Glucozamina: beneficii și utilizări
În ultima vreme din ce în ce mai mulți oameni apelează la suplimente pe bază de sulfat de glucozamină sau compuși ce conțin și condroitină. Glucozamina este un compus existent în organism, mai ales la nivelul articulațiilor de orice tip și este implicată în formarea cartilajului. Producția acesteia poate fi însă alterată de diverse inflamații sau boli cronice, de aceea în unele cazuri, suplimentarea ei prin administrare orală poate avea efecte benefice.
Beneficiile glucozaminei
La ora actuală există dovezi care sprijină utilizarea sulfatului de glucozamină în tratamentul osteoartritei genunchiului și se consideră că ajută la consolidarea cartilajelor.
De ajutor în osteoartrită
Glucozamina este adesea recomandată împreună cu condroitina, care de asemenea, în mod natural, provine din cartilaj. Utilizarea terapiilor integrative pe bază de glucozamină are efect, în special, la persoanele cu gonartroză și osteoartrită, încă de la formele de debut, și la persoanele care practică mult sport ce presupune presiune pe articulații (alergat, jogging, sărituri). În schimb aceste tratamente, la persoanele ce au osteoartrită, pot ajuta și la reducerea dozelor de medicamente, cum ar fi agenți antiinflamatori nesteroidieni (AINS).
Poate accelera vindecarea rănilor
Însă efectele glucozaminei ar putea fi extinse și în alte afecțiuni sau probleme ale altor organe și sisteme, constatându-se beneficii asupra vindecării rănilor diverse, afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, precum și în prevenirea migrenei. Cercetările se bazează pe studii observaționale și sunt abia la început.
Este de ajutor și pacienților cu poliartrită reumatoidă
Mai multe studii au descoperit că sulfatul de glucozamină are efecte benefice și în osteoartrita altor articulații, în afară de genunchi, în poliartrită reumatoidă, tulburări ale articulației temporomandibulare, dar și în anumite boli ale oaselor (cum ar fi boala Kashin-Beck) prin reducerea durerii, creșterea funcției fizice și sporirea activităților de auto-îngrijire.
Ar putea ameliora și durerile lombare
Tratamentul cu sulfat de glucozamină a fost studiat și în durerea lombară, în cadrul sindromului dureros inflamator nespecific din apropierea coloanei vertebrale inferioare. Tratamentul cu sulfat de glucozamină în monoterapie sau în asociere cu potasiu au ajutat la reducerea durerii.
Efectele glucozaminei au fost studiate pentru insuficiență venoasă cronică și varice, însă nu s-au efectuat studii medicale concludente.
Ar putea proteja de diabet de tip 2
Există controverse cu privire la efectele glucozamină la diabetici. De-a lungul timpului au existat rețineri cu privire la efectele glucozaminei asupra insulinei și zahărului din sânge. Cu toate acestea, unele studii recente sugerează că glucozamina ar avea efecte importante asupra acestor valori.
Mai mult decât atât, există cercetări care arată că utilizarea glucozaminei în timp poate avea de fapt un efect protector împotriva dezvoltării diabetului de tip 2, dar sunt necesare mai multe studii 1, care să ateste acest lucru.
Benefică și în cistita interstițială
Și cistita interstițială - inflamația peretelui vezicii urinare, responsabilă de unele forme de incontinență urinară se pare că ar beneficia de efectele sulfatului de glucozamină, după cum s-a văzut la pacienții care au primit-o pentru alte indicații terapeutice.
Studii mai vechi sugerează că un produs care conține atât sulfat de glucozamină, cât și sulfat de condroitină poate avea efecte benefice neașteptate asupra simptomelor provocate de cistita interstițială. Sunt necesare însă mai multe studii clinice în această direcție.
Boala inflamatorie intestinală (IBD)
Se știe că bolile inflamatorii intestinale, cum e și cazul colitei ulcerative, este că limitează capacitatea organismului de a folosi anumite tipuri de glucozamină, ceea ce duce la anumite simptome digestive. Un studiu din 2023 arată că suplimentele de glucozamină pot reduce simptomele neplăcute cu care se confruntă pacienții cu boli inflamatorii intestinale2. Totuși, oamenii de știință atrag atenția că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin implicarea glucozaminei asupra sănătății digestive, inclusiv asupra cancerului colorectal.
De ajutor în tulburarea articulației temporomandibulare
Mai mulți specialiști spun că glucozamina ar fi eficientă în tulburarea articulației temporomandibulare. Potrivit unui studiu mai vechi, pacienții care au luat glucozamină (mai mult de trei luni) și-au îmbunătățit mobilitatea și nici nu s-au mai confruntat cu dureri.
Ar putea fi benefică pacienților diagnosticați cu scleroza multiplă
În cazul diabetului de tip 1 și sclerozei multiple (SM) organismul își atacă propriile celule sănătoase. O formă specifică de supliment numită N-acetilglucozamină arată promițătoare în tratarea sclerozei multiple, terapia ducând la niveluri mai scăzute de inflamație. Aproximativ 30% dintre pacienții care au participat la un studiu din 2023 au observat o îmbunătățire a dizabilității lor neurologice3.
