Suplimentele cu condroitina - optiune pentru pacientii cu gonartroza

Rezultatele unui studiu prezentat la reuniunea anuală a membrilor din Colegiul American de Reumatologie, din 2015, au arătat cum condroitina, considerată de obicei mai mult un supliment nutritiv decât o opțiune de tratament, poate încetini progresia pe termen lung a artrozei genunchiului.

Ce este gonartroza

Gonartroza, cunoscută și sub denumirea de artroză a genunchiului, este o afecțiune cronică a genunchiului care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Ea este caracterizată prin deteriorarea cartilajului articular și a oaselor, ceea ce duce la durere, rigiditate și pierderea mobilității genunchiului.

Cartilajul este un țesut neted, flexibil și elastic care acoperă suprafețele osoase ale articulației, permițându-le să se miște fără frecare. În gonartroză, cartilajul se deteriorează treptat, ceea ce duce la durere, rigiditate și inflamație a genunchiului.

Recomandările experților DOC.ro

Gonartroza poate apărea din mai multe cauze, precum uzura naturală a cartilajului odată cu înaintarea în vârstă, leziuni anterioare ale genunchiului, suprasolicitarea articulației datorată activităților fizice intense, obezitatea sau anomalii ale dezvoltării articulației. Această afecțiune este una dintre cele mai frecvente afecțiuni reumatice și afectează în special persoanele cu vârsta peste 50 de ani, dar poate apărea și la persoane mai tinere.

Simptomele gonartrozei pot include durere, rigiditate, inflamație, zgomote în articulație, oboseală sau senzație de slăbiciune a genunchiului, precum și dificultăți în efectuarea activităților zilnice, precum mersul sau urcatul scărilor. Diagnosticul gonartrozei se bazează pe evaluarea simptomelor și a istoricului medical al pacientului, examen fizic și teste de imagistică, precum radiografia sau tomografia computerizată.

Despre studiul referitor la efectele condroitinei

În studiu au fost incluși pacienți cu gonartroză medie (scor radiologic Kellgren-Lawrence 2-3), normoponderali sau supraponderali, dar nu obezi, cu durere la mers pe drum drept, persistentă, raportată de pacienți ca fiind de cel puțin 4 pe o scală vizuală de la 0 la 10.

Tratamentul a constat în administrarea de condroitină în doza de 1200 mg/zi.

Rezultatele tratamentului au fost evaluate periodic prin aceeași scală de evaluare a durerii raportată de pacienți, prin evaluarea radiologică și prin RMN. Acesta din urma a arătat la grupul pacienților ce au primit condroitină o degradare mai lentă a cartilajului articular.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

În același timp, condroitina a fost eficientă și în reducerea simptomelor gonartrozei.

În practica medicală, avantajul tratamentului cu condroitină (ca de-altfel și cel cu glucozamină) este că toleranța acestor preparate este foarte bună, pot fi administrate și la pacienții la care administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) este limitată sau se face cu prudență (pacienți cu patologie gastrică, hipertensivi, cardiaci, cu afectare renală).

 

 

Durata tratamentului este, în schimb, una îndelungată, administrarea condroitinei se face timp de 1-2 ani.

Ce este condroitina?

Condroitina este o componentă majoră a cartilajului, care ajută la reținerea apei în această structură. Este produsă de corp în mod natural. Pentru producerea suplimentelor nutritive, condroitina poate fi fabricată din cartilajul animalelor, precum cel de la vaci, porci sau rechini, sau poate fi obținută în laborator. Suplimentul este vândut sub denumirea de "condroitin sulfat" ori "sulfat de condroitină". În multe țări europene, condroitina este aprobată ca tratament prescris pentru artroză (un termen sinonim cu osteoartrita). În alte țări, precum SUA, condroitina este adeseori folosită în combinație cu un supliment cu glucozamină.

