Cauzele durerii de sold la femei

Durerea de șold la femei poate să rezulte în urma uzurii și deteriorării articulației sau din cauza folosirii excesive a acestei articulații, însă există și alte cauze pe care este bine să le ai în vedere.

Simți că te doare șoldul? Specialiștii spun că, la fel ca în cazul altor dureri cronice, femeile resimt aceste neplăceri la șold mai mult decât bărbații. Pentru că durerea de șold poate avea la bază cauze diferite, este important să afli cauza corectă, pentru că doar așa poți primi cel mai potrivit tratament.

Recomandările Experților DOC

Diagnosticul este doar primul pas

Când îi spui medicului că te doare șoldul, primul lucru pe care acesta ar trebui să îl facă este să confirme că într-adevăr șoldul este problema. Uneori, e posibil ca durerea să se simtă în zona feselor, coapselor sau să fie, de fapt, o durere lombară. Durerea adevărată de șold, însă, se simte în zona inghinală sau în zona exterioară a șoldului, direct deasupra zonei unde articulația șoldului este localizată.

Din ce cauze poate să apară o durere de șold la femei?

Când mergi la cabinetul medicului din cauză că suferi de durere de șold, acesta va avea în vedere, pentru un diagnostic corect, vârsta ta, constituția și gradul de activitate fizică (dacă ești sau nu sedentară). Printre cele mai comune cauze ale durerii de șold la femei se află:

Diverse forme de artrită

Artrita este un termen-umbrelă care include mai multe boli. Durerea cronică de șold la femei este cauzată de cele mai multe ori de un tip de artrită, în special osteoartrita (cunoscută și sub numele de artroză), o boală degenerativă a articulațiilor care afectează multe persoane pe măsură ce înaintează în vârstă. Articulația șoldului este a doua articulație cel mai frecvent afectată de osteoartrită, după cea a genunchiului, iar femeile sunt afectate în număr mai mare decât bărbații.

Articulația șoldului, cea de tip minge-cavitate, începe să se uzeze, iar astfel e posibil să se instaleze coxartroza sau artroza șoldului. Durerea în această formă de artroză se simte adeseori în partea dinspre față a coapsei sau înspre zona inghinală, din cauza redorii (înțepenirii) sau tumefacției articulației.

Poliartrita reumatoidă este o altă cauză a durerii articulare la șold, fiind de până la patru ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Spre deosebire de osteoartrită, poliartrita reumatoidă poate afecta persoanele de orice vârstă, inclusiv adulții mai tineri, deși este mult mai puțin frecventă în cazul lor.

O fractură de șold

Fracturile la nivelul șoldului sunt frecvente la femeile vârstnice, în special la cele care suferă de osteoporoză (scăderea densității mineral-osoase). Printre simptomele unei fracturi de șold se află durerea atunci când îți întinzi piciorul, când îl ridici sau când stai dreaptă și te sprijini pe acel picior.

Din cauza afecțiunilor precum osteoporoza, care indică faptul că a scăzut densitatea osoasă, acest diagnostic este mai frecvent la femeile de vârsta a treia. Dacă te confrunți cu simptome precum durerea de șold atunci când îți întinzi piciorul (sau îl ridici sau te sprijini pe el), fă-ți cât mai curând o programare la medic.

Probleme la coloana vertebrală

Un alt motiv pentru care se instalează o durere de șold la femei poate să nu aibă legătură cu zona șoldului, ci cu afecțiunile care pot să apară în zona lombară. Femeile pot să simtă o durere în zona feselor sau a șoldului, dar care este, de fapt, cauzată de o problemă la nivelul coloanei vertebrale. Un nerv „ciupit” la coloană, de exemplu - sciatica, poate cauza durere care se răspândește în jos, în spatele șoldului și spre picior.

Tendinită și bursită

Una dintre cele mai frecvente cauze ale tendinitei în zona articulației șoldului, în special la femeile care aleargă mult, este sindromul de bandă (sau bandeletă) iliotibială.

O altă cauză frecventă a durerii de șold la femei este bursita. Săculeții umpluți cu lichid, numiți burse, se află între părțile osoase ale șoldului, care sunt aproape de suprafață. La fel ca tendoanele, și aceste burse se pot inflama din cauza suprasolicitării și pot cauza durere atunci când femeia își mișcă articulația șoldului.

Afecțiunile din sfera ginecologică

Un alt motiv pentru care poate să apară durerea de șold la femei are de-a face mai degrabă cu sistemul reproducător, deci o durere de șold la femei poate avea și cauze ginecologice. De exemplu, afecțiuni precum endometrioza pot cauza sensibilitate în zona pelvisului, pe care unele femei o descriu ca fiind durere de șold. De aceea, pentru un diagnostic corect, este important să nu ignori durerea de șold și să mergi cât mai curând la medicul ginecolog sau reumatolog.

Hernia

În zona inghinală pot să existe hernii inghinale și femurale, care pot cauza durere de șold frontală (anterioară) la femei. De exemplu, femeile însărcinate pot avea un risc mai mare de a suferi de hernie inghinală, din cauza presiunii în exces exercitate pe peretele abdomenului.

