Capsule sau lichid? Ce ulei de pește ar trebui să alegi?

Atât capsulele, cât și uleiul de pește în formulație lichidă sunt utile pentru sănătate, dar uleiul este indicat în special persoanelor care au probleme în ceea ce privește înghițirea.

Când te gândești la suplimentele alimentare cu ulei de pește, de obicei îți vin în minte acele capsule gălbui. Cu toate acestea, merită să ne amintim că aceste capsule sunt o invenție relativ recentă și că, în trecut, uleiul de pește se administra sub formă lichidă.

Uleiul de pește, folosit ca remediu natural încă din vechime

Uleiurile lichide de pește au fost folosite ca remedii naturale pentru diferite probleme de sănătate încă din Antichitate. Până în secolul al XIX-lea, practicienii medicali au studiat și recomandat în mod activ uleiul lichid din ficat de cod pentru a preveni rahitismul, a combate răcelile, a vindeca rănile și a reduce durerile articulare.

Acești acizi grași Omega-3 au fost considerați atât de eficienți încât, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, guvernul britanic a inclus ulei de ficat de cod gratuit în rațiile pentru copii. Potrivit experților, această generație de război a fost cea mai sănătoasă din istoria Angliei, parțial datorită uleiului de ficat de cod.

Însă, deoarece uleiul de ficat de cod avea un gust și un miros neplăcut, acesta a căzut practic în dizgrație după război. Când cercetările privind acizii grași Omega-3 au început câteva decenii mai târziu, încapsularea uleiului părea o soluție ideală pentru ca persoanele care îl iau să nu se mai confrunte cu acel miros puternic. 

Ce avantaje au capsulele cu ulei de pește

Avantajul capsulelor cu ulei de pește ar fi, deci, că s-au putut administra mai ușor, chiar și de către persoanele sensibile la miros. Alte avantaje ale capsulelor ar fi că au simplificat munca oamenilor de știință în a standardiza dozele de Omega-3 utilizate în cercetare, precum și în a efectua studii de tip dublu-orb. De asemenea, de-a lungul timpului, capsulele au ușurat procesul de obținere a unei doze zilnice consistente, deoarece, în trecut, uleiurile de pește lichide puteau fi dificil de măsurat cu precizie. Capsulele din ulei de pește erau, de asemenea, ușor de luat și de administrat în călătorii, deoarece nu necesită refrigerare, evită problemele de textură uleioasă și se încadrează în rutina multor persoane.

Ce avantaje are uleiul de pește în formulație lichidă

În zilele noastre, uleiul de pește în formulație lichidă care se comercializează nu mai are acel gust și miros neplăcut care îi făcea pe mulți oameni să evite această formulare. În plus, nu mai sunt probleme nici cu dozarea, deoarece uleiul de pește în formulație lichidă furnizează doze standardizate, premăsurate, ceea ce ușurează aportul de acizi grași Omega-3 chiar și în timpul călătoriilor. 

De asemenea, uleiul de pește administrat sub formă lichidă poate echilibra eficient microbiomul. Nu doar intestinul are un microbiom, ci și cavitatea bucală conține un ecosistem unic de aproximativ 700 de specii diferite de bacterii . Acest microbiom oral este profund implicat în relația noastră cu bolile. De exemplu, noi cercetări arată că aceeași bacterie care cauzează parodontita (o infecție frecventă a gingiilor) pare a fi a avea un rol în apariția bolii Alzheimer. 

Știm deja că acizii grași Omega-3 au un impact benefic asupra microbiomului, crescând diversitatea bacteriilor și având un impact antimicrobian favorabil asupra anumitor tulpini bacteriene. În studiile celulare, oamenii de știință au descoperit în plus efectele antibacteriene ale Omega-3 asupra Porphyromonas gingivalis, vinovatul din spatele parodontitei. 

Prin urmare, dacă iei o formulație lichidă de ulei de pește, acesta intră în contact direct cu cavitatea bucală și mucoasa acesteia, crescând probabilitatea ca uleiul să aibă un efect benefic asupra acestor bacterii. În plus, persoanele care au probleme la înghițirea capsulelor pot lua mai ușor uleiul de pește sub formă lichidă.

Ce dovezi științifice există pentru beneficiile uleiului de pește

Numeroase studii au arătat în ultimii ani că uleiul de pește este benefic în gestionarea mai multor probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea, trigliceridele mărite și poliartrita reumatoidă. 

Nu este sigur dacă suplimentele cu acizi grași Omega-3 sunt utile pentru tratarea depresiei. Deși unele studii au avut rezultate promițătoare, o evaluare din 2015 a 26 de studii care a inclus peste 1.400 de persoane a concluzionat că, dacă există un efect, acesta este prea mic pentru a fi semnificativ. Alte analize au sugerat că, dacă Omega-3 au efect, acizii EPA pot fi mai benefici decât cei DHA și că aceste suplimente pot fi utilizate cel mai bine pe lângă medicamentele antidepresive, ca adjuvant, mai degrabă decât în locul acestora. De asemenea, cercetările privind efectele Omega-3 pentru ADHD au avut rezultate contradictorii și nu este sigur dacă au vreun beneficiu pentru tratarea simptomelor acestei afecțiuni.

Dovezile științifice arată că uleiul de pește este util în:

Boli de inimă. Cercetările arată că un consum de surse dietetice de ulei de pește de două ori pe săptămână este asociat cu un risc redus de a dezvolta boli de inimă. Utilizarea suplimentelor alimentare cu ulei de pește timp de cel puțin șase luni s-a dovedit că reduce riscul de evenimente cardiovasculare cu potențial letal, cum ar fi infarctul și reduce riscul de deces la persoanele susceptibile de a dezvolta boli de inimă. Oamenii de știință afirmă, de asemenea, că riscul de insuficiență cardiacă congestivă este mai mic la adulții vârstnici care au niveluri mai ridicate de acizi grași EPA.

Tensiune arterială crescută. Foarte multe studii raportează reduceri modeste ale tensiunii arteriale la persoanele care iau suplimente de ulei de pește. Există unele dovezi că acest efect este mai mare pentru cei care suferă de hipertensiune arterială moderată până la severă decât pentru cei care au hipertensiune arterială ușoară.

Trigliceride ridicate. Există dovezi puternice că acizii grași Omega-3 ajută la menținerea nivelului normal din sânge al trigliceridelor. Se pare, de asemenea, că poate exista și o ușoară creștere a colesterolului bun (HDL) în urma administrării.
Poliartrita reumatoidă. Studiile sugerează că suplimentele cu ulei de pește ar putea ajuta la reducerea durerii, la gestionarea redorii matinale (articulații înțepenite dimineața, la trezire), precum și la atenuarea sensibilității articulare la persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă. Deși atenuarea acestor simptome este de multe ori modestă, ar putea fi totuși suficientă pentru a reduce nevoia persoanei afectate de medicamente antiinflamatoare.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Omega 3 Innovations - Liquid Omega-3 Fish Oil Vs. Capsules: Which Is More Effective?
https://omega3innovations.com/blog/liquid-omega-3-fish-oil-vs-capsules-which-is-more-effective/
Mayo Clinic - Fish Oil
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-fish-oil/art-20364810
NIH - Omega-3 Supplements: In Depth
https://www.nccih.nih.gov/health/omega3-supplements-in-depth


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0