Exercițiu pentru dezechilibrul muscular
Dezechilibrul muscular nu cauzează doar dureri, dar poate influența negativ sănătatea generală, starea de bine și alinierea posturală. Stresul muscular și cel articular sunt de asemenea consecințe ale dezechilibrului muscular, ceea ce duce la un insuficient suport al organelor interne.
Corpul nostru are mușchi (sau grupuri de mușchi) care sunt atașați de fiecare parte a unei articulații și lucrează unul împotriva celuilalt pentru a controla mișcarea articulației sau pentru a controla o parte a corpului.
Când petrecem prea mult timp în aceeași poziție și făcând aceleași activități dezechilibrate, există riscul să apară sindromul miofascial. Acesta este un dezechilibru muscular sau, mai exact, un dezechilibru miofazic.
De exemplu, dacă folosiți în mod regulat mușchii de pe o parte a unei articulații mult mai mult decât cealaltă sau dacă acești mușchi și țesuturi moi rareori se întind, ei pot deveni mai puternici, dar devin și mai scurți și mai strânși.
Acest lucru sfârșește adesea prin a provoca încordări musculare și articulare care duc la durere și, pe termen lung, la uzura articulațiilor.
Dezechilibrele musculare tind să apară în tipare și au apoi ca rezultat o disfuncție posturală.
Este foarte important în special pentru femeile care au trecut prin cezariană ca dezechilibrul muscular să fie anihilat. Stresul apare de obicei în momentul când unii mușchi se contractă și se scurtează în timp ce antagoniștii devin întinși și atrofiați. În general mușchii contractați sunt cei numiți și „workaholics”, în timp ce mușchii atrofiați sunt cei „lazy” sau mușchii leneși ai organismului.
Care sunt cauzele și consecințele dezechilibrelor musculare?
Dezechilibrele musculare sunt cauzate de numeroși factori, printre care se numără:
1. Mișcările repetitive
Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale dezechilibrelor musculare. Când mușchii se scurtează, ei produc forță. Dacă sunt folosiți pentru a genera forță în mod repetat pentru aceleași acțiuni, mușchii se suprautilizează și rămân într-o stare de semi-contracție, ceea ce poate schimba poziția articulației.
Efectuarea acelorași mișcări într-un cadru de lucru sau efectuarea exactă a acelorași exerciții în timpul unui antrenament sunt două exemple de mișcări repetitive care pot fi o cauză potențială a dezechilibrelor.
De aceea, dacă serviciul tău presupune să faci mișcări repetitive, încearcă să identifici cum ai putea să faci mici modificări la antrenamentul tău pentru a evita dezechilibrele musculare. De asemenea, asigură-te că atunci când faci mișcare, mai exact atunci când practici aceleași tipuri de exerciții în timpul antrenamentelor, încerci exerciții noi. Motivul? Așa poți minimiza riscul de a dezvolta dezechilibre musculare.
2. Stai în aceeași poziție
Faptul că stai în aceeași poziție, precum așezată pe scaun sau pe canapea, o perioadă lungă de timp poate crea dezechilibre musculare la nivelul șoldurilor. Cei mai mulți dintre noi stăm la volan atunci când mergem sau când ne întoarcem de la serviciu și petrecem cea mai mare parte a zilei de lucru într-o poziție așezată. Când stai foarte mult pe scaun, șoldurile tale sunt flectate, ceea ce plasează mușchii care provoacă flexia șoldului într-o poziție scurtată.
Când flexorii șoldului sunt scurtați, aceștia vor schimba modul în care se mișcă articulațiile șoldului. În plus, atunci când flexorii șoldului sunt strânși, aceștia reduc activitatea mușchilor gluteus maximus responsabili de extinderea șoldurilor.
Aceasta ar putea fi, de asemenea, o cauză potențială a durerii de spate. Dacă la serviciu trebuie să stai pe scaun aproape toată ziua, caută oportunități de a te ridica, de a te mișca și de a încerca să îți păstrezi articulațiile mobile și mușchii șoldurilor să nu devină prea strânși.
3. Este important și poziția adoptată la volan
Modul în care te poziționezi în timp ce conduci poate avea un efect de durată asupra corpului tău. Analizează modul în care îți poziționezi șoldurile și picioarele în timp ce conduci. Menținerea unui picior îndoit pe spate sau aplecat în timp ce te afli la volan poate determina modificarea lungimii de repaus a mușchilor, în special dacă conduci perioade lungi de timp.
De aceea, este important să acorzi atenție modului în care stai la volan. Indicat ar fi să încerci să îți menții corpul într-o poziție neutră. Dacă urmează să faci o călătorie lungă cu mașina, ia pauze din când în când, pentru a ieși din mașină și pentru a te mișca puțin. Mai mult decât atât, acest lucru te va ajuta, de asemenea, să rămâi în alertă, un lucru extrem de important, atât pentru siguranța ta, cât și celorlalți.
4. Efectuarea acelorași exerciții fizice
Efectuarea exercițiilor într-un singur plan de mișcare poate fi o cauză a dezechilibrelor musculare. Corpul este proiectat să se miște prin mai multe planuri de mișcare și în mai multe direcții, cu toate acestea, multe exerciții populare mișcă corpul printr-un singur plan de mișcare. Abdomenele și genuflexiunile sunt doar câteva exemple de exerciții care sunt limitate la o mișcare limitată, liniară.
