Membrana din coaja de ou sau NEM: cum actioneaza la nivelul articulatiilor si ce spun studiile

Potrivit mai multor cercetări, și mai vechi, și mai noi, suplimentele care conțin extracte din membrană naturală de coajă de ou sau NEM (care vine de la cuvintele din engleză „natural eggshell membrane”) au o serie de beneficii în ceea ce privește sănătatea articulațiilor.

Membrana din coaja de ou este acea foiță localizată între albușul oului și coajă, care se poate observa cu ușurință atunci când este curățat un ou fiert. Chiar dacă nu face parte din coaja oului, membrana aceasta este de fapt atașată de coajă, iar oamenii de știință au arătat că poate avea numeroase puncte forte. 

Membrana naturală din coajă de ou conține în principal proteine sub formă de colagen, însă conține și mici cantități de sulfat de condroitină, glucozamină și alți nutrienți esențiali pentru menținerea articulațiilor sănătoase.

Chiar dacă acești compuși benefici se găsesc în cantități mici în membrana din coajă de ou, studiile științifice arată că un aport regulat de suplimente care conțin extracte din membrana cojii de ou ar putea avea multiple efecte benefice la nivelul articulațiilor. Oamenii de știință precizează că membrana din coajă de ou este o sursă excelentă de colagen, glucozamină, condroitină, acid hialuronic și calciu - iar toate aceste substanțe au fost investigate în numeroase studii pentru a se descoperi ce beneficii au în tratamentul artrozei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Acțiunea membranei din coaja de ou la nivelul articulațiilor

Iată ce spun studiile despre cum acționează membrana din coaja de ou la nivelul articulațiilor:

Membrana din coaja de ou, utilă în postmenopauză

La femeile postmenopauzale, membrana naturală a cojii de ou (sub formă de supliment) reduce durerea articulară, redoarea articulară și protejează cartilajul. În cadrul unui studiu, 60 de femei postmenopauzale au fost împărțite în două grupuri, astfel încât să primească fie un supliment oral cu 500 mg de NEM (membrană naturală din coajă de ou), fie o pilulă placebo, o dată pe zi, pe o perioadă de două săptămâni consecutive. În acest timp, participantele la studiu au avut și un regim de exerciții fizice (50-100 de pași, pentru fiecare picior în parte), în zile alternative.

Rezultatele acestei cercetări au fost îmbucurătoare, pentru că prin exercițiile fizice impuse participantelor, oamenii de știință au vrut să inducă durerea articulară, redoarea articulară și o mică uzură sau deteriorare a cartilajului. Suplimentele cu extracte din membrana cojii de ou au produs un efect pozitiv semnificativ, în comparație cu substanța placebo, atât după o săptămână de exerciții fizice, cât și după 2 săptămâni de exerciții.

Răspunsurile rapide la tratament au fost observate în ceea ce privește redoarea (înțepenirea) imediată (ziua a 7-a) și durerea din perioada de recuperare (ziua a 8-a), precum și redoarea articulațiilor în orele de recuperare (ziua a 4-a). 

Mai mult, oamenii de știință spun că membrana din coajă de ou sub formă de supliment a îmbunătățit rapid recuperarea în urma durerii articulare care a fost indusă prin exercițiile fizice și în urma înțepenirii articulare și a redus disconfortul imediat după ce participantele au făcut exercițiile fizice.

Suplimentele cu NEM (natural eggshell membrane), de folos în gonartroză

La pacienții cu gonartroză (osteoartrita genunchiului), membrana din coajă de ou poate fi un aliat în calmarea durerii și redorii articulare. Rezultatele unei cercetări arată că suplimentele alimentare care conțin extracte din membrana cojii de ou sunt esențiale pentru menținerea cartilajului articular sănătos și pentru menținerea membranei sinoviale sănătoase.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

O echipă de cercetători au inițiat un studiu cu durata de 8 săptămâni, pentru a evalua eficacitatea și siguranța folosirii membranei din coajă de ou (sub forma unor suplimente) pentru calmarea durerii articulare și redorii articulare asociate cu gonartroza moderată. Apoi au evaluat efectele în grupurile de pacienți care au luat aceste suplimente și în grupurile de control, după 10 zile, după 30 de zile și după 60 de zile de la tratament.

Cercetătorii au observat, în urma analizei informațiilor de la pacienții cu gonartroza, că acestora li s-au redus simptomele bolii, mai ales în privința durerii articulare, redorii articulare și funcției articulare după ce li s-au administrat suplimentele cu extracte din membrana cojii de la ou.

Membrana din coajă de ou contribuie la sănătatea articulațiilor

Membrana din coajă de ou este și o posibilă opțiune terapeutică pentru anumite afecțiuni ale articulațiilor și ale țesuturilor conjunctive. Oamenii de știință au descoperit că membrana naturală din coajă de ou poate fi folosită sub formă de supliment, deoarece conține glucozaminoglicani naturali și proteine esențiale pentru păstrarea articulațiilor sănătoase și pentru menținerea țesuturilor conjunctive. 

Două studii și-au propus să evalueze eficacitatea și eficiența membranei din coajă de ou ca tratament pentru durerea și lipsa de flexibilitate asociate cu bolile articulare și cu bolile țesutului conjunctiv.

Rezultatele în privința NEM au fost îmbucurătoare:

  • suplimentarea cu extractele din membrana cojii de ou au produs un răspuns semnificativ la tratament, după 7 zile, pentru flexibilitate, și la 30 de zile, pentru durerea generalizată, flexibilitate și durerea asociată cu gama de mișcări în articulații;
  • suplimentarea cu NEM a produs un răspuns semnificativ la tratament în cazul durerii, după 7 zile, în ceea ce privește tratamentul articulațiilor. Răspunsul semnificativ la tratament a continuat pe parcursul celor 30 de zile de studiu, în cazul durerii articulare a pacienților.