Cum se tratează durerea de șold?

Dacă durerea de șold are un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi, atunci este important să fie adresată și gestionată. Medicamentele convenționale eliberate fără prescripție medicală precum paracetamolul și ibuprofenul pot fi extrem de eficiente pentru durerile articulare atunci când sunt luate corect. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Pentru îndrumări suplimentare despre cum trebuie luate, se va cere sfatul farmacistului. Dacă aceste medicamente nu calmează suficient durerea, atunci este indicat să mergi la medicul de familie, care îți poate pune diagnosticul sau îți poate da o trimitere la ortoped sau reumatolog. 

Folosirea unei pungi cu gheață pentru a ușura durerea de articulații pe care le simți fierbinți și umflate sau o pernă cu apă caldă (găsești la farmacie) pentru articulațiile dureroase și rigide pot fi, de asemenea, forme extrem de eficiente de calmare a durerii.

Când ai nevoie de mișcare și când de odihnă?

În cazul durerilor de șold pe termen lung, cum sunt cele cauzate de artrită, articulația trebuie menținută în mișcare cât mai des. În special în cazul osteoartritei, deși mișcarea poate fi dureroasă, menținerea articulațiilor în mișcare poate oferi o gamă largă de beneficii. Poți face exerciții mai blânde, cu impact redus, care să stimuleze mobilitatea fără a pune prea mult stres sau efort pe articulațiile care duc greutatea corpului (șoldurile și genunchii).

Dacă, însă, te confrunți cu un tip de durere de șold legată de exerciții fizice excesive (în special alergarea pe distanțe lungi), ai nevoie de o perioadă de odihnă urmată de revenirea treptată la regimul normal de exerciții.

Pierderea kilogramelor în plus, extrem de utilă

De asemenea, s-a demonstrat că scăderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale sau care suferă de obezitate ușurează semnificativ simptomele pacienților care suferă de dureri articulare din cauza osteoartritei. Pierderea kilogramelor în plus în combinație cu exercițiile fizice s-a dovedit a fi o metodă extrem de eficientă pentru tratarea coxartrozei și o opțiune bună pentru a evita sau a întârzia necesitatea înlocuirii articulațiilor.

Și exercițiile țintite pot fi de folos

Pe lângă activitatea fizică regulată, există și exerciții specifice, mai direcționate, pe care le poți face pentru a întări mușchii din jurul șoldului și pentru a mai scădea din presiunea pusă pe articulație, în scopul de a calma durerea. Recomandarea noastră este să soliciți mai întâi sfatul unui kinetoterapeut dacă situația ta este mai gravă.

Câteva exerciții simple pe care le poți încerca acasă stând intins pe spate, cu o pernă sub cap, pot fi:

  • Ridicarea genunchilor: îndoaie piciorul drept și adu genunchiul spre piept, rămâi nemișcat 20 de secunde și întinde piciorul la loc. Repetă de 5 ori, apoi fă aceeași mișcare și cu celălalt picior.
  • Ridicarea piciorului: ține piciorul drept bine întins și ridică-l la 20 cm de podea, rămâi așa 5 secunde, apoi coboară-l încet. Repetă de 10 ori și apoi aceeași mișcare o faci cu piicorul celălalt.

Alte exerciții pe care le poți face stând în picioare și ținându-te cu o mână de un scaun sau de perete:

  • Legănatul piciorului: stai pe un prag sau pe o treaptă cu piciorul stâng, lăsându-l pe dreptul să atârne liber. Balansează-l ușor înainte și înapoi de câteva ori. Apoi, stai pe prag cu piciorul drept și balansează-l ușor pe stângul.
  • Așezarea pe scaun: stai în picioare în fața unui scaun, lasă încet șezutul în jos pentru a te așeza pe scaun, apoi ridică-te din nou, tot încet. Încearcă să faci acest lucru fără să te sprijini cu mâinile de ceva.
  • Întindere laterală: stai drept în picioare și ține-te de spătarul unui scaun sau de un perete pentru sprijin. Ridică ușor piciorul drept în lateral cât de mult poți, ținând piciorul cât mai întins, apoi revino la poziția inițială. Repetă de 5 ori, apoi schimbă piciorul.

Când e cazul să mergi de urgență la medic?

Dacă ai o durere de șold însoțită de unul dintre următoarele simptome, mergi cât mai repede la medic:

  • Febră sau erupție cutanată
  • Durere și în alte articulații
  • Anemie falciformă deja diagnosticată

De asemenea, e indicat să suni la 112 dacă ai durerea de șold pentru că ai suferit o căzătură gravă sau alt accident, dacă nu poți să îți miști deloc șoldul sau nu poți sta în picioare deloc din cauza durerii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NHS – Hip pain in adults
https://www.nhs.uk/conditions/hip-pain/
Highgate Hospital - Common causes of hip pain in women – and how to find relief
https://www.highgatehospital.co.uk/gp-news/common-causes-of-hip-pain-in-women-and-how-to-find-relief/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0