate de pe partea inferioară a abdomenului. În alte cazuri, chirurgul folosește țesut luat de pe partea centrală și din părțile laterale ale spatelui. În alte proceduri, prelevează o parte de țesut de pe abdomen, însă mușchiul abdominal nu este tăiat.

Alte intervenții de reconstruire a sânului folosesc piele, vase de sânge și grăsime extrase din fesele pacientei, iar în alt tip de procedură, țesutul este îndepărtat de pe partea superioară a coapsei interioare. Durează puțin mai mult să te recuperezi după reconstrucția mamară cu țesut propriu, în comparație cu procedura care presupune doar implanturi mamare.

Reconstrucția mamelonului și a areolei

În unele cazuri, mamelonul și areola pot fi cruțate în timpul unei mastectomii. Factorii care determină dacă pacienta își poate păstra mamelonul și areolele includ dimensiunea și numărul tumorilor, dimensiunea și forma sânului, tipul și stadiul cancerului.

În caz contrar, mamelonul și areola pot fi reconstruite după ce te recuperezi de pe urma operației de reconstrucție a sânului. Mici bucăți de piele de pe sânul reconstruit sunt tăiate, mutate și modelate într-un nou mamelon. Areola poate fi creată folosindu-se grefe de piele din zona inghinală sau de pe abdomen.

Ce se întâmplă după operație?

După intervenția chirurgicală de reconstrucție a sânilor, poate fi necesar să rămâi în spital până la o săptămână. Echipa ta medici te va supraveghea pentru a se asigura că totul decurge bine. E posibil să porți un sutien chirurgical, iar pe măsură ce zona se vindecă, sutienul va susține sânii și reduce umflarea. 

Când este timpul să te întorci acasă, medicii îți vor da indicații despre cum să ai grijă de tine, inclusiv despre cum să gestionezi durerea după intervenția chirurgicală (ți se pot prescrie medicamente pentru durere pe bază de rețetă sau ți se pot recomanda și unele fără prescripție medicală).

Recuperarea depinde de la o persoană la alta, așa cum îți va spune și medicul tău. Dacă după o astfel de operație te confrunți cu febră, durere care nu cedează cu medicamente, sângerare sau puroi în zona operației, contactează-ți imediat medicul curant.

E important să discuți cu medicul opțiunile pe care le ai

Reconstrucția mamară după mastectomie este o procedură delicată, care poate necesita mai multe intervenții. Este important să discuți cu medicul despre ce opțiune de reconstrucție a sânului este mai bună pentru tine, având în vedere că trebuie să iei în calcul mai mulți factori, cum ar fi eligibilitatea, timpul de recuperare și costurile. Trebuie să te gândești și la cum ai vrea să arate sânii tăi și dacă vrei sau nu să îți fie îndepărtați mușchi de pe spate, pentru procedura de reconstrucție, de exemplu.

Nu uita că reconstrucția mamară nu este doar o decizie medicală, este și una emoțională, așa că sprijinul persoanelor dragi contează, de asemenea. Nu mai puțin important, ți-ar putea fi de folos și să faci parte dintr-un grup de susținere în care să poți sta de vorbă cu alte supraviețuitoare ale cancerului de sân și să afli despre experiențele lor cu reconstruția mamară după mastectomie.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Breast Reconstruction Surgery
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/reconstruction-surgery.html
Hindawi - Effect of Immediate Breast Reconstruction after Standardized Breast Cancer Surgery on the Quality of Life of Patients: A Prospective Multicenter Study
https://www.hindawi.com/journals/jhe/2021/2840043/
Studiul „Effect of Immediate Breast Reconstruction after Standardized Breast Cancer Surgery on the Quality of Life of Patients: A Prospective Multicenter Study”, apărut în volume 2021 |Article ID 2840043 | https://doi.org/10.1155/2021/2840043, autori: Chao Zhang și Hongchuang Jiang

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0