Coxartroza: terapii alternative si suplimente care amelioreaza durerea

În cazul pacienților care suferă de coxartroză, numită și artroza șoldului, opțiunile de tratament sunt multiple. În unele cazuri, pot fi de ajutor și suplimentele alimentare pentru coxartroză sau diverse terapii alternative.

Ce este coxartroza?

Coxartroza este o formă de osteoartrită a articulației șoldului, iar diagnosticul este sugerat îndeosebi de durere (care este considerată principalul simptom), următoarea etapă fiind o examinare a șoldului. La final, diagnosticul este confirmat de razele X. De reținut că este vorba de o boală cronică, deci pe termen lung, care nu se vindecă. Afecțiunea poate fi, însă, tratată, gestionată, astfel încât pacienții să poate duce o viață cât mai normală.

Cea mai frecventă cauză a unei afecțiuni la nivelul articulației șoldului este degenerarea cartilajului care unește cele mai importante puncte. Medicii fac diferența între artroza primară, care are, în mare, cauze necunoscute, și artroza secundară, care apare în anumite circumstanțe (malformații congenitale, reumatism, boli ale sistemului circulator, accidente sau alte evenimente similare).
 

În timp, articulația șoldului își pierde tot mai mult forma și îmbinarea, se formează depozite osoase de-a lungul marginilor, iar particulele de abraziune provoacă dureri repetate pacientului. Pierderea cartilajului are drept rezultat o rigidizare tot mai crescută a articulației șoldului.

În același timp, apare durerea, inițial asociată cu primele mișcări după lungi perioade de inactivitate. Durerea apare și pe timpul nopții, dar și în perioadele de repaus, iar drept consecință, persoana este din ce în ce mai limitată, nu mai poate merge foarte mult și, în cele din urmă, îi scade calitatea vieții.

Cum se tratează coxartroza?

În funcție de gravitatea bolii, de vârsta pacientului și de starea generală de sănătate a acestuia, coxartroza poate fi tratată în mai multe moduri. În unele cazuri, poate fi nevoie de tratamente chirurgicale, în altele de tratamente nechirurgicale, cum ar fi schimbări în activitățile fizice (reducerea sau oprirea activităților care provoacă durere), pierdere în greutate (pentru a reduce presiunea asupra articulațiilor), fizioterapie, administrarea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofen, naproxen, celecoxib sau injecții cu corticosteroizi.

Există și un tratament naturist pentru coxartroză? 

Unii pacieți raportează efecte pozitive ale diverselor terapii și suplimente asupra bolii lor. Mecanismele anti-artritice ale plantelor includ inhibarea mediatorilor pro-inflamatori și pro-catabolici, cum ar fi citokinele. Aceste activități pot contribui la reducerea durerii, a inflamației, a umflăturilor, cu efecte adverse minime. 

Concluzia unui studiu¹ din 2020 precizează că opțiunile actuale de terapie farmacologică recomandate pentru osteoartrită sunt asociate cu eficacitate și siguranță variabile, în special pentru tratarea durerii cronice și a inflamației, deci medicamente pe bază de plante pot fi utilizate ca terapie complementară. Practic, un tratament naturist pentru coxartroză poate funcționa bine împreună cu un tratament medicamentos și poate reduce oarecum nevoia de medicamente.

Oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe studii pentru a determina siguranța clinică și eficacitatea remediilor pe bază de plante în osteoartrită și alte afecțiuni cronice care implică durerea. Studiile asupra compușilor chimici din plante și a izolatelor din plante ar putea ajuta, de asemenea, la apariția unor opțiuni de terapie mai țintite.

Terapii alternative pe care le poți încerca în coxartroză

Pentru a trata coxartroza, unii pacienți încearcă să folosească și terapii naturale sau terapiile alternative. Deși cercetările arată că eficacitatea terapiilor naturale nu este întotdeauna clară, mulți pacienți au constatat o ușurare a simptomelor după ce au încercat diverse abordări, cum ar fi: acupunctura, hidroterapia, masajul terapeutic, yoga etc.

Suplimente alimentare pentru coxartroză

Unele suplimente alimentare pentru coxartroză, cum ar fi cele cu capsaicină (un alcaloid care se găsește în diferite soiuri de ardei iute), glucozamină (un extract din carapacea crustaceelor folosit pentru ameliorarea durerii și pentru îmbunătățirea funcției articulare), sulfat de condroitină (o combinație de condroitină cu săruri minerale), acid gamma-linolenic (sau GLA) și ghimbir pot fi de folos în gestionarea bolii.

Acupunctură

De-a lungul timpului, s-au făcut numeroase studii pentru a stabili dacă acupunctura este sau nu de ajutor pentru pacienții care suferă de artroza șoldului (coxatroză). Rezultatele sunt și pro, și contra, dar există unele dovezi coonsistente care sprijină folosirea acupuncturii. De exemplu, o meta analiză care a inclus un număr de 12 studii a descoperit că acupunctura este corelată cu reducerea semnificativă a intensității durerii, o mobilitate funcțională mai bună și o calitate mai bună a vieții pacientului.

Masaj terapeutic

Câteva studii au arătat că masajul poate fi de mare ajutor pentru persoanele care suferă de artroză, în special de gonartroză (artroza genunchiului). Potrivit Asociației Americane pentru Masaj Terapeutic, masajul poate reduce tensiunea arterială, poate relaxa mușchii și poate ajută la eliberarea endorfinelor. Dacă suferi de coxartroză, cere sfatul medicului pentru a vedea dacă masajul terapeutic este indicat și în cazul tău și asigură-te că găsești un fizioterapeut certificat, cu experiență.

Yoga

Nu multe studii au fost efectuate în ceea ce privește artroza și beneficiile pe care yoga le poate avea asupra bolii. Cu toate acestea, unele studii au confirmat efectele benefice pe care le are yoga în ceea ce privește stresul și anxietatea, care sunt adeseori adevărate provocări pentru pacienții care suferă de coxartroză sau gonartroză.

Yoga este considerată, în general, o practică sigură, dar trebuie acordată atenție posturilor care pot hiperextinde articulațiile afectate de artroză (fie că e vorba de șold sau de genunchi). Găsește un instructor experimentat, cu multă experiență, de preferabil pe cineva care a mai lucrat cu pacienți cu coxartroză sau alte boli cronice.

Nu încerca suplimente alimentare pentru coxartroză și alte terapii fără acordul medicului

Dacă suferi de coxartroză și iei în calcul diverse metode de gestionare a bolii pe lângă tratamentul medicamentos sau orice alt tratament recomandat de medic, cere întotdeauna sfatul acestuia. De exemplu, dacă te gândești să iei suplimente alimentare pentru coxartroză, e necesar să aduci acest lucru la cunoștința medicului, deoarece acestea fie pot interacționa cu anumite medicamente, fie, din alte motive, pot să nu-ți facă bine.

La fel, înainte de a începe orice nou program terapeutic, fie că este vorba de yoga, de masaj terapeutic, de acupunctură sau hidroterapie, cere sfatul medicului, care te poate ajuta să decizi care sunt opțiunile cele mai eficiente pentru tine.

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Use of Herbal Medications for Treatment of Osteoarthritis and Rheumatoid Arthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7693010/
1. Studiul „Use of Herbal Medications for Treatment of Osteoarthritis and Rheumatoid Arthritis”, apărut în Medicines (Basel). 2020 Nov; 7(11): 67, doi: 10.3390/medicines7110067, autori: Wei Lei et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0