Mai putin de jumatate dintre pacientii varstnici cu fracturi de sold se recupereaza complet

Fracturile de sold schimba viata persoanelor varstnice: Majoritatea nu se vor mai intoarce la acelasi nivel de independenta si activitate fizica, potrivit noilor cercetari.

„Cu totii speram sa ne recuperam complet, dar de cele mai multe ori recuperam mai putin de jumatate din mobilitate dupa o fractura de sold” a precizat dr. Victoria Tang, autorul studiului. Sansele de recuperare in randul pacientilor cu varsta peste 85 de ani care sufera de dementa sau alte probleme de sanatate, sunt chiar mai mici, dupa cum au descoperit autorii studiului. „Daca suntem realisti in ceea ce priveste sansele de recuperare, ca membri ai familiei, putem sa luam masuri pentru a planifica si pregati ingrijirile viitoare de care are nevoie pacientul” a adaugat Tang. Aceasta este director al programului geriatric de chirurgie în cadrul Universitatii California din San Francisco.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru persoanele varstnice, sansele de a suferi o fractura de sold cresc pe masura ce oasele se slabesc. U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite) raporteaza ca peste 300.000 de persoane peste 65 de ani se interneaza anual ca urmare a fracturilor de sold.

Recurgand la studiul Health and Retirement, reprezentativ la nivel national, Tang si colegii sai au revizuit datele a peste 730 de adulti peste 65 de ani (varsta medie a fost de aproximativ 85 de ani) care au suferit o fractura de sold. Cercetatorii au analizat sanatatea si capacitatile fizice ale fiecarui pacient inainte si dupa fractura. Spre exemplu, puteau sa se plimbe prin cartier sau sa urce scarile fara sa se odihneasca, inainte de a suferi fractura? Dupa fractura, puteau sa se imbrace singuri si sa mearga singuri la baie?

Oamenii de stiinta au descoperit ca sansele de recuperare a mobilitatii la nivelul anterior fracturii a fost sub 50%, indiferent de nivelul anterior. In jur de o persoana din trei au revenit la capacitatea de functionare zilnica anterioara, potrivit analizei. Doar o treime puteau sa se miste ca inainte si doar patru din zece persoane si-au redobandit fosta capacitate de a urca scarile. Chiar si in cazul persoanelor foarte active inainte de fractura, rezultatele au fost doar putin mai bune.

Autorii studiului au descoperit si ca aproximativ o treime dintre pacienti au revenit la traiul independent fara ajutor. „Din experienta mea, cei care nu se recupereaza suficient pentru un stil de viata independent au nevoie de mai mult sprijin acasa, pentru a se spala, imbraca, merge, etc” a precizat Tang. „Unii opteaza pentru un program de asistenta pentru autonomie la domiciliu, altii se muta dintr-o unitate de ingrijire medicala intr-un camin de batrani. Rezultatele sugereaza o rata de recuperare vizibil mai mica decat in studiile anterioare, au precizat cercetatorii. Cu toate acestea, fiind un studiu observational, acesta nu a putut demonstra o relatie de tip cauza-efect.

Dr. Maria Torroella Carney este sefa sectiei de medicina paliativa si geriatrica in cadrul Northwell Health din New Hyde Park, New York. Aceasta a catalogat studiul drept „important pentru ca are potentialul de a-i educa pe pacienti si pe familiile acestora cu privire la asteptarile realiste in cazul unei fracturi de sold la persoanele varstnice. „Este important sa incercam sa intelegem care sunt obiectivele pe termen lung privind ingrijirea pacientilor, adica daca acestia pot sa suporte o interventie chirurgicala sau nu” a explicat Carney. Cel mai probabil pacientii se vor confrunta cu „un proces de reabilitare intensiva, asociat cu dureri si potentiale complicatii” a adaugat acesta. Carney sustine ca persoanele varstnice se confrunta cu un risc ridicat de fractura de sold din cauza tulburarilor de mers, slabirii muschilor si pierderii masei musculare. Masa musculara scade odata cu varsta, contribuind la osteoporoza, afectiune caracterizata prin slabirea si macinarea oaselor. De aceea, osul iliac este predispus la fracturi.

Peste 95% dintre fracturile de sold ale persoanelor varstnice sunt cauzate de cazaturi, iar trei din patru fracturi de sold au loc la femei, a raportat CDC. Pentru a preveni fracturile de sold, CDC le recomanda persoanelor varstnice sa discute cu medicul sau furnizorul de servicii medicale, pentru evaluarea riscului de cazaturi si luarea de masuri preventive. Printre acestea se numara suplimentele de vitamina D, examinarea si posibila tratare a osteoporozei si identificarea medicamentelor care ar putea cauza stare de somnolenta sau ameteli.

Medicii ar putea sugera si exercitii fizice care intaresc musculatura picioarelor si imbunatatesc echilibrul, dar si masuri prin care sa-si faca locuinta mai sigura. Pentru inceput, este important sa eliminati orice surse de impiedicare de pe podele. La fel de valoros: sa instalati bare de sustinere langa toaleta si dus si sa instalati balustrade de o parte si de alta a scarilor.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0