Cum influenteaza tratamentul cu condroitin sulfat cartilajul articular?

Studiile arata ca in cazul pacientilor cu gonartroza, condroitina, o componenta importanta din structura cartilajului, are numeroase beneficii.

In cadrul unui studiu multi-centric, desfasurat pe perioada de 1 an, au fost inclusi pacienti cu gonartroza grad Kellgren-Lawrence 2 sau 3 pe radiografie si cu un nivel mediu de durere la nivelul genunchilor.

Analiza volumului cartilajului articular

Studiul din 2016 si-a propus sa evalueze corelatia dintre simptomele clinice si volumul cartilajului articular evaluat prin RMN la pacientii cu gonartroza, dupa 48 de saptamani de tratament cu condroitin sulfat. Rezultatele acestui studiu au fost publicate in jurnalul "Clinical Reumatology".

Evaluarile clinice si imagistice (cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare) s-au facut la inceputul tratamentului, la 6 luni si la 1 an de tratament. La evaluarea RMN au fost cuantificate: volumul global al cartilajului si pe compartimentele genunchiului, anomalii ale cartilajului articular, leziuni ale meniscului, anomalii ale ligamentelor, sinovita, osteofitele, chisturile subcondrale, chisturile poplitee si edemul subcondral.

Rezultatele tratamentului cu condroitin pentru gonartroza

Dupa 48 de saptamani, ambele grupuri de pacienti au relatat o ameliorare a simptomelor. In grupul pacientilor carora li s-au dat substante cu efect placebo, evaluarea RMN de la sfarsitul perioadei de 1 an a aratat o pierdere in grosimea cartilajului articular, in timp ce in grupul pacientilor care au urmat tratamentul cu condroitina s-a observat o crestere a volumului total articular.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Studiul a aratat ca nu exista corelatii intre modificarile paramentrilor RMN si simptome. Diferenta in ceea ce priveste modificarea volumului cartilajului articular intre cele doua grupuri ar putea reflecta un efect structural de modificare a acestuia, ca urmare a tratamentului cu condroitin sulfat.

Acest studiu confirma utilitatea rezonantei magnetice nucleare (RMN) ca un instrument sensibil cantitativ si calitativ de evaluare a medicamentelor modificatoare de structura, din care face parte si condroitin sulfatul, la pacientii cu gonartroza.

Cum ajuta condroitina pacienti cu artroza

Condroitin sulfatul este un carbohidrat complex care se gaseste si in cartilajul nostru, care ajuta la retinerea apei, prin urmare, el mentine integritatea cavitatii articulare. Condroitin sulfatul a fost foarte mult timp studiat, iar rezultatele cele mai vechi aratau ca substanta functioneaza si ca un antiinflamator si ca reduce durerile articulare. Unele studii de laborator sugereaza ca, in esenta, condroitin sulfatul poate incetini degradarea cartilajului, proces asociat cu artroza si ca poate chiar sa stimuleze dezvoltarea cartilajului.

Glucozamina este folosita in combinatie cu condroitin sulfatul

Condroitin sulfatul si glucozamina se gasesc in mod natural, in cartilajul din corpul nostru. In studiile clinice care au fost conduse de Colegiul American de Reumatologie, unii pacienti cu artroza la nivelul genunchiului (gonartroza) au raportat multe beneficii de pe urma faptului ca au luat suplimente care contineau sulfat de glucozamina sau o combinatie de sulfat de glucozamina cu condroitin sulfat.

Expertii sunt de acord ca este nevoie de mai multe studii pe aceasta tema, pentru a intelege pe deplin cum aceste suplimente influenteaza simptomele gonartrozei.

De exemplu, un astfel de studiu, dat publicitatii in mai 2017, a aratat ca sulfatul de condroitin sulfatul de condroitina este la fel de bun ca un medicament din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene pentru a trata simptomele dureroase ale gonartrozei.

Artroza este o boala articulara degenerativa (numita si osteoartrita), cauzand durere, pierderea functiei articulare si, in unele cazuri, dizabilitate pana la un anumit grad. Artroza este de regula tratata cu ajutorul medicamentelor antialgice (cele care scad durerea), mai exact cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si cu paracetamol.

Insa exista dovezi care arata ca daca o persoana ia in mod regulat doze mari de antiinflamatoare nesteroidiene si de paracetamol, pe termen lung, tratamentul acesta este asociat cu efecte adverse frecvente si grave, asa ca pacientii cu gonartroza au nevoie de alternative mai sigure.

Astfel, o echipa de cercetatori a desfasurat un studiu clinic in care au fost implicati 604 pacienti, din 5 tari europene, cu gonartroza simptomatica. Acesti pacienti au fost impartiti in trei grupuri si apoi monitorizati 6 luni. C

ercetatorii au concluzionat ca o doza zilnica de 800 mg de condroitin sulfat de cea mai buna calitate este mai buna decat substanta placebo si la fel de buna ca un calmant folosit in cadrul studiului in ceea ce priveste reducerea durerii si imbunatatirea functiei articulare in cazul pacientilor cu simptome ale gonartrozei.

 

 

Bibliografie:

Studiul "Pharmaceutical-grade Chondroitin sulfate is as effective as celecoxib and superior to placebo in symptomatic knee osteoarthritis: the ChONdroitin versus CElecoxib versus Placebo Trial (CONCEPT).", publicat in Annals of the Rheumatic Diseases, autori Jean-Yves Reginster, Jean Dudler, Tomasz Blicharski, Karel Pavelka.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0