Cum influenteaza tratamentul cu sulfat de condroitină cartilajul articular?
Cum influenteaza tratamentul cu sulfat de condroitină cartilajul articular?
Cum influenteaza tratamentul cu sulfat de condroitină cartilajul articular?
Studiile arată că în cazul pacienților cu gonartroză, condroitina, o componentă importantă din structura cartilajului, are numeroase beneficii. Osteoartrita, cunoscută și sub denumirea de gonartroză, este o afecțiune frecventă care provoacă dizabilități grave. Printre factorii de risc se numără vârsta, sexul feminin, obezitatea, factorii mecanici, leziunile și slăbiciunea musculară. Este o afecțiune caracterizată prin pierderea progresivă a cartilajului articular și a leziunilor osoase subcondrale.
Pacienții diagnosticați cu această boală se confruntă cu durere, rigiditate, slăbiciune musculară și modificări ale echilibrului. Gonartroza afectează articulațiile sinoviale, care sunt formate dintr-o capsulă căptușită de sinoviale, și cartilaj care acoperă capetele osoase. Cartilajul este compus din apă, condrocite, colagen și proteoglicani. Deteriorarea cartilajului articular este o trăsătură caracteristică a acestei afecțiuni.
Reducerea lentă a colagenului și a proteoglicanilor din cartilaj favorizează catabolizarea rețelei de colagen și astfel se formează osteofitele. Mai mulți compuși au fost investigați pentru efectele lor pozitive asupra simptomelor clinice și potențialul de a îmbunătăți modificările structurale care apar în țesuturi în timpul osteoartritei. Unul dintre cei mai folosiți compuși în managementul pacienților cu osteoartrită este sulfatul de condroitină.
Sulfatul de condroitină este un glicozaminoglican sulfatat, motiv pentru care este considerat un „frate” biochimic al acidului hialuronic, a sulfatului de dermatan și a altor compuși. Sulfatul de condroitină se găsește în medicamentele simptomatice cu acțiune lentă pentru osteoartrită, având ca rol încetinirea progresiei acestei afecțiuni, așa cum a fost demonstrat în diferite studii 1.
Cum ajută condroitina pacienții cu artroză
Așa cum am menționat mai sus, sulfatul de condroitină este un carbohidrat complex care se găsește și în cartilajul nostru și care ajută la reținerea apei, prin urmare, el menține integritatea cavității articulare. Sulfatul de condroitină a fost foarte mult timp studiat, iar rezultatele cele mai vechi arătau că această substanță funcționează și ca un antiinflamator și că ar putea să diminueze durerile articulare. Unele studii de laborator sugerează că, în esență, sulfatul de condroitină poate încetini degradarea cartilajului, proces asociat cu artroza și că poate chiar să stimuleze dezvoltarea cartilajului.
Ce spun studiile
În ceea ce privește dovezile eficacității clinice, o meta-analiză recentă a arătat un efect superior al sulfatului de condroitină față de placebo în reducerea durerii și un efect mare asupra îmbunătățirii funcției genunchiului, măsurat de indicele Lequesne2.
Cu toate acestea, a existat un nivel ridicat de inconsecvență în rezultatele studiilor clinice din cauza dimensiunii studiului și a diferitelor mărci de sulfat de condroitină folosite în cadrul cercetării.
A mai existat un studiu publicat în 2015 care a demonstrat că sulfatul de condroitină este mult mai benefic decât placebo la îmbunătățirea durerii și a calității vieții la pacienții cu osteoratrită.
O altă meta-analiză publicată în 2019 a concluzionat că sulfatul de condroitină a avut o eficiență mică până la moderată în reducerea durerii cauzată de gonartroză, cu doze mai mari (1200 mg/zi) având beneficii mai mari decât dozele mai mici. Cu toate acestea, această meta-analiză a concluzionat că sulfatul de condroitină a avut doar un efect minim asupra îngustării spațiului articular și niciun efect asupra volumului cartilajului2.
Analiza volumului cartilajului articular
În cadrul unui studiu multicentric, mai vechi, desfășurat pe o perioadă de 12 luni, au fost incluși pacienți cu gonartroză grad Kellgren Lawrence 2 sau 3 pe radiografie și cu un nivel mediu de durere la nivelul genunchilor. Studiul acesta din 2016 și-a propus să evalueze corelația dintre simptomele clinice și volumul cartilajului articular evaluat prin RMN la pacienții cu gonartroză, după 48 de săptămâni de tratament cu sulfat de condroitină. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în jurnalul „Clinical Rheumatology".
Evaluările clinice și imagistice (cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare) s-au făcut la începutul tratamentului, la 6 luni și la 1 an de tratament. La evaluarea RMN au fost cuantificate: volumul global al cartilajului și pe compartimentele genunchiului, anomalii ale cartilajului articular, leziuni ale meniscului, anomalii ale ligamentelor, sinovita, osteofitele, chisturile subcondrale, chisturile poplitee și edemul subcondral.
Rezultatele tratamentului cu sulfat de condroitină în gonartroză
După 48 de săptămâni, ambele grupuri de pacienți au relatat o ameliorare a simptomelor. În grupul pacienților cărora li s-au administrat substanțe cu efect placebo, evaluarea RMN de la sfârșitul perioadei de 1 an a arătat o pierdere în grosimea cartilajului articular, în timp ce în grupul pacienților care au urmat tratamentul cu condroitină s-a observat o creștere a volumului total articular.