Efectuarea unui număr mare de exerciții care sunt limitate la anumite tipuri de mișcare ar putea duce la dezechilibre musculare. Pentru a reduce riscul de a dezvolta dezechilibre musculare, asigură-te că atunci când faci mișcare practici exerciții diferite, care presupun împingerea, tragerea, rotirea, precum și mișcarea laterală și în direcții de rotație. Înțelegerea modului de deplasare într-un mediu multiplan poate ajuta la reducerea riscului de dezechilibre.
5. Ai grijă la postură!
Menținerea unei posturi nesănătoase poate duce la dezechilibre musculare ale corpului superior, în special ale umerilor și părții superioare a spatelui. Dacă părinții tăi ți-au spus să „nu mai stai cocoșat” sau să „stai drept”, cu siguranță era de la faptul că nu adoptai o poziție corectă.
O postură necorespunzătoare poate duce la modele de mișcare defecte, ineficiente, care cresc riscul de rănire. De exemplu, permiterea corpului să se rostogolească înainte într-o poziție aplecată poate provoca scurtarea mușchilor umerilor, ceea ce creează lungime inutilă în mușchii spatelui superior. Folosirea tastaturii unui computer sau trimiterea constantă a mesajelor și scrolatul pe telefon poate, de asemenea, să încurajeze această poziție necorespunzătoare. Dacă acest lucru îți sună familiar, exercițiile pentru stabilitatea nucleului sau efectuarea mișcărilor de tragere cu mâinile într-o poziție neutră te pot ajuta să stai mai drept.
6. Purtarea pantofilor cu toc
Încălțămintea cu toc înalt poate crea dezechilibre musculare. Purtarea frecventă a pantofilor care ridică călcâiele mai sus decât degetele de la picioare te poate expune riscului de a dezvolta o serie de dezechilibre musculare în picioare, șolduri și umeri.
În momentul în care călcâiele sunt într-o poziție ridicată, se poate schimba poziția genunchilor. Aceasta, la rândul său, schimbă poziția oaselor coapsei, care, ulterior, schimbă poziția coloanei vertebrale și a umerilor. Călcâiele înălțate pot provoca, de asemenea, strângere extremă la gambe și mușchii responsabili de îndreptarea picioarelor. Dacă ești alergător sau dansator și porți tocuri înalte în mod regulat, este important să abordezi orice problemă de flexibilitate la gambe înainte ca acestea să devină potențiale dezechilibre musculare care pot cauza răni.
Acestea sunt doar câteva exemple, toate ducând la efecte secundare similare:
- Articulații, tendoane și ligamente iritate cauzate de nemișcarea necorespunzătoare;
- Susceptibilitate mai mare la încordări și rupturi musculare din cauza suprasolicitarii mecanice a mușchilor scurtați și a elasticității reduse;
- Performanță redusă.
Un studiu a arătat că, dacă există un dezechilibru muscular (adică o schimbare față de starea normală) de 15% sau mai mult, riscul este de 2,6 ori mai mare pentru aceste efecte secundare sau leziuni care apar.
Cum se poate preveni dezechilibrul muscular
Există anumiți mușchi cunoscuți pentru tendința lor de a se scurta sau slăbi ca urmare a stilului de viață occidental. Dacă nu este posibilă analiza individuală a echilibrului muscular, trebuie antrenați mușchii care au tendința de a slăbi, iar mușchii care au tendința de a se scurta trebuie întinși ca măsură preventivă.
Exercițiu pentru dezechilibru muscular și postură
Cele mai bune rezultate pe care le-am avut în privința unei posturi corecte au fost atunci când am accesat exercitii tip pilates. Mi-am modificat postura aducând pieptul mai în față, umerii s-au retras, musculatura trunchiului a devenit mult mai puternică iar retracția scapulară și-a îmbunătățit mobilitatea extraordinar de mult. Azi voi explica un exercițiu foarte util pentru a contracara dezechilibrul muscular și pentru a îmbunătăți postura.
1.Întinde-te cu fața în jos, mâinile în afara corpului, palmele orientate către sol. Poți folosi o coadă de mătură sau un baston pe care îl apuci cu ambele palme și strângi pumnul.
2.Trage abdomenul și coastele în sus, ridică partea superioară a spatelui în timp ce ții picioarele lipite de salteluță.
3.Retrage bastonul către piept în timp ce coatele se ridică mai sus decât nivelul palmelor.
4.Menține privirea orientată către sol pe toata durata execuției.
5.Menține poziția cu bara la piept timp de 2 respirații.
6.20 de repetări pe set.
7.3 seturi pe sesiune de antrenament.
8.Termină o sesiune în fiecare zi.
Acest exercițiu întărește musculatura stabilizatoare a umerilor și ajută la prevenirea durerilor de spate chiar și în sarcină.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Journal of Physical Therapy Science - Effects of specific muscle imbalance improvement training on the balance ability in elite fencers
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpts/27/5/27_jpts-2014-849/_article