Concluzia oamenilor de știință a fost că suplimentarea alimentației cu extractele din membrana cojii de ou (500 mg, administrate o dată pe zi), a redus semnificativ durerea articulară, atât rapid (7 zile), cât și pe o perioadă mai lungă (30 de zile).

Campanie DOC-Time RMN

Cum se iau suplimentele cu membrană din coajă de ou?

E indicat să iei suplimentele așa cum este menționat pe eticheta produsului. Cele mai multe se iau o singură dată pe zi. Poți găsi suplimente doar cu membrană din coaja de ou, dar și unele în care membrana este combinată cu alte substanțe cu potențial util în gonartroză, cum ar fi metilsulfonilmetanul (MSM) sau diverse vitamine și minerale. 

Membrana naturală de coajă de ou poate fi nu doar o opțiune eficientă și sigură pentru tratamentul durerii și rigidității asociate cu osteoartrita genunchiului, ci poate avea și alte beneficii, cum ar fi că susține sănătatea pielii, reduce inflamația și are efect anti-aging.

Glucozamina și condroitina, cele mai utilizate suplimente pentru artroză

Glucozamina și condroitina sunt două dintre cele mai frecvent utilizate suplimente pentru artroză. Acestea sunt componente ale cartilajului – substanța care amortizează articulațiile – dar se pot lua și ca supliment alimentar.

Cercetările științifice legate de aceste suplimente au fost mixte, în parte pentru că studiile au folosit diferite modele și tipuri de suplimente. Un studiu amplu al National Institutes of Health, numit GAIT, a comparat glucozamina și condroitina, administrate singure sau împreună, cu un antiinflamator nesteroidian (AINS) și cu o substanță inactivă (placebo) la persoanele cu osteoartrită a genunchiului. 

Glucozamina a calmat durerea articulară și a îmbunătățit funcția articulațiilor, dar nu cu mult mai bine decât un placebo. Cu toate acestea, un alt studiu internațional a constatat că o combinație de glucozamină și condroitină este la fel de eficientă ca și celecoxibul în reducerea durerii, rigidității și umflăturilor la persoanele care sufereau de gonartroză. 

Unele dovezi sugerează că sulfatul de glucozamină este cel mai bun, altele au indicat faptul că clorhidratul de glucozamină este mai eficient. Un studiu care a comparat direct cele două forme a concluzionat că ambele pot combate la fel de bine durerea.

Și curcumina are beneficii pentru articulații

Curcumina este compusul activ din condimentul turmeric, un aliment de bază pentru prepararea curry-ului indian. În organism, curcumina acționează ca un agent antiinflamator puternic, blocând aceeași enzimă care promovează inflamația ca și medicamentul inhibitor de COX-2, celecoxib. 

Într-un studiu efectuat pe 367 de persoane cu gonartroză, s-a dovedit că o doză zilnică de 1.500 mg de extract de curcumină a fost la fel de eficientă ca 1.200 mg de ibuprofen, fără efecte secundare gastrointestinale. Acest supliment pare, de asemenea, să amelioreze umflarea și sensibilitatea asociate cu poliartrita reumatoidă. Un dezavantaj al curcuminei este că e greu de absorbit de către organism, de aceea ar trebui luat cu o sursă de grăsime. Unele dintre suplimente sunt deja formulate într-o bază de ulei.

De unde știi ce suplimente sunt utile pentru tine?

Fiecare persoană este diferită și gonartroza se poate manifesta diferit, deci nu ai de unde să știi din start ce anume funcționează pentru tine și ce nu, trebuie să încerci. Este important să ceri mai întâi sfatul medicului, înainte de a lua orice supliment, deoarece suplimentele alimentare, chiar și cele naturale, pot avea interacțiuni cu diverse medicamente (în cazul în care te afli în anumite tratamente) sau pot să nu-ți facă bine din alte motive.

Dacă ți s-au recomandat anumite suplimente, despre care ai auzit că au avut rezultate bune la unii pacienți, e posibil ca acestea să nu funcționeze și la tine, de aceea e nevoie de puțină răbdare pentru a găsi ceva care să ți se potrivească. 

Nu mai puțin important, în cazul suplimentelor alimentare pentru gonartroză și nu numai, rezultalele pozitive, dacă există, nu apar de pe o zi pe alta, așa cum se poate întâmpla în cazul medicamentelor. Suplimentele trebuie luate, de regulă pentru o lună sau trei luni până să începi să observi efectele asupra stării tale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Arthritis Foundation - Popular Supplements for Arthritis: What You Need to Know
https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/vitamins-supplements-arthritis
NCBI - Mildly Processed Natural Eggshell Membrane Alleviates Joint Pain Associated with Osteoarthritis of the Knee: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7989856/
Studiul „Mildly Processed Natural Eggshell Membrane Alleviates Joint Pain Associated with Osteoarthritis of the Knee: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Study”, J Med Food. March 2021; 24(3): 292–298, doi: 10.1089/jmf.2020.0034, Jeroen Lucas Kiers și Johannes Hendrikus Franciscus Bult
Pub Med - Beneficial effects of natural eggshell membrane versus placebo in exercise-induced joint pain, stiffness, and cartilage turnover in healthy, postmenopausal women
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29497287/
Studiul „Beneficial effects of natural eggshell membrane versus placebo in exercise-induced joint pain, stiffness, and cartilage turnover in healthy, postmenopausal women”, apărut în Clin Interv Aging 2018, doi: 10.2147/CIA.S153782, autori: Kevin J. Ruff et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0