Riscuri si complicatii in operatia de inlocuire a soldului

La fel ca orice intervenție chirurgicală, și operația de înlocuire totală a articulației șoldului presupune anumite riscuri și complicații.

Mai jos este o listă cu unele dintre potențialele complicații care pot să apară în urma operației de înlocuire a șoldului. În situații rare, aceste complicații pun viața în pericol. Un procent mic de pacienți necesită o a doua intervenție chirurgicală.

Ce complicații pot să apară după operația de înlocuire totală a articulației șoldului

Complicații ce implică anestezia

La fel ca în orice intervenție chirurgicală majoră care implică anestezia generală, și aici există un risc scăzut de accident vascular cerebral (AVC), atac de cord, pneumonie și de formare a cheagurilor de sânge.

Dislocarea șoldului

Experții estimează că între 3 și 4% dintre pacienții care trec prin operația de înlocuire a șoldului au cel puțin un episod de dislocare a șoldului 1, iar aceasta este cea mai frecvent întâlnită complicație a acestei intervenții chirurgicale. Când articulația șoldului este dislocată, capul osului femural va ieși din spațiul unde ar trebui să fie, în mod normal, adică din acetabul.

Capul osului femural poate fi, de regulă, repus la locul său fără intervenție chirurgicală. Pentru mai mult de 40% dintre pacienții care suferă o dislocare a șoldului, aceasta este un eveniment care are loc o singură dată. Dacă un șold nou este dislocat în mod repetat, atunci o a doua intervenție chirurgicală este necesară, pentru a stabiliza noul șold. În caz de dislocare a șoldului, te vei confrunta cu dureri foarte mari și va trebui să suni la Salvare pentru a ajunge la cel mai apropiat spital.  

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Infecție

Un sondaj de opinie efectuat între 2006 și 2008 a constatat că pacienții de 65 de ani și peste această vârstă care au fost candidați perfecți pentru o operație de înlocuire a șoldului au avut o rata de infecție de aproximativ 1%. Dintre acești pacienți, 60% au avut o infecție la o rană superficială, iar 40% au avut o infecție sistemică mai gravă.

Pentru a reduce riscul de infecție, antibioticele sunt administrate în orice moment al intervenției chirurgicale. Rareori, implantul (noul șold) se află la sursa infecției. Infecția se manifestă prin durere, umflare, înroșire și căldură a articulației. Aceasta poate fi însoțită de febră și transpirații. Infecția acută profundă poate necesita intervenție chirurgicală, iar infecția profundă cronică poate necesita îndepărtarea sau revizuirea articulației.  

Deși riscul de infecție scade pe măsură ce zona operată se vindecă, el nu dispare complet niciodată.  

În ceea ce privește alte infecții din organism (gură, tăieturi superficiale pe piele etc.) care nu sunt legate de intervenția chirurgicală de înlocuire a șoldului, acestea trebuie tratate imediat de medicul generalist, deoarece este posibil ca infecția să se răspândească într-o altă parte a corpului. 

Dacă urmează să fii supus unor lucrări stomatologice extinse, cum ar fi terapia de canal sau tratamentul unui abces dentar, trebuie să te asiguri că medicul dentist știe că ai o proteză de șold, deoarece orice procedură dentară prezintă un mic risc de infecție bacteriană. Infecțiile bucale și cariile dentare ar trebui abordate înainte de operație pentru a te proteja de riscul unei eventuale infecții atunci când ai suferit o operație de înlocuire a șoldului. 

Alte riscuri și complicații la operației de înlocuire a șoldului 

Inflamație și umflarea zonei

Inflamația și tumefierea (umflarea unor zone) reprezintă răspunsul de vindecare al corpului la intervenția chirurgicală, iar uneori, într-o oarecare măsură, tumefierea poate fi prezentă în piciorul afectat chiar și la câteva luni după intervenția chirurgicală. Medicul poate prescrie medicamente pentru a contracara inflamația și umflarea zonei operate.

Picioarele ar putea avea lungimi ușor diferite după operație

Medicii chirurgi planifică în detaliu și operează cu foarte mare atenție, pentru a se asigura că piciorul operat are lungimea corectă. În unele cazuri, piciorul acesta poate fi puțin mai scurt sau mai lung, pentru a se optimiza stabilitatea articulației. 

Această situație poate să apară și atunci când șoldul cu probleme este mai lung înainte de operație. Micile diferențe în ceea ce privește lungimea piciorului pot fi remediate cu ajutorul unor branțuri speciale, care se introduc în pantofi.

STUDII VIITOARE PENTRU GONARTROZĂ

Redoarea (rigiditatea) șoldului

Unii pacienți dezvoltă țesut cicatricial în jurul noului șold, care afectează flexibilitatea acestei articulații și care face ca noul șold să pară rigid. Acest lucru este mai întâlnit la pacienții care aveau o flexibilitate limitată a șoldului înainte de operație.

O reacție alergică la cimentul osos folosit

Dacă cimentul osos este folosit pentru a se lipi strâns proteza de șold la osul existent, există un mic risc să apară o reacție alergică la cimentul osos folosit de chirurg.