Sulfatul condroitină este eficient pentru tratarea gonartrozei

Eficacitatea sulfatului de condroitină (prescris de medic) este similară cu cea a celecoxibului (un medicament antiinflamator non-steroidian) în ceea ce privește reducerea durerii și îmbunătățirea funcției articulare a pacienților cu gonartroză, potrivit rezultatelor unui studiu prospectiv, dat publicității în vara lui 2017.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), printre care și celecoxibul, sunt folosite în mod frecvent pentru a trata pacienții care suferă de gonartroză. Sulfatul de condroitină - o componentă majoră a matricei extracelulare de țesut conjunctiv, inclusiv o componentă a cartilajului, oaselor, pielii, ligamentelor și tendoanelor - este considerat a fi un "medicament simptomatic cu acțiune lentă pentru artroză" și este, în mod frecvent, prescris pentru controlul acestei afecțiuni articulare.

Sulfatul de condroitină, după cum se știe deja, are o acțiune benefică, antiinflamatoare, în cazul celulelor (condrocite) pacienților care suferă de artroză, substanța inhibând activarea factorului nuclear kappa B.

Studiul menționat în 2017 a inclus pacienți din 5 țări europene, cu vârstă de peste 50 de ani și care sufereau de gonartroză primară la anumite compartimente ale genunchiului. Pacienții au fost apoi împărțiți, aleator, în mai multe grupuri, pentru a primi

  • tabletă de sulfat de condroitină de 800 mg și o tabletă placebo de celecoxib;
  • tabletă placebo de controitină și o capsulă de celecoxib de 200 mg;
  • sau o tabletă placebo de sulfat de condroitină și o capsulă placebo de celecoxib.

Fiecare combinație a fost administrată zilnic, pe o perioadă de 6 luni. Pacienților li s-a permis să ia paracetamol de 500 mg până la o doză maximă de 3 g pe zi, pentru a scăpa de durere. Alte intervenții farmacologice sau non-farmacologice nu au fost permise.

Pacienții din grupurile de tratament ce au constat în controitină și celecoxib au raportat o scădere mai semnificativă a intensității durerii, după 6 luni de studiu, în comparație cu cei din grupurile cu tablete placebo, după ce au fost evaluați în funcție de anumite scoruri.

Într-un alt studiu publicat în Journal of Orthopaedic Surgery and Research, cercetătorii au analizat efectele condroitinei asupra structurii și funcției cartilajului articular la pacienții cu gonartroză. Concluzia acestui studiu a fost că utilizarea condroitinei a dus la o îmbunătățire semnificativă a densității și grosimii cartilajului articular.

Un studiu publicat în revista Annals of the Rheumatic Diseases a analizat 16 studii clinice randomizate și controlate cu placebo privind utilizarea suplimentelor cu condroitină pentru tratamentul gonartrozei. Acesta a implicat un total de 3.803 de pacienți cu gonartroză și a constatat că utilizarea suplimentelor cu condroitină a dus la o îmbunătățire semnificativă a simptomelor gonartrozei, cum ar fi durerea și rigiditatea. De asemenea, a fost observată o îmbunătățire a funcției articulare și o reducere a necesității utilizării medicamentelor antiinflamatoare.

În concluzie, gonartroza este o afecțiune comună a genunchiului care poate fi tratată prin diverse opțiuni de tratament. Este important să discuți cu medicul tău specialist pentru a determina cel mai bun plan de tratament pentru simptomele tale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock 
Bibliografie:
Studiul "Chondroitin Sulfate in the Treatment of Osteoarthritis: From in Vitro Studies to Clinical Recommendations", publicat in Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease (2010), autori: Yves Henrotin, Mariane Mathy, Christelle Sanchez, Cecile Lambert.- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22870459/ 
Rheumatology Advisor - https://www.rheumatologyadvisor.com/osteoarthritis/chondroitin-sulfate-as-effective-as-celecoxib-for-knee-oa-pain-and-function/article/673486/
Osteoarthritis (OA) - https://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm#:~:text=Osteoarthritis%20(OA)%20is%20the%20most,underlying%20bone%20begins%20to%20change. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0