Studiul a arătat că nu există corelații între modificările parametrilor RMN și alte simptome. Diferența în ceea ce privește modificarea volumului cartilajului articular între cele două grupuri ar putea reflecta un efect structural de modificare a acestuia, ca urmare a tratamentului cu sulfat de condroitină.
Acest studiu confirmă utilitatea rezonanței magnetice nucleare (RMN) ca un instrument sensibil cantitativ și calitativ de evaluare a medicamentelor modificatoare de structură, din care face parte și sulfatul de condroitină la pacienții cu gonartroză.
Alte dovezi clinice ale tratamentului cu sulfat de condroitină
Condrocitele sunt esențiale pentru păstrarea caracteristicilor normale ale cartilajului. În cartilajul afectat de gonartroza, condrocitele apoptotice au fost găsite în număr mai mare decât în cartilajul normal. Studii mai vechi au arătat că sulfatul de condroitină ar putea reduce numărul de condrocite apoptotice în studii in vitro și in vivo.
Glucozamina este folosită în combinație cu sulfatul de condroitină
Sulfatul combinat de condroitină (CS) și glucozamină (GlcN) au fost utilizate pe scară largă în formulările orale pentru a preveni și trata osteoartrita. Sulfatul combinat de condroitină (CS) este eficient în gestionarea durerii la pacienții cu osteoartroză, în timp ce glucozamina poate stimula sinteza glicozaminoglicanilor, reducând astfel degradarea matricei extracelulare. Deși au fost publicate mai multe studii pe această temă, eficacitatea tratamentului cu sulfatul combinat de condroitină (CS) și glucozamină (GlcN) rămâne incertă.
Sulfatul de condroitină și glucozamina se găsesc în mod natural în cartilajul din corpul nostru. În studiile clinice care au fost conduse de Colegiul American de Reumatologie, unii pacienți cu artroză la nivelul genunchiului (gonartroză) au raportat multe beneficii de pe urma faptului că au luat suplimente care conțineau sulfat de glucozamină sau o combinație de sulfat de glucozamină cu sulfat de condroitină.
Experții sunt de acord că este nevoie de mai multe studii pe această temă, pentru a înțelege pe deplin cum aceste suplimente influențează simptomele gonartrozei. De exemplu, un astfel de studiu, dat publicității în mai 2017, a arătat că sulfatul de condroitin este la fel de bun ca un medicament din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene administrat în ameliorarea simptomele dureroase ale gonartrozei.
Artroza este o boală articulară degenerativă (numită și osteoartrită), cauzând durere, pierderea funcției articulare și, în unele cazuri, dizabilitate până la un anumit grad. Artroza este, de regulă, tratată cu ajutorul medicamentelor antialgice (cele care scad durerea), mai exact cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și cu paracetamol.
Însă există dovezi care arată că dacă o persoană ia în mod regulat doze mari de antiinflamatoare nesteroidiene și de paracetamol, pe termen lung, tratamentul acesta este asociat cu efecte adverse frecvente și grave, așa că pacienții cu gonartroză au nevoie de alternative mai sigure.
Astfel, o echipă de cercetători a desfășurat un studiu clinic mai vechi în care au fost implicați 604 pacienți, din 5 țări europene, cu gonartroză simptomatică. Acești pacienți au fost împărțiți în trei grupuri și apoi monitorizați 6 luni.
Cercetătorii au concluzionat că o doză zilnică de 800 mg de sulfat de condroitină de cea mai bună calitate este mai bună decât substanța placebo și la fel de bună ca un calmant folosit în cadrul studiului în ceea ce privește reducerea durerii și îmbunătățirea funcției articulare în cazul pacienților cu simptome ale gonartrozei.
Siguranța sulfatului de condroitină
Sulfatul de condroitină este extras din surse animale și supus proceselor de purificare pentru uz comercial. Chiar și dacă este supus proceselor de purificare, există riscul să fie prezente bacterii, viruși etc. Din cauza metodelor de extracție, produsele pe bază de sulfat de condroitină pot fi, de asemenea, contaminate cu alte polizaharide care sunt extrase simultan cu această substanță, cum ar fi acidul hialuronic, sulfatul de dermatan și sulfatul de keratan. Cercetătorii atrag atenția că acesta din urmă are ar putea să favorizez apariția unor reacții imunologice.
Studiile au descoperit, de asemenea, că o cantitate variabilă de proteine și acizi nucleici pot fi, de asemenea, co-purificate cu sulfat de condroitină. Aceste proteine pot fi, de asemenea, să ducă la apariția de reacții alergice și imunologice.
Contaminarea cu agenți infecțioși este, de asemenea, o posibilă sursă de evenimente adverse severe, cum ar fi dezvoltarea bolii Creutzfeldt-Jakob. În ciuda acestui fapt, o meta-analiză recentă a oferit dovezi puternice ale siguranței suplimentelor pe bază de sulfat de condroitină3.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Chondroitin Sulfate Supplements for Osteoarthritis: A Critical Review”, Cureus. 2023 Jun., Rui Brito, Diogo Costa, Carina Dias, Patrícia Cruz, Paula Barros
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10329866/
2 Studiul „Effects of oral chondroitin sulfate on osteoarthritis-related pain and joint structural changes: systematic review and meta-analysis”. Knapik JJ, Pope R, Hoedebecke SS, Schram B, Orr R. J Spec Oper Med. 2019;
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30859538/
3 Studiul „Safety of symptomatic slow-acting drugs for osteoarthritis: outcomes of a systematic review and meta-analysis”. Honvo G, Reginster JY, Rabenda V, et al. Drugs Aging. 2019, Germain Honvo, Jean-Yves Reginster et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31073924/
Te-ar mai putea interesa și...