Metode de diagnostic pentru gonartroza

Gonartroza bilaterala este o boala cronica a genunchiului. Ea mai este cunoscuta si sub numele de "artroza genunchiului" sau "osteoartrita genunchiului". Cand osteoartrita se instaleaza, apare deja distrugerea cartilajului, tesutul conjunctiv care acopera articulatia genunchiului. Ulterior, gonartroza afecteaza cartilajul hialin - acesta devine opac, se rupe si se prabuseste. Tocmai de aceea, este important sa stii care sunt cele mai bune metode care il ajuta pe medicul specialist sa puna diagnosticul de gonartroza.

In functie de zona afectata, boala este impartita in mai multe categorii: fie afecteaza articulatia genunchiului drept, fie pe cea a genunchiului stang, fie este gonatroza bilaterala, afectand ambii genunchi in aceeasi masura.

Gonartroza bilaterala este mult mai frecventa decat cea unilaterala si necesita o abordare complexa de testare si diagnosticare. In acest caz, medicul poate decide ca pacientul are nevoie de un tratament extensiv, pe termen lung, deoarece boala afecteaza ambii genunchi si simptomele sunt mult mai dureroase.

Diagnosticul gonartrozei

Identificarea acestei boli in stadii incipiente, caracterizate de schimbari negative la nivelul articulatiilor genunchilor (de exemplu, un mic disconfort, care uneori poate fi si o zona umflata), este o sarcina importanta atat pentru pacient, cat si pentru medicul specialist.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Pentru a diagnostica corect gonartroza primara bilaterala in stadii incipiente, medicul specialist discuta cu pacientul si apoi are loc examinarea medicala. Obiectivul medicului este sa descopere cauza care se afla la baza acestei boli. Uneori, pacientul ar putea avea nevoie de opinia si de sfatul mai multor medici specialisti, cum ar fi un reumatolog, un ortoped si un chirurg.

Ce metode ajuta la stabilirea diagnosticului

Metodele de diagnostic in gonartroza sunt:

  • imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) - ii permite medicului sa vada articulatia cu ajutorul unei imagini 3D;
  • examinarea cu ultrasunete ofera o evaluare a calitatii suprafetelor articulare de la nivelul genunchiului si a cantitatii de lichid sinovial, un lichid vascos si transparent care are rolul de a umezi usor articulatiile mobile;
  • computer tomografia (CT) - ofera medicilor posibilitatea de a evalua articulatiile si tesutul osos;
  • artroscopia - este examinarea vizuala directa a cartilajului si a leziunilor unei articulatii, cu ajutorul artroscopului; medicul introduce, cand pacientul se afla sub anestezie, o camera video in zona articulatiei, pentru a observa starea in care se afla structurile genunchiului.

Ce metoda de diagnostic sa alegi?

La aceasta intrebare va putea sa raspunda medicul tau specialist. El va identifica cea mai buna metoda, dupa ce a studiat fiecare caz. Cele mai multe metode de investigatie sunt nedureroase si nu provoaca disconfort persoanei.

Pacientul nu acorda atentie simptomelor

La fel ca orice alta boala, si gonartroza are mai multe stadii de dezvoltare. Fiecare dintre aceste stadii este caracterizat de o serie de schimbari negative care apar la nivelul articulatiei genunchiului. Foarte important este ca pacientii sa nu ignore simptomele aparent neimportante, mai ales in stadiul incipient al bolii.

Gonartroza (artroza genunchiului) in stadiul 1 este caracterizata de un mic disconfort in articulatia genunchilor, care in unele cazuri poate fi si o umflatura. Din pacate, pacientul foarte rar acorda atentie acestor simptome si pune oboseala pe seama altor motive, cum ar fi o zi de lucru.

In cazuri rare, gonartroza bilaterala de stadiul 1 se manifesta printr-o durere ascutita intermitenta in ambele articulatii ale genunchilor, durere care poate sa apara in timpul mersului sau cand persoana conduce masina. Desigur, medicii ne atrag atentia ca nu toti pacientii vor acorda atentie acestei dureri si nu se vor gandi ca acesta este stadiul incipient al distrugerii articulatiei genunchiului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0