13 lucruri pe care doar persoanele cu coxartroza le inteleg

Persoanele cu coxartroza (sau artroza soldului), de regula, se confrunta cu durere in zona soldului, coapsei, inghinala sau in zona feselor. Aceasta afectiune poate provoca numeroase simptome si poate fi debilitanta.

Persoanele cu coxartroza inteleg cel mai bine ce presupune aceasta boala, mai ales de cand au primit diagnosticul cert, asa ca astazi scoatem in evidenta acele aspecte ale artrozei soldului pe care nu trebuie sa le trecem cu vederea.

Iata cateva aspecte pe care persoanele cu coxartroza le inteleg cel mai bine:

1.    Iti poti simti articulatia soldului rigida in anumite momente ale zilei, iar asta se intampla adesea dimineata sau dupa repaus.

 

2.    Durerea ta de sold se poate agrava dupa o anumita activitate, cum ar fi faptul ca ai urcat pe scari sau ca ai stat pe scaune joase, asa ca din aceste experiente ai invatat sa te adaptezi, sa eviti sau sa limitezi pe cat posibil acest gen de activitati.

3.    Stii ca durerea, de regula, se calmeaza cand esti in repaus (cand te odihnesti), dar prea multa odihna poate insemna ca articulatia soldului poate sa devina iar rigida si nu o mai poti misca asa cum trebuie.

4.    Cel mai probabil ai descoperit deja ca durerea ta variaza in intensitate. Pot fi zile mai bune si zile mai putin bune sau chiar luni in care te simti bine ori luni in care nu te simti in forma.

5.    Schimbarile aparute in ceea ce priveste conditiile meteorologice pot face diferenta in cazul unor pacientii cu coxartroza. Unii pacienti descopera ca sunt meteosensibili si ca vremea le poate cauza unele dureri.

6.    Artroza soldului poate varia, incepand de la forme foarte usoare, cu simptome care se pot imbunatati prin faptul ca faci fizioterapie si ca urmezi un tratament medicamentos cu analgezice, pana la forme foarte severe, care pot necesita interventia chirurgicala.

7.    Stii ca nu exista un leac pentru artroza, dar cu siguranta stii ca exista multe tratamente disponibile. Tratamentul recomandat de medicul tau te poate ajuta: sa calmezi disconfortul si durerea din zona soldului, sa reduci redoarea (rigiditatea) articulara, sa reduci la minimum orice modificari ce pot aparea pe viitor la nivelul articulatiei soldului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

8.    Stii cat de important este sa slabesti, in cazul in care esti supraponderal. Statisticile arata ca multi pacienti cu coxartroza sunt supraponderali, iar studiile au demonstrat ca persoanele care slabesc in mod sanatos si reusesc sa scape de kilogramele in plus au mai putine probleme in zona soldului, pe viitor, in comparatie cu cei care nu slabesc.

9.    Stii cat de importante sunt exercitiile fizice si miscarea. Chiar daca medicul ti-a spus ca nu trebuie sa slabesti, exercitiile fizice te pot ajuta sa reduci simptomele coxartrozei, iar tu stii asta cel mai bine. Exercitiile recomandate pot fi inotul, mersul pe bicicleta sau exercitiile de intarire a rezistentei musculaturii.

10.    Cand suferi de artroza soldului, stii ca durerea vine din interiorul articulatiei. Mai stii, de asemenea, ca artroza de sold se dezvolta, cel mai frecvent, in cazul persoanelor de varsta a doua si in cazul varstnicilor.

11.    Stii foarte bine ca pierderea cartilajului articular este cea care iti provoaca durere si rigiditate in zona soldului si tot din cauza ingustarii spatiului articular iti este tot mai dificil sa mergi.

12.    Stii foarte bine ca numerosi factori, precum ereditatea, traumatismele, obezitatea si displazia de sold pot contribui la dezvoltarea coxartrozei.

13.    Stii care sunt simptomele coxartrozei, pentru ca te-ai confruntat cu ele de multe ori:

  • durere care se dezvolta treptat;
  • durere care este mai grava dimineata;
  • durere in zona feselor, cea inghinala, in coapsa si sold;
  • atunci cand mergi sau iti misti soldul, poti sa auzi anumite sunete - crepitatii si cracmente la miscarile facute cu articulatia soldului;
  • activitatea viguroasa, intensa sau in exces iti poate provoca durere;
  • rigiditate, care iti reduce gama de miscari articulare;
  • iti este dificil sa mergi, iti este dificil sa indoi piciorul;
  • zona soldului se umfla (apare edemul);
  • durerea se poate raspandi pana la genunchi sau zona spatelui.
     


Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0