Suplimente si substante active pentru cei cu dureri de sold

Deoarece exista atat de multe cauze diferite care ar putea duce la aparitia durerii de sold, daca observi ca simptomele persista mai mult de cateva saptamani, apar subit sau sunt simptome inexplicabile, este cazul sa faci o vizita la cabinetul medicului, pentru un diagnostic corect.

Artroza, artrita reumatoida, bursita si tendinita sunt doar cateva dintre afectiunile care pot cauza durere de sold, insa indiferent de cauza acestei neplacerii, durerea de sold poate sa se agraveze daca este lasata netratata.

Multi medici sunt de parere ca o combinatie intre medicamentele conventionale si unele suplimente (substante active) reprezinta cea mai buna abordare pentru a tine durerea de sold sub control.

Acizii grasi esentiali - Nu degeaba sunt numiti "esentiali", ei sunt importanti tocmai prin faptul ca organismul nostru nu ii poate produce. Acizii grasi Omega 3 au beneficii multiple in mai multe zone ale corpului, pentru ca ei lupta contra inflamatiei. Surse excelente de Omega 3 sunt tipurile de peste gras, precum somonul din salbaticie, sardinele, macroul si carnea de vita obtinuta de la animale hranite cu iarba, insa gasim Omega 3 si in surse de origine vegetala, precum semintele de in, semintele de chia si nucile romanesti. Daca alimentatia ta este una prea saraca in Omega 3, medicul iti va recomanda suplimente cu acesti acizi grasi esentiali, pentru a-ti mentine articulatiile soldurilor sanatoase.

Plante medicinale cu efecte antiinflamatoare - Exista pe piata anumite suplimente ce au la baza substante active cu proprietati antiinflamatoare, extrase din unele plante medicinale. Plante precum turmericul, ghimbirul si boswellia sunt excelente pentru a reduce inflamatia din corp, iar inflamatia poate sa afecteze si articulatiile soldului ori pe cele ale genunchilor.

Poti sa profiti de proprietatile tumericului, ghimbirului ori ale "tamaii indiene" daca le iei sub forma de supliment, pentru ca articulatiile tale sa se bucure de o doza mai concentrata. Discuta, inainte de a le lua, cu medicul tau reumatolog.

Glucozamina - Substanta care se gaseste in mod natural in cartilaj, glucozamina este importanta si ea pentru pacientii cu probleme la nivelul articulatiei soldului. Retine ca, daca alegi sa folosesti un supliment, forma lichida este mai indicata, pentru ca organismului ii va fi mai usor sa o absoarba, in comparatie cu suplimentele sub forma de pudra.

De cele mai multe ori, in suplimentele pentru articulatii sanatoase se gasesc in aceleasi capsule glucozamina si condroitina. Acestea sunt componente structurale ale cartilajului, tesutul care functioneaza ca o zona ce absoarbe socul, in articulatii. Ambele sunt produse in mod natural in organism, insa sunt disponibile si in unele suplimente alimentare.

Dovezile3 in ceea ce priveste folosirea glucozaminei pentru anumite afectiuni arata ca substanta este utila in cazul pacientilor cu artroza. Administrarea orala a sulfatului de glucozamina ar putea oferi o calmare a durerii la pacientii cu artroza la genunchi, la sold ori la coloana vertebrala.

Colagenul ca supliment pentru articulatiile soldului - Colagenul este un tip de proteine care se gaseste in organismul nostru si care ajuta la construirea articulatiilor sanatoase. Tot el mentine tesutul conjunctiv sanatos. Este bine sa retine si ca acest colagen contine 19 aminoacizi diferiti, care sunt "piatrele de temelie" alke proteinelor. Pentru ca actioneaza aproape ca un fel de "lipici" sau adeziv natural in corpul nostru, mentinand pielea si articulatiile intr-o forma buna, colagenul are multe beneficii, cum ar fi sustinerea dezvoltarii muschilor, reducerea simptomelor artritei si faptul ca ne ajuta organismul sa se recupereze dupa un antrenament.

Unele dintre sursele de colagen importante sunt alimentele care sunt foarte bogate in proteine, precum carnea de vita, de pui, pestele si membrana din coaja de ou. Totodata, gasim colagen si sub forma de supliment, care poate fi recomandat de medicul reumatolog.

Membrana din coaja de ou - Colagenul care este extras din membrana naturala a cojii de ou ajuta in cazul pacientilor cu afectiuni ori tulburari ale articulatiilor sau ale tesuturilor conjunctive. Studiile arata ca membrana din coaja de ou este bogata in: nutrienti similari cu anumite tipuri de colagen, sulfat de glucozamina, sulfat de condroitina, acid hialuronic, glicozaminoglicani si aminoacizi. Toate acestea sunt substante ce au beneficii multiple pentru sanatatea articulatiilor si cea a tesutului conjunctiv.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In plus, oamenii de stiinta1 ne amintesc ca acest continut bogat de colagen al membranei din coaja de ou face din aceasta o substanta indeosebi utila in tratamentul afectiunilor tesuturilor conjunctive. Un studiu2 a analizat membrana naturala din coaja de ou, care se gaseste sub forma de supliment alimentar si la noi in tara. Astfel, au fost conduse doua studii clinice pe oameni, pentru a determina cat de eficient si cat de sigur este extractul din membrana cojii de ou, ca tratament pentru durerea si lipsa de flexibilitate asociate cu bolile articulare si cu cele ale tesuturilor conjunctive. Cercetatorii au descoperit ca 500 de miligrame dintr-un supliment cu extract de membrana de coaja de ou (NEM), administrate o data pe zi, au redus semnificativ durerea, atat rapid (in 7 zile), cat si pe o perioada mai mare (30 de zile).

Vitamina D - Corpul uman nu poate absorbi o cantitate suficienta de calciu fara sa aiba cantitatile adecvate de vitamina D, asa ca pentru persoanele care sufera de dureri de sold, si vitamina D poate fi un aliat. Pestele, ouale si expunerea moderata la lumina soarelui sunt cele mai bune surse. Atunci cand vrei sa iti alegi un supliment cu aceasta vitamina, discuta cu medicul curant si retine sa cauti in farmacii vitamina D3, pentru ca este aceeasi forma pe care o obtinem prin expunerea la soare.

De retinut!

Este important sa ai in vedere, cu toate beneficiile enumerate mai sus, ca unele suplimente pot avea efecte adverse, iar unele dintre substante ori unele plante pot sa interactioneze cu medicamentele pe care le iei. Este esential sa discuti cu medicul tau pe tema suplimentelor, pentru a afla daca este in regula sa le iei si pentru a afla doza corecta in cazul tau. Alte suplimente care pot fi folosite in tratarea ori in managementul durerii de sold sunt, potrivit specialistilor: bromelaina, ceaiul verde, calciul si magneziul. Acestea pot fi folosite pentru durerea si pentru anumite probleme ale sistemului musculo-scheletic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1"Hen's egg as a source of valuable biologically active substances.", iulie 2016, Postepy higieny i medycyny doswiadczalnej (Online); Zdrojewicz Z, Herman M, Starostecka E.
  • 2" Eggshell membrane: A possible new natural therapeutic for joint and connective tissue disorders. Results from two open-label human clinical studies", publicat in 2009 in Clinical interventions in aging; Kevin J Ruff, Dale P DeVore, Michael D Leu, Mark A Robinson.
  • 3Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-glucosamine/art-20362874

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0