Deteriorări sau afectări ale structurilor din jurul articulației

Oricare dintre țesuturile moi (mușchi, ligamente și tendoane) din preajma șoldului s-ar putea deteriora sau ar putea fi afectate în timpul intervenției chirurgicale. În cazuri rare, există o deteriorare sau atrofiere a arterelor, venelor și/sau nervilor din apropiere, rezultatul fiind o slăbiciune a piciorului sau simțuri reduse în picior.

Pot să apară fisuri în oasele în care implanturile sunt presate

Dacă piesele nu sunt cimentate pe os, ci proiectate astfel încât osul să crească și să se atașeze de suprafață, este posibil ca, fie în timpul intervenției chirurgicale, fie după operație, să se dezvolte fisuri în oasele în care implantul a fost presat. 

Dacă acest lucru se petrece în momentul intervenției chirurgicale, poate fi abordat atunci. Cu toate acestea, uneori se pot dezvolta fisuri după operație. Pentru a limita această problemă, se pot folosi implanturi și tehnici care sunt concepute pentru a evita fracturile.

De altfel, pentru ca acest lucru să nu se întâmple, pacienții sunt îndrumați să folosească fie un premergător, fie o cârjă sau un baston, timp de șase săptămâni după operația de înlocuire a șoldului pentru a preveni răsucirea sau căderea care ar putea produce o fractură.

Fractura de femur

Fractura de femur sau acetabul (fractura periprotetică) poate apărea după intervenție chirurgicală, în special dacă pacientul cade. Fractura periprotetică poate să apară și din cauza faptului că pacientul a exagerat cu reabilitarea sa   în primele luni după operația de înlocuire a șoldului. Din acest motiv, este foarte important ca pacientul să nu forțeze șoldul sau genunchiul în primele două luni după operație pentru a-i permite corpului să se vindece. 

Această complicație este mai frecventă la persoanele în vârstă și la persoanele cu osteoporoză unde osul este fragil. Tratamentul fracturii periprotetice poate să presupună efectuarea unei intervenții chirurgicale suplimentară. Fractura poate să apară ocazional în timpul intervenției chirurgicale, mai ales dacă calitatea osului este slăbită și, dacă se întâmplă acest lucru, chirurgul va plasa un fir în jurul fracturii și te va instrui cum să folosiți cârje sau cadru timp de 6 săptămâni pentru a acorda timp fracturii să se vindece. Uneori, un fir este folosit ca măsură preventivă în timpul intervenției chirurgicale, dacă chirurgul simte că există un risc deosebit de fractură după operație.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Durere mai mare

În cazuri rare, pacienții se confruntă cu o durere de șold mai mare după operație, decât înainte de această intervenție la șold.

Pete pe piele 

În apropierea plăgii chirurgicale este ceva obișnuit să apară niște pete, care, pe măsură ce timpul trece, devin din ce în ce mai puțin evidente. Însă e important de menționat că aceste pete pot să nu dispară niciodată. Rareori se poate dezvolta un neurom dureros. 

Tot în situații foarte rare, nervii din vecinătatea înlocuirii articulației pot fi întinși sau răniți în timpul operației provocând paralizia mușchilor din picior  (paralizie cvadriceps). Acest lucru este mai probabil atunci când chirurgul ortoped trebuie să corecteze o inegalitate a lungimii piciorului, dar poate apărea și în timpul unei simple înlocuiri de șold. Cu timpul, acești nervi încep de obicei să funcționeze din nou. În cazuri rare, poate exista un deficit permanent.

Reacții alergice

Există acum unele cercetări care indică faptul că unii oameni sunt alergici la metalul folosit în operația de înlocuire a șoldului. Este mai probabil să apară în protecția șoldului care are suprafețe metalice. Reacția alergică se poate prezenta sub formă de durere și umflătură în zona inghinală la mulți ani după intervenție chirurgicală. 

Polietilena sau resturile metalice de uzură pot cauza leziuni locale ale țesuturilor moi sau pierderi osoase (osteoliză) și pot fi un motiv pentru o intervenție chirurgicală de revizuire.

Complicații medicale

Operația de înlocuire a șoldului poate agrava temporar orice afecțiune medicală existentă. Printre cele mai frecvente complicații care pot să survină după operația de înlocuire a șoldului se numără cheagurile de sânge

În plus, pacienții care au boli de inimă sau de plămâni pot observa agravarea acestor afecțiuni, inclusiv atacuri de cord, probleme de respirație sau accident vascular cerebral după înlocuirea șoldului. Deși aceste complicații sunt foarte rare, ele pot să apară, așa că este important să discuți cu medicul   înainte de a fi supus unei intervenții chirurgicale de înlocuire a șoldului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Dislocation after total hip arthroplasty: does head size really matter?”. Hip Int. 2021 May; Erkan Sabri Ertaş, A Mazhar Tokgözoğlu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31912749/
University of Maryland Medical Center - Hip Replacement Risks
https://www.umms.org/ummc/health-services/orthopedics/services/hip/replacement/risks


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0