Scade riscul general de deces prin cancer
O cercetare efectuată în 2022 la care au participat peste 450.000 de persoane din Marea Britanie, care au fost monitorizate pe o perioadă de 10 ani, a arătat că acelea dintre ele care foloseau glucozamină în mod obișnuit au avut un risc scăzut de a deceda din pricina cancerului. Utilizarea de glucozamină pare să scadă riscul general de deces prin cancer, inclusiv cancer pulmonar și cancer renal.
Mai mult decât atât, utilizarea regulată a suplimentelor de glucozamină a fost asociată cu un risc mai mic de deces cu 15% din toate cauzele, un risc redus cu 18% de deces cauzat de boli de inimă, un risc redus cu 27% de deces cauzat de problemele de respirație și un risc redus cu 26% de deces din cauza afecțiunilor digestive. Interesant este că reducerea riscului a fost mai puternică în rândul persoanelor care au fumat.
Cercetătorii cred că utilizarea glucozaminei poate reduce inflamația, scăzând astfel riscul de mortalitate. Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, în prezent nu este clar dacă suplimentele de glucozamină oferă protecție împotriva cauzelor comune de deces.
Poate proteja împotriva mortalității
Deși sunt necesare mai multe cercetări, unele dovezi sugerează că administrarea de suplimente de glucozamină poate proteja împotriva decesului cauzat de afecțiuni precum cancerul și bolile de inimă.
Cum se administrează glucozamina
Suplimentele de glucozamină sunt disponibile în mai multe forme, inclusiv tablete, pastile, capsule și pulberi. Glucozamina poate fi, de asemenea, aplicată local prin utilizarea de creme și unguente care conțin glucozamină.
Cele mai frecvente tipuri de glucozamină care se găsesc în suplimente sunt sulfatul de glucozamină (GS) și clorhidratul de glucozamină (GH) . Aceste suplimente sunt de obicei administrate în doze divizate, de două sau trei ori pe zi. Este important de știut faptul că glucozamina acționează destul de lent, ceea ce înseamnă că ar putea dura câteva săptămâni de tratament înainte ca efectele ei să se observe.
Glucozamina și condroitina pot să aibă efecte adverse?
Nu au fost identificate probleme majore de sănătate în studiile ample despre glucozamina și condroitina pentru osteoartrita. Cu toate acestea, glucozamina poate provoca creșteri ale nivelului de glucoză (zahăr) din sânge la unii pacienți, iar glucozamina și condroitina au fost asociate cu un risc crescut de sângerare la persoanele care iau anticoagulante. De altfel, nu există date despre siguranța utilizării glucozaminei și condroitinei în timpul sarcinii sau în timpul alăptării.
Însă, este important de știut că glucozamina poate să aibă efecte secundare și că, de regulă, acestea sunt ușoare. Printre aceste efecte secundare se numără:
- Balonarea
- Durerile abdominale superioare
- Greaţa
- Diareea
- Arsurile la stomac
- Constipaţia
Persoanele care iau anumite medicamente pot fi, de asemenea, expuse riscului de complicații de sănătate. Printre medicamentele care pot interacționa cu glucozamina se numără:
- Warfarina. Administrarea de glucozamină în timpul administrării warfarinei poate intensifica efectele pe care le are acest anticoagulant și anume să provoace sângerare sau vânătăi grave.
- Anumite medicamente pentru cancer (inhibitori ai topoizomerazei II). Glucozamina poate bloca capacitatea unor medicamente pentru cancer concepute să încetinească rata la care celulele canceroase se pot copia, reducând astfel eficacitatea tratamentului.
- Acetaminofen. Administrarea sulfatului de glucozamină cu un produs care conține acetaminofen poate duce la reducerea eficacității tratamentului. Mai mult decât atât, este important ca persoanele cu următoarele afecțiuni de sănătate să fie precaute atunci când iau în considerare să urmeze un tratament cu suplimente de glucozamină.
- Astm: deoarece suplimentul poate agrava simptomele acestei afecțiuni.
- Glaucom: Suplimentele de glucozamină pot agrava glaucomul prin creșterea presiunii în interiorul ochiului.
Medicii au constatat că glucozamina este bine tolerată până la trei ani de administrare. Cu toate acestea, oamenii care sunt alergici la crustacee, de exemplu ar trebui să evite utilizarea acestuia.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Glucosamine Use, Inflammation, and Genetic Susceptibility, and Incidence of Type 2 Diabetes: A Prospective Study in UK Biobank”, Diabetes Care, 2020 Apr; Ma H, Li X, Zhou T, Sun D, Liang Z, Li Y, et al.
https://diabetesjournals.org/care/article/43/4/719/35813/Glucosamine-Use-Inflammation-and-Genetic
2 Studiul „Impact of Glucosamine Supplementation on Gut Health”, Nutrients, 2021 Jun 24; Moon JM, Finnegan P, Stecker RA, Lee H, Ratliff KM, Jäger R, et al.
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/7/2180
3 Studiul „N-acetylglucosamine inhibits inflammation and neurodegeneration markers in multiple sclerosis: a mechanistic trial”. J Neuroinflammation. 2023 Sep 13; Sy M, Newton BL, Pawling J, Hayama KL, Cordon A, Yu Z, et al.
https://jneuroinflammation.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12974-023-02893-9
Te-ar mai putea interesa și...