Cum prevenim și combatem osteoporoza

Perspectiva osteoporozei trebuie să preocupe pe oricine fiindcă trebuie să recunoaștem deschis: este principala cauza a fracturilor, mai ales în a doua decadă a vieții. Ce înseamnă aceste fracturi? Scăderea calității vieții, limitarea libertății de mișcare, imobilizare, stări de depresie și anxietate.

Cu toții vrem să trăim cât mai mult, însă vrem să ne bucurăm de anii în plus și asta înseamnă să avem energie și libertate de mișcare. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Așa că indiferent ce vârstă aveți, pe voi și pe cei dragi trebuie să vă preocupe sănătatea sistemului osteomuscular. Iar osteoporoza, chiar dacă știm cu toții că începe să se instaleze la femei odată cu menopauza și la bărbați odată cu trecerea pragului spre vârsta a treia, poate fi prevenită! 

În primul rând prin mișcare susținută. Nu este prea târziu să începeți chiar de azi să vă mișcați mai mult. Urcatul scărilor, plimbările mai lungi, un abonament la sala de fitness, fac o diferență uriașă.  Practicarea de yoga, tai chi, pilates si alte exercitii ce presupun mentinerea echilibrului activ - cresc rezistenta musculara si intaresc si musculatura paravertebrala, sustinad vertebrele in calea tasarii generate de osetoporoza. Așadar, ridicați-vă din fotoliu și trăiți mișcarea cu bucurie. 

Se poate întâmpla oricui 

Gwyneth Paltrow, la aproape 40 de ani, a descoperit întâmplător că suferă de osteopenie și a atras atenția femeilor asupra acestui dușman tăcut care acționează fără simptomatologie până în momentul în care apar primele fracturi-fie la nivel vertebral prin tasari și scădere în înălțime, generând și dureri la nivelul coloanei vertebrale si membrelor. 

Tratament 

Fie că este vorba despre osteopenie, masă osoasă scăzută sau densitatea osoasă scăzută, tratamentul prezintă  trei componente: dietă, exerciții fizice, și medicație. În timp ce schimbările personalizate în dietă și exercițiile sunt recomandate pentru aproape toată lumea, indiferent de varstă sau de gradul de pierdere a masei osoase, dezbaterea asupra faptului dacă se recomandă sau nu, medicația este discutabilă. 

Dietă  

 • Ia suficient calciu. Doza recomandată prin consumul de produse dietetice pentru adulți cu vârsta mai mică de 51 este de 1000 mg / zi. Pentru adulți în vârstă de 51 și mai în vârstă, este de 1000 pană la 1200 mg / zi. Sursele de calciu sunt lactatele, iaurturile, ouăle, sălățele, susanul, verdeturile, cruciferele.  Oamenii au nevoie un supliment, dacă nivelul lor de calciu din dietă este inadecvat 
  
 • Iuati vitamina D-doza recomandată pentru adulți este de 600 UI / zi. Această recomandare presupune expunerea minimă la soare-15minute pe zi. În cazul în care aportul alimentar este scăzut, se recomandă un supliment. 
  
 • Limitarea aportului de sare, cafeină, și băuturi răcoritoare, deoarece acestea pot slăbi oasele atunci când sunt consumate în exces. 
  
 • Evitați consumul regulat de  alcool. Consumul a două sau trei băuturi alcoolice pe zi poate afecta oasele. Abandonați fumatul! 

Activitate fizică 

Dr. Mary Jane Detroyer, specialist în osteoporoză, CDN New York spune că "pentru a reconstrui un os, masa musculară trebuie să participe la exerciții purtătoare de greutate. Cercetările susțin în mod clar că exerciții de susținere a greutătii, cum ar fi mersul pe jos, drumeții și dans, toate sunt alegeri bune pentru partea inferioară a corpului, însă adăugarea de exerciții cu greutăti ușoare sau benzi elastice pot ajuta oasele în partea superioară a corpului. Formele mai puțin tradiționale cum ar fi yoga, tai chi și Pilates, pot ajuta nu numai la creșterea creșterea densitătii osoase, dar imbunătătesc în mod semnificativ echilibrul, prin creșterea puterii de susținere. Cercetările au arătat că un echilibru mai bun și îmbunătățirea  de mersului se traduc în mai puține fracturi toamna indiferent de gradul de pierdere osoasa”. 

Detroyer, care în mod regulat sfătuieste pacienții cu privire la moduri de a-și îmbunătăți dieta și sa include activitatea fizică în viața lor, oferă următoarele sugestii pentru construirea oaselor: 
  
 • Încorporarea de exerciții pemtru echilibru, cum ar fi yoga, pilates la începutul unui antrenament ajută la prevenirea căzăturilor. 
  
 • Femeile trebuie să practice exerciții de ridicare de greutate în sala de sport, începând cu greutăți mai mici, cu 15 repetări, ultima fiind o provocare și creșterea treptată, atât în greutate și repetiții în timp. 
  
 • În absența unor probleme articulare sau musculare, Detroyer recomandă activităti de sărituri, cum ar fi săritul corzii, sau pur și simplu sărind în sus și în jos pe podea sau saltea. Impactul ajută la construirea oaselor. 
  
 • Pentru a ajuta la nivelul coloanei vertebrale, includeți exerciții care întăresc mușchii spatelui, cum ar fi extensiile pe spate, podul ,planșa etc. 
  
 • Pentru a evita rănirea, oamenii ar trebui să lucreze cu un fizioterapeut sau un antrenor personal cu un grad de certificare și de specialitate. 

Medicamentele 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicamente pot fi recomandate in urma unui consult pentru osteoporoza. Acestea  concepute pentru a menține sau de a îmbunătăți densitatea oaselor, cum ar fi Fosamax, Boniva, Actonel și Reclast, au anumite  efecte secundare, inclusiv arsuri la stomac, ulcere, maxilare slăbite și, în mod ironic, un risc crescut de a anumitor tipuri de fracturi. Nu există un consens cu privire la cine ar putea beneficia cel mai mult de aceste medicamente (de exemplu, atunci când beneficiile depăsesc orice riscuri potențiale). În prezent, medicii și pacienții fac aceste determinări pe o bază individuală. 

Există mai multe tratamente farmacologice disponibile. Acești agenți acționează fie prin mijloace antiresorbtive, fie prin mijloace anabolice.

La femeile cu osteoporoză cunoscută, recomandările sunt de a începe tratamentul cu risedronat, alendronat, acid zoledronic sau denosumab pentru a reduce riscul de fractură. Aceste tratamente reduc fracturile atât la nivelul coloanei vertebrale, cât și la cele non-vertebrale. Bazedoxifenul, un modulator selectiv al receptorului de estrogen combinat cu estrogen conjugat, a fost aprobat de FDA pentru prevenirea osteoporozei, dar nu pentru tratament.

Bărbaților ar trebui să li se ofere bifosfonați ca terapie de primă linie.

Dacă pacienții nu tolerează aceste medicamente, pot încerca alte medicamente, cum ar fi teriparatida. Medicamentele despre care s-a demonstrat că reduc doar fracturile vertebrale, cum ar fi raloxifenul și ibandronatul, ar trebui rezervate pacienților care nu pot tolera medicamentele menționate anterior.

Pentru ambele grupuri, orice cauză secundară trebuie tratată. Utilizarea terapiei combinate de teriparatidă și bifosfonat sau teriparatidă și denosumab la pacienții cu osteoporoză severă și fracturi de șold și vertebrale merită luată în considerare.

Nu există studii randomizate privind monitorizarea tratamentului cu scanări ulterioare de absorbție cu osteodensitometrie DEXA(  raze X duale). Mai multe studii arată că femeile au avut fracturi reduse cu tratament independent de densitatea minerală osoasă ulterioară.

Există o dezbatere în desfășurare despre bifosfonați, studii în curs pentru a determina dacă pauza de medicamente după cinci ani de terapie sau terapia continuă sunt cele mai benefice pentru a reduce fractura.

Bifosfonații sunt clasa de medicamente cel mai frecvent prescrisă. Aceste medicamente sunt împărțite în compuși fără azot și compuși care conțin azot. Acestea din urmă sunt considerate terapie de primă linie. Compușii care conțin azot inhibă farnesil pirofosfat sintaza și în cele din urmă inhibă resorbția osteoclastelor și induc apoptoza osteocitelor. Agenții comuni includ:

  • Alendronatul poate reduce rata fracturilor șoldului, coloanei vertebrale și încheieturii mâinii cu 50%
  • Risedronatul poate reduce fracturile vertebrale și nevertebrale cu 40% în trei ani
  • Acidul zoledronic IV reduce rata fracturilor coloanei vertebrale cu 70% și a fracturilor de șold cu 40% în trei ani

Alte clase de medicamente

  • substituție hormonală conjugată estrogen-progestin (HRT)
  • Înlocuire numai cu estrogen (ERT)
  • Calcitonina de somon
  • Modulatori selectivi ai receptorilor de estrogeni (raloxifen) - raloxifenul este un agonist al receptorilor de estrogeni de pe os și reduce resorbția osteoclastelor.
  • Anabolic (teriparatida) - Teriparatida este o formă recombinată de hormon paratiroidian (PTH) care stimulează osteoblastele să producă mai mult os. Teriparatida este acum aprobată de FDA pentru tratamentul osteoporozei la bărbați și femei.
  • Inhibitori RANKL (denosumab) - Denosumab este un Ig2 monoclonal care vizează RANKL și inhibă capacitatea acestuia de a se lega de RANK și are ca rezultat inhibarea activării osteoclastelor.

Luati in calcul si intoleranta la gluten

Detroyer subliniază faptul că individualizarea este cheia atunci când vine vorba de tratarea masei osoase scăzute. Ca un exemplu, ea citează un pacient care a consultat mai mulți medici și a fost diagnosticat în mod repetat, cu masă osoasă scăzută. I-au fost  prescrise medicamente, suplimente și exerciții. Neconvins că problema a fost rezolvată, a apelat la teste pentru intoleranță la gluten, care s-au dovedit pozitive. Nici una dintre recomandările pentru tratarea masei osoase scăzute n-ar fi ajutat fără a face ceva cu intoleranță la gluten care a stat la baza diagnosticului de osteoporoză. 

Sursă foto: Shutterstock

 

Osteoporosis, 2022, Joann L. Porter; Matthew Varacallo.

Secondary Osteoporosis, 2021, Kavitha Ganesan; Jagmohan S. Jandu; Douglas Roane.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0