Ce se întâmplă după ce te lași de fumat?

Mulți se tem că va dura mult timp pentru a vedea îmbunătățiri în sănătate după ce renunță la fumat, dar ritmul beneficiilor este mai rapid decât realizează majoritatea dintre fumători. Beneficiile pentru sănătate încep la doar o oră după ultima țigară și continuă să apară an după an. In plus, o alta temere o reprezinta kilogramele in plus, care insa nu apar neaparat  daca respecti o serie de reguli usor de aplicat si faci suficienta miscare, zilnic.

Cel mai bun mijloc de a renunta la fumat este sa petreci  mai mult timp printre nefumatori- colegi de birou, prieteni, cu copii. Apeleaza cu ajutorul medicului, la un substitut pentru nicotina dupa un plan bine stabilit, daca te temi ca vei ceda impulsului de a fuma. In plus, nu inlocui fumatul cu vapingul, in speranta ca ar fi o alternativa mai sanatoasa. Nu este chiar asa. De exemplu,cate dintre  substantele inhalate prin vaping sunt: 

  • diacetil, un aditiv alimentar, folosit pentru a adânci aromele țigărilor electronice, este cunoscut că dăunează căilor mici din plămâni.
  • formaldehidă, o  substanță chimică toxică poate provoca boli pulmonare și poate contribui la boli de inimă.
  • acroleină,  folosită ca ierbicid, această substanță chimică poate afecta și plămânii

Vapingul crește si riscul de inflamare a gingiilor și boli parodontale. Dacă această inflamație a gingiilor sau boala parodontală nu este controlată, dintii vor începe sa se carieze, sa se "dezgoleasca: si sa apara cariile de colet, ba chiar, treptat să vă pierdeți dinții. Unele dintre lichidele de bază prezente în țigările electronice conțin substanțe chimice precum propilenglicolul și nicotina ce contribuie la acest fenomen.

Efectele secundare ale abandonarii fumatului

Exista si cateva efecte mai putin placute pe care le poti resimti dupa ce te lasi de fumat sunt putine, insa e bine sa le stii pentru a lua masuri si a le reduce intensitatea sau perioada de manifestare:

  • Oboseală. Nicotina este un stimulent și te încurajează, așa că probabil te vei simți obosit fără ea. Dar vei fi, de asemenea, neliniştit şi s-ar putea să ai insomnie.
  • Iritabilitate. Sevrajul de nicotină reprezintă simptomele fizice și psihologice pe care le simți când nicotina părăsește corpul tău. Simptomele includ nevoia de nicotină, iritație, frustrare, probleme cu somnul și probleme de concentrare. Priveste insa partea buna a lucrurilor, mai ales ca simptomele acestea  se estompeaza in timp scurt.
  • Constipatie. Nicotina are un efect  laxativ stimulant, deoarece „stimulează” o contracție care împinge scaunul. Mulți oameni simt că nicotina și alți stimulenți obișnuiți, cum ar fi cofeina, au un efect similar asupra intestinelor, provocând o accelerare a mișcărilor intestinale. Consuma in schimb fibre dimineata, cum ar fi de exemplu, amestecul de iaurt si seminte de in sau de chia , ori bucatele de fructe si legume la micul dejun, pentru a contracara acest efect "pierdut" prin renuntarea la nicotina.
  • Balonarea si crampe abdominale. Apare tot in acest context, deoarece nicotina activează tranzitul intestinal. Prin urmare, renunțarea la fumat încetinește tranzitul intestinal, care se poate manifesta prin balonare și constipație, care pot provoca ambele dureri abdominale din cauza presiunii asupra peretelui intestinal. Acestea pot dura 1 sau 2 săptămâni. Pentru ușurare, bea multe lichide.
  • Ingrasare. Efectul fumatului asupra greutății corporale  duce la pierderea în greutate prin creșterea ratei metabolice, scăderea eficienței metabolice sau scăderea absorbției calorice (reducerea apetitului), toate acestea fiind asociate cu consumul de tutun. Efectul metabolic al fumatului ar putea explica greutatea corporală mai mică găsită la fumători, insa nu este obligatoriu ca abnadonarea fumatului sa ti modifice greutatea daca mananci echilibrat si sanatos si faci miscare.

 

Ce implică renunțarea la fumat:

•    Renunțarea la fumat înseamnă întreruperea ciclului dependenței și, în esență, reconectarea creierului pentru a nu mai pofti la nicotină.
•    Pentru a avea succes, fumătorii care doresc să renunțe trebuie să aibă un plan pentru a învinge poftele și factorii declanșatori.
•    Beneficiile renunțării la fumat încep la doar 1 oră după ultima țigară.
•    Cu cât un fumător renunță mai repede la țigări, cu atât mai repede își va reduce riscul de cancer, boli de inimă și plămâni și alte afecțiuni legate de fumat.

La aproximativ 3 zile după ce au renunțat, majoritatea oamenilor vor experimenta o  stare de dispoziție și iritabilitate, posibil dureri de cap, dar și pofte pe măsură ce corpul, gustul, mirosul se reajustează.

În mai puțin de 1 lună, funcția pulmonară a unei persoane începe să se îmbunătățească. Pe măsură ce mucoasele respiratorii iritate si inflamate  se vindecă și capacitatea plămânilor se îmbunătățește, foștii fumători pot observa mai puțină tuse, dificultăți de respirație la efort, imbunatatirea calitatii vocii, un ten mai luminos si atenuarea cearcanelor.

Nu este vorba, asadar  doar despre plămânii tăi. Nicotina afectează fiecare sistem din corpul tău, creaza spaseme la nivelul arterelor mici , inclusiv coronare, stimuleaza excesiv mucoasa digestiva. Odată ce eliminați nicotina din organism, vă veți simți mai bine în general și vă veți scădea riscul de apariție a bolilor cardiace și pulmonare, precum și a anumitor tipuri de cancer.

Cronologia renunțării la fumat:

Beneficiile sunt aproape instantanee. De îndată ce o persoană încetează să mai fumeze, corpul său începe să-și revină în următoarele moduri:

După 1 oră

În doar 20 de minute de la ultimul fum de țigară, ritmul cardiac scade și revine la normal. Tensiunea arterială începe să scadă, iar circulația poate începe să se îmbunătățească.

După 12 ore

Țigările conțin o mulțime de toxine cunoscute, inclusiv monoxid de carbon, un compus toxic prezent în fumul de țigară. Acesta poate fi dăunător sau fatal în doze mari și împiedică pătrunderea oxigenului în plămâni și sânge. Când este inhalat în doze mari într-un timp scurt, sufocarea poate apărea din lipsa de oxigen. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

După doar 12 ore fără țigări, corpul se curăță de excesul de monoxid de carbon din țigări. Nivelul de monoxid de carbon revine la normal, crescând nivelul de oxigen al organismului.

După 1 zi

La doar 1 zi după renunțarea la fumat, riscul de infarct începe să scadă.

Fumatul crește riscul de a dezvolta boli coronariene prin scăderea colesterolului bun, ceea ce face ca exercițiile sănătoase pentru inimă să fie mai greu de făcut. Fumatul crește, de asemenea, tensiunea arterială, riscul de apariție a cheagurilor de sânge și de accident vascular cerebral.

În doar 1 zi după renunțarea la fumat, tensiunea arterială a unei persoane fumătoare începe să scadă, scăzând riscul de boli de inimă din cauza hipertensiunii arteriale induse de fumat. În acest scurt timp, nivelul de oxigenare al unei persoane se va îmbunătăți considerabil , ceea ce va face activitatea fizică și exercițiul fizic mai ușor de făcut, promovând obiceiuri sănătoase pentru inimă.

După 2 zile

Fumatul afectează terminațiile nervoase responsabile de simțurile mirosului și gustului. În doar 2 zile după renunțarea la fumat, o persoană poate observa un simț al mirosului sporit și gust mai intens pe măsură ce acești nervi se vindecă.

După 3 zile

La 3 zile după renunțarea la fumat, nivelurile de nicotină din corpul unei persoane sunt epuizate. La aproximativ 3 zile de la renunțare, majoritatea oamenilor vor experimenta stare de spirit proastă și iritabilitate, dureri de cap severe și pofte pe măsură ce corpul se reajustează.

După 1 lună

În doar o lună, funcția pulmonară a unei persoane începe să se îmbunătățească. Pe măsură ce plămânii se vindecă și capacitatea pulmonară se îmbunătățește, foștii fumători pot observa mai puțină tuse și dificultăți de respirație. Rezistența atletică crește și foștii fumători pot observa o capacitate reînnoită pentru activități cardiovasculare, cum ar fi alergarea și săriturile.

După 1-3 luni

În următoarele câteva luni după renunțare, circulația continuă să se îmbunătățească.

După 9 luni

La nouă luni după renunțare, plămânii s-au vindecat semnificativ. Structurile delicate, asemănătoare firișoarelor de păr din interiorul plămânilor, cunoscute sub numele de cilii, s-au recuperat după leziunile provocate de fumul de țigară. Aceste structuri ajută la împingerea mucusului din plămâni și la combaterea infecțiilor.

În această perioadă, mulți foști fumători observă o scădere a frecvenței infecțiilor pulmonare, deoarece cilii vindecați își pot face treaba mai ușor.

După 1 an

La un an după renunțarea la fumat, riscul unei boli coronariene scade la jumătate. Acest risc va continua să scadă după 1 an.

După 5 ani

Țigările conțin multe toxine cunoscute care determină îngustarea arterelor și a vaselor de sânge. Aceleași toxine cresc, de asemenea, probabilitatea de a dezvolta cheaguri de sânge.

După 5 ani fără fumat, corpul s-a vindecat suficient pentru ca arterele și vasele de sânge să înceapă din nou să se lărgească. Această lărgire a vaselor de sânge înseamnă că sângele este mai puțin probabil să se coaguleze, scăzând riscul de accident vascular cerebral.

Riscul de accident vascular cerebral va continua să se reducă în următorii 10 ani, pe măsură ce organismul se vindecă din ce în ce mai mult.

După 10 ani

După 10 ani, șansele unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar și de a muri din cauza acestuia sunt reduse aproximativ la jumătate în comparație cu cineva care continuă să fumeze. Probabilitatea de a dezvolta cancer la gură, gât sau pancreas s-a redus semnificativ.

După 15 ani

După 15 ani de la renunțarea la fumat, probabilitatea de a dezvolta boli coronariene este echivalentă cu cea a unui nefumător. În mod similar, riscul de a dezvolta cancer pancreatic s-a redus la același nivel ca în cazul unui nefumător.

După 20 de ani

După 20 de ani, riscul de deces din cauza cauzelor legate de fumat, incluzând atât bolile pulmonare, cât și cancerul, scade la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodată în viață. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer pancreatic s-a redus la cel al unei persoane care nu a fumat niciodată.

Beneficiile renunțării la fumat

Fumatul este un obicei dăunător care poate duce la complicații severe de sănătate și chiar la moarte. Când o persoană renunță la fumat, corpul va începe să se vindece în mod natural și să-și recâștige de-a lungul anilor vitalitatea unui nefumător. Circulația sângelui se poate îmbunătăți. Nivelurile de monoxid de carbon din sânge pot scădea și în cele din urmă pot fi eliminate. Nivelul de oxigen poate reveni la normal, iar riscul unui atac de cord poate fi redus. Respirația poate deveni mai ușoară si viguroasa.

Unele efecte, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, sunt observate aproape imediat. Alte efecte, cum ar fi riscurile de a dezvolta cancer pulmonar, boli de inimă și boli pulmonare, se reduc pe parcursul mai multor ani de zile până la nivelul unui nefumător.

Cu toate acestea, fiecare an fără țigări scade riscurile unor boli grave și îmbunătățește starea generală de sănătate, făcând din renunțarea la fumat o alegere excelentă pentru oricine are acest obicei.

 

 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

What Does Vaping Do to Your Lungs? Stephen R Broderick, M.D.

A Comparative Study on Tobacco Cessation Methods: A Quantitative Systematic Review.  Gholamreza Heydari, Mohammadreza Masjedi